
Halkların Demokratik Kongresi'nden Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Prof. Fatma Gök, Garo Paylan ve Kadir Akın, Roboskî Katliam'nın sekinci ayında Şırnak'ın Roboskî Köyüne yaptıkları dayanışma ziyaretiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Dün İstanbul'daki Cezayir Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen basın toplantısında Ertuğrul Kürkçü ve Prof. Fatma Gök yaptıkları ziyaretle ilgili izlenimlerini anlattı. Kürkçü facianın üzerinden 8 ay geçmesine rağmen acılarının ilk günkü kadar taze olduğunu ve köy halkının bu olaydan sonra politikaya bakış açısının değiştiğini söyledi. Kürkçü, "Bu facia köy halkının tümden politikleştirmiş. Politikanın kendi çocuklarının, kardeşlerinin ölümünün üzerini örtücü şekilde işlemesine oldukça öfkeliler. Hem Roboskî hem Uludere, hem de Şırnak halkının hükümetle katliam arasında birebir bağlantı kurduğunu söyleyebilirim" dedi.
Bu bir genç katliamı
Kürkçü, katledilenlerin çoğunluğunun 18 yaşının altında çocuk ve gençlerden oluştuğuna, bunun kaçakçılık katliamı olmadığına dikkat çekerek, "Bu bir genç katliamı. O çocuklar İstanbul'da bilmem hangi kolejin öğrencileri olsaydı acaba yine aynı şekilde silikleştirilip konuşulur muydu bu olanlar" diye sordu.
Prof. Fatma Gök ise köyde konuşma fırsatı bulduğu gençlerin çok büyük haksızlığa uğradıklarını düşündüklerini ve bu haksızlığın Türkiye'nin batı kesiminde hissedilmemesinden duydukları üzüntüyü aktardı.
Soruşturmayı Başbakan engelliyor
HDK heyeti, Roboskîlilerin görüşlerini ve duygularını şöyle sıraladı:
- Roboskî köylüleri gençlerinin öldürülmesinin sorumlularının hala açığa çıkartılmamış olmasından ötürü kırgın ve öfkelidir. Sınır ötesine yönelik bir hava bombardımanı emrinin en yüksek komuta düzeyinden geleceği bilindiği halde hala Uludere Jandarma Alay Komutanı dışında hiçbir yetkilinin görevden alınmamış olmasını soruşturmanın üstünün örtüleceğinin bir işareti olarak görmektedirler.
- Köylüler Başbakan Erdoğan'ın tazminatları almayı reddetmelerinden sonra kendilerine dönük suçlayıcı sözlerinden ötürü de özür talep etmekte ve oğullarının hesabının yargıda sorulmasını Başbakan'ın önlediğini düşünmektedirler.
- Roboskî halkı parlamentodaki partilerin kendilerini unuttuğunu ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu'ndaki incelemenin de savsaklandığı kanaatini paylaşmaktadırlar.
- Aileler oğullarının öldürüldükleri yere yapmak istedikleri ziyaretlerin askeri ve mülki yetkililerce engellenmesinden ötürü de kırgın ve üzgündürler.
- Roboskî halkı insan hakları savunucularının, hukukçuların, duyarlı aydınların ve kanaat önderlerinin haklarının savunulmasında aktif rol oynamasını beklemekte ve bu taleplerinin bizim aracılığımızla duyurulmasını istemektedirler. n İSTANBUL