HDK 'silahlı örgüt', duvar saati 'delil'

Halkların Demokratik Kongresi (HDK)

Halkların Demokratik Kongresi (HDK)

  • Tekirdağ'da 38 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) “silahlı terör örgütü” olarak nitelendirildi, dayanak da AKP'nin 'düşünce kuruluşu' SETA’nın hazırladığı rapor oldu. 
  • Yasal dernek faaliyetleri, basın açıklamaları, “Jin jiyan azadî” gibi sloganlar, sarı-kırmız-yeşil bileklikler, sosyal medya paylaşımları, çingenelerle ilgili belgesel yapmak suç sayıldı. Duvar saati bile "örgüt üyeliği" için delil gösterildi.

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Halkların Demokratik Kongresi’ne (HDK) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 38 kişi hakkında iddianame hazırlandı. 769 sayfalık iddianame, Tekirdağ 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 20 Haziran’da görülecek.

MA'dan Mehmet Aslan'ın haberine göre; HDK'nin kurulduğu günden bu yana yaptığı basın açıklamaları, toplantılar ve pek çok etkinlik sonrasında yayınladığı sonuç bildirgelerindeki tespit ve ifadelere yer verilerek, tamamı suçlama konusu yapıldı. AKP’nin “düşünce kuruluşu” SETA’nın 2019’da hazırladığı “Avrupa’da PKK yapılanması” adlı kitapta HDK’ye dair yer alan iddialar, delil olarak iddianameye konuldu. HDK’nin illegalize edilmeye çalışıldığı iddianamede, “…sözde legal görünümlü faaliyetler sürdüren yapılanma şeklinde sunulduğu ve bu örgütlenme stratejisinin kanuni/hukuki boşlukları bilen bir grup avukat inisiyatifi tarafından kurgulandığı, ancak belirtilen yapının HDK/AVRUPA faaliyetlerine bakıldığında ise ülkemiz sınırlarında olduğu gibi legal yapılanma etiketi altında gizlenme ihtiyacı hissetmedikleri…” yorumu yapıldı.

Kadın toplantıları yapılmış!

'Gizli tanık' beyanlarına dayandırılarak, HDK’nin kadına şiddete dair tepkilerinin de suçlama konusu yapıldığı iddianamede, eşbaşkanlık ile yönetilen tüm kurumların PKK ile ilişkisi olduğu ileri sürüldü. HDK’nin ekolojik, kadın, nehir kirliliği gibi konularda yaptığı toplantılar da suçlama konusu yapıldı.

HDK 'silahlı örgüt'müş

HDK’nin 3. Genel Kurulu’nda gösterilen sinevizyonda yer alan çözüm süreci dönemindeki Amed Newrozu görüntülerinin de suçlama konusu yapıldığı iddianamede, HDK’ye yapılan polis baskınında el konulan fotoğraf ve dijital materyallere yer verildi. Materyallerden söz edilen iddianamenin bu bölümde HDK, “silahlı terör örgütü” olarak lanse edildi.

Delege faaliyetleri de

HDK Yürütme Kurulu üyeliği yapmış olan E. Orhan’ın HDK Tekirdağ Meclisi üyeleri ile delege belirlemeye dair telefon görüşmeleri suçlama konusu yapıldı. Orhan’ın daha önce yer aldığı Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) iddianamede, “oluşum” olarak lanse edildi. Hakkında iddianame hazırlanan isimlerden M. Mutlu’nun da Tekirdağ’da HDK’ye delege çalışmasına dair yaptığı faaliyetler suç olarak gösterildi. Mutlu’nun, Munzur Çevre Kültür ve Dayanışma Derneği ile Yeşil Sol Parti üyesi olması suçlamalar arasında yer aldı. Evrensel Gazetesi’nin “örgüt güdümünde yayın yapan gazete” olarak tanımlandığı iddianamede, “HDK Genel Meclisi açıklandı” şeklindeki haberde Mutlu’nun isminin geçmesi suçlamalar arasında yer aldı.

Çingene belgeseli, KCK talimatıymış!

Dosyada suçlananları arasında bulunan S. Soydan'ın açıklamaları, paylaşımları iddianamede yer aldı. Soydan’ın paylaşımlarında, “Gezi ruhu kazandı” ve “Hepimiz Gezi’nin çocuklarıyız” şeklinde ifadeleri ile gözaltına alınan HDK üyelerine dair ifadeleri suçlama konusu yapıldı. Soydan’ın Ergene Sosyal Kültürel ve Ekolojik İnisiyatif Derneği bünyesinde bulunan üyeler ile ilişkisi olması ve bu derneğin üyelerinin HDK üyesi olması da suç olarak gösterildi. İddianamede, Soydan’ın Tekirdağ’da bulunan Romanlara dair “Çingene” adında bir belgesel hazırlamasının, KCK talimatı olduğu ileri sürüldü.

