
HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Dış İlişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Nazmi Gür ve MYK üyesi Hatice Altınışık’tan oluşan heyet, Zergelê’deki incelemeleri ardından Süleymaniye’ye geçerek Goran Hareketi ve YNK yetkilileriyle görüştü. İlk olarak Goran Hareketi Diploması Sorumlusu Mihemmed Teyfiq Rahim ile görüşen heyet, basına kapalı toplantı gerçekleştirdi. Heyet toplantının ardından parti binası önünde açıklamada bulundu. HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Zergelê’de yaşanan sivil katliamın hesabının sorulması ve harekete geçilmesi noktasında ortak fikir oluşturduklarını belirtti.
Tavrımız net
Goran Hareketi Diplomasi Sorumlusu Mıhemmed Teyfiq Rehim ise “Böylesi bir katliamı kabul edemeyiz. Bu noktada tavrımız net” dedi. Heyet ardından YNK’ye ziyarette bulundu. YNK Polit Büro Sorumlusu Mele Baxtiyar, YNK parlamenterlerinden Ömer Fettah, Hakim Kadir, Sadi Ahmet Pira’nın da aralarında bulunduğu bir heyetle yapılan görüşme sonrasında basın toplantısı düzenlendi. YNK’den Sadi Ahmet Pira, Güney Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani ve partisi KDP’nin “PKK buraları terk etsin” açıklamasını eleştirerek, “PKK bir mücadeleyle buraya geldi ve Kürdistan toprakları da bütün Kürtlere açıktır. Yapılan sivil katliamı kınıyoruz, Kürdistan özgür topraklardır, topraklarımıza Türk devletinin gelip saldırı gerçekleştirmesi kabul edilemez” diye konuştu.
Barzani ile görüşme
HDP heyeti, Süleymaniye’deki temaslarının ardından Hewlêr’e geçerek Federe Kürdistan Başkanı Mesud Barzani ve Başbakan Neçirvan Barzani ile bir araya gelecek.
İçişleri Bakanlığı da rapor tutmuş
Zergelê’de incelemelerde bulunan HDP heyeti içerisinde yer alan Mardin Milletvekili Kadri Yıldırım ve Eşbaşkan Yardımcısı Nazmi Gür, temasları hakkında bilgi verdi.
Kadri Yıldırım, Zergelê’de sivillerin katledildiğine dair İçişleri Bakanlığı’na bağlı İnceleme Komisyonu’nun da rapor hazırladığını ve raporu teslim aldıklarını belirterek, “Raporda, burada şehit olanların tamamen sivil oldukları kayıt altına alınmış. Yaralananların da sivil oldukları belirtilmiş. Yıkılan hanelerin ne kadar zarara uğradığı da maddeler halinde belirtilmiş. Eğer sadece bizim hazırlayacağımız rapor söz konusu olsaydı hükümet, devlet çarpıtabilirdi. Yalanlarını, düzmecelerini yüzlerine vuracağız. Umarım uluslararası alanda rezil olurlar” diyerek, hem Güney’de hazırlanan raporu hem de hazırlayacakları raporu insan hakları ve suç-ceza mahkemelerine sunacaklarını belirtti.
Nazmi Gür ise Türk devletinin katliamı reddetmesinin zihniyetle bağı olduğunu vurgulayarak, “Dünyanın gözüne baka baka Zergelê köyünde hedef aldıkları sivil evleri, şehit düşen kadın, çocuk, yaşlı 8 insanımızı ve yaralananları her nedense sivil saymıyorlar. Belki de insan saymıyorlar! Onların zihniyeti, bu” dedi.
Gür, deliller, tanık beyanları ve yetkililerin verdikleri bilgiler üzerinden konuyu uluslararası yargıya taşıyacaklarını belirterek, “Zergele’deki katliamı, diğer katliamların akıbetine uğratmamak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Halkın yönetimden beklentisi var
Zergelê gibi Türk savaş uçaklarının bombardıman tehdidi altında bulunan Kandil köyleri, Güney Kürdistan yönetiminden Türk devletinin saldırılarına karşı tutum almasını istedi.
Abdullah Kerim: Gece gündüz savaş uçakları tepemizde geziniyor, bizleri bombalıyor. 20 senedir öldürülüyoruz. Allah bunu kabul etmez. Kürdistan’ın her dört parçası bir araya gelerek, başkaldırmalı. Türkiye, İran, Araplardan hakkımızı talep ediyoruz. Kürdistan birdir. KDP, YNK, PKK, İran’daki Kürt partileri birlik olmalı, bu düşmanımıza karşı mücadele etmelidir.
Beşir Eli: Barzani’den, Türkiye’nin saldırılarını kınamasını istiyoruz. 2002 yılında Kendakol’de en az 40 yurttaşımız şehit edildi, şimdi de Kandil’de 8 günahsız insanımızı katlettiler. Kürdistan Hükümeti’ne şu çağrıyı yapıyoruz; eğer kendisine Kürt’üm diyorsa bu saldırılara izin vermemesi gerekiyor.
Esed Eli: Bu saldırıları kınıyor ve hükümetten saldırıların önüne geçmesini istiyoruz. Bütün Kürtler bulundukları her alanda ayağa kalkmalı, saldırıları kınamalıdır.
İdris Reşid: Türk devletinin saldırılarını kınıyoruz. Gerillalar da Kürt’tür, bizim için mücadele ediyor. Saldırıları şiddetle kınıyoruz.
Mele Zübeyr Ehmed