
Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A) Merkez Yürütme Kurulu, 2 Eylül'de Hollanda'nın Den Haag (Lahey) gerçekleştirdiği 4.toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı. Eşsözcüler Esra Asiye Güden ve Demir Çelik de dahil 40 üyenin bulunduğu toplatının sonuç bildirgesinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik ağır tecride ve faşizme birlikte mücadele, rehin alınan HDP'li milletvekilleri, devrimci ve demokratlarla dayanışma çağrısı yapıldı.
"Nuriye ve Semih ile dayanışmaya devam" mesajının verildiği bildirgede, Avrupa’da yaşayan tüm halkların, kültürlerin, kimliklerin eşit, özgür ve demokratik birlikte yaşama iradesini büyütmenin önemine dikkat çekti.
Bildirgede, demokrasi, özgürlük, hak, adalet ve barış mücadelesi ile HDK-A'nın Avrupa'daki en temel örgüt olduğuna vurgu yapıldı.
En geniş örgütlülük şart
Türkiye’de derin bir siyasal ve ekonomik kriz yaşandığının ifade edildiği bildirgede, HDK-A'nın, AKP-MHP faşizmine karşı, en geniş toplumsal muhalefeti örgütleme ve ortak mücadeleyi büyütmenin zemini olduğu vurguladı.
Çalıştay, konferans ve kent meclisleri
Avrupa ve dünyada demokrasi hareketini geliştirmek ve güçlü kılmak adına HDK-A’nın siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, emek örgütleri, ekolojist hareketler, kadın ve gençlik hareketleriyle ilişkilenmesinin şart olduğu belirtildi. Bu hareketlerin, HDK-A'nın meclislerinde yer almasını sağlamaya yönelik çalıştay ve konferansların da örgütlenmesi, bu yönlü planlamalara gidilmesi gerektiğine sonuç bildirgesinde yer verildi.
Ülke ve kent meclislerinin örgütlenmesi inisiyatifinin hayata geçirilmesi, toplumsal devrim inşa çalışmaları içinde olunması gerektiği de bildirgede vurgulandı.
Öcalan'ın özgürlüğü demokratikleşme için çok önemli
Bildirgede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecridin sona erdirilmesi, özgürlüğüne, sağlığına kavuşturulmasının hem Kürt halkının statüsü, hem de Türkiye ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesi için büyük önem arz ettiği belirtildi.
Türkiye Interpol ile Avrupa'daki demokratlara saldırıyor
HDP milletvekilleri ve devrimci parti ile örgütlere dönük tutuklamalara karşı duyarlılığın artırılması gerektiğinin vurgulandığı bildirgede, Türkiye'nin Interpol aracılığıyla Avrupa'daki Kürtlere ve sosyalistlere saldırılarına karşı da harekete geçilmesi istendi.
Saray Güven anıldı
Özgün ve özerk kadın meclisi inşa çalışmalarının sürdürülmesi kararlılığının kaydedildiği bildirgede, Frankfurt’ta kaçırılarak katledilen Saray Güven anılarak, erkek şiddetine karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.
Sur’un, Hasankeyf’in faşist AKP tarafından yok edilmesine karşı Birleşmiş Milletler nezdinde girişimde bulunmak üzere HDK-Avrupa ve ülke meclisleri olarak harekete geçilmesi kararı da alındı.
HDK-A Merkez Yürütme Kurulu toplantısında Avrupa’da yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlı halklar başta olmak üzere Avrupa’da tüm toplum dinamiklerini bir kez daha, demokratik ve özgür yaşam için toplumsal barışı var etme ve faşizme karşı yan yana gelmesinin önemine dikkat çekildi.
HDK-A, demokrasiye ve özgürlüklere sahip çıkanları, direnen halkları; demokrasi, emek ve barış güçlerini, kadın özgürlük hareketlerini enerjilerini HDK-A’da buluşturmaya çağırdı.
HABER MERKEZİ