Haziran’da 173 işçi cinayeti

  • İSİG Meclisi, Haziran’da 173, yılın ilk 6 ayında ise en az bin 155 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

 

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Haziran ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Rapora göre, Haziran’da 173 işçi yaşamını yitirdi.

Raporda, yaşamını yitiren 173 kişiden 137’sinin ücretli, 36’sının ise kendi nam ve hesabına çalışan kişiler olduğuna yer verildi. İş cinayetlerinde ölenlerin 9’unun kadın, 164’ünün erkek işçiden oluştuğuna vurgu yapılan raporda, kadın işçi cinayetlerinin tarım, ticaret, eğitim, büro ve sağlık iş kollarında gerçekleştiğine değinildi. Raporda, Haziran’da 7 mülteci işçinin hayatını kaybettiği, bunlardan 5’inin Suriyeli, 2’sinin Afgan olduğu paylaşıldı. 

6 çocuk da

 6 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiğine yer verilen raporda, şu bilgiler paylaşıldı: “14 yaşındaki Mustafa İletmiş ve 12 yaşındaki Mehmet Ali Kırcılı, Osmaniye’de çobanlık yaparken serinlemek için girdikleri gölette boğulmaları sonucu; 15 yaşındaki Salih Güneş, Eskişehir’de mevsimlik tarım işçisi olarak çalışırken yıldırım düşmesi sonucu; 17 yaşındaki Suriyeli çoban Maher Fovaz El Halaf, Urfa’da elini yıkamak isterken su kanalına düşmesi sonucu; 17 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Gülhan Çizik Denizli’de tarla yolunda motosikletlerine otomobil çarpması sonucu; 17 yaşındaki Berzan Özgün, Mardin’de çalıştığı inşaatın 4. katından düşmesi sonucu hayatını kaybetti.” 

11 intihar

 En fazla ölüm nedeninin “yüksekten düşme” olduğunun belirtildiği raporda, “6 ticaret/büro/eğitim, dört sağlık, iki güvenlik, bir kimya, bir basın ve bir belediye emekçisi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 25’i yüksekten düşme nedenli. Haziran’da en az 11 emekçi ‘borç ve işsizlik’ nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdi” denildi.   İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.