'Jin jiyan azadî' suç!

İddianame kapsamında suçlanan A. Ateş'in bir eylemde attığı “Jin jiyan azadî”, “kadın cinayetleri politiktir” sloganları da suç olarak gösterildi. Ateş’in evinde bulunan çok sayıda kitap ve HDP’nin parti tüzüğü de suçlamalar arasında yer aldı.

Suçlanan H. C. Bakır’ın Keşan Satranç Eğitim Merkezi Derneği’ne üye olması da KCK’ye bağlandı. H. Ergül’ün de Marmara Ereğlisi Hayvanları Ve Doğayı Koruma Derneği, Marmara Ereğlisi Spor Derneği, Yeniçiftlik Belediyesi Spor Derneği, Marmara Ereğlisi Anadolu ve Trakya Kültür Dayanışma Derneği ve Çatalkaya Köyü Kalkındırma Derneği ile ilişkisi olması, suçlama konusu yapıldı. İddianamede, ilgisi olmadığı halde bu oluşumların HDK bünyesinde yer aldığı iddia edildi.

Retweetlediyse tamamdır!

İddianamede ismi yer alan A. Çavaş’ın HDK’nin sosyal medya üzerinden yaşamanı yitiren Selahattin Güvenç’e dair yayınladığı başsağlığı mesajını retweet etmesi de suç olarak gösterildi. İddianamede, Çavaş’ın bu şekilde “HDK’nin çalışmalarını takip ettiğinin ortaya çıktığı” ifade edildi.

Delil var: Duvar saati!

Suçlanan K. Tosun da 2014’te yapılan seçimlerde oyların çalındığına ve Newroz’a ilişkin yaptığı paylaşımın yanı sıra 25 Şubat 2014’te Tekirdağ T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bedenini ateşe veren bir tutsağın cenazesinin Adli Tıp Kurumu’ndan alındığına dair paylaşımlar suçlama konusu yapıldı.

E. Ülgen’in ise gözaltında alındığı sırada evinde üzerinde HDP yazılı duvar saati ve katıldığı eylem ve etkinlikler delil olarak gösterilerek “PKK’ye üye olduğu" ileri sürüldü.

Sarı-kırmızı-yeşil bileklik

M. Hantekin’in evinde bulunan sarı-kırmızı-yeşil bileklik de suçlamalar arasında yer aldı. T. Rençber ise HDP Tekirdağ İl Örgütü’nün Tahir Elçi’nin katledilmesini protesto eylemine katılmakla suçlandı.

Avukat ve vekaletname almış

A. Öztürk ise KCK davalarında savunmaların Kürtçe yapıldığına dair haberlerde isminin geçmesiyle suçlandı. Öztürk’ün avukat olmasına rağmen evinde bulunan vekaletnameler de suçlama konusu haline getirilmeye çalışıldı. Öztürk’ün KURDİ-DER’de Kürtçe dili atölyesine katılması ve bu bağlamda sertifika alması da suçlarına eklendi.

Hakkında dava açılan diğer isimler de benzer gerekçeler üzerinden suçlandı. İddianamede, A.Ö, A.Ç, A.A, A.İ.Y, A.T, B.T, C.K, E.O, E.Ş, E.Ö, E.F, E.Ü, F.Ş, F.İ, G.K, G.Ç, G.G, H.H, H.C.B, H.B, H.G, İ.K, K.Y, K.T, M.B, M.M, M.A.K, M.Ç, M.H, M.M, M.Ç, Ö.G, S.F, S.Ö, S.A, S.S, T.R. ve Y.A. hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. 

Tutuklu yargılanan yok

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDK’ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 3 Haziran 2022’de gerçekleştirilen ev baskınlarında aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl ve İlçe yöneticilerinin de bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı. Dosyaya gizlilik kararı getirilirken, gözaltı süresi iki kez uzatıldı. Tekirdağ Emniyet Müdürlüğünde tutulan 37 kişi, 8 günlük gözaltının ardından savcılığa sevk edildi. İfadelerinin ardından mahkemeye çıkarılan 37 kişiden 29’u tutuklandı. Aylık tutukluluk incelemesi yapan Tekirdağ Sulh Ceza Hakimliği, 19 Aralık 2022’de 11, 19 Ocak 2023’te ise 7 kişi hakkında tahliye kararı verdi. İddianamenin Tekirdağ 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle 13 Mart’ta 11 kişi daha tahliye edildi. Dosyada tutuklu kimse kalmadı. TEKİRDAĞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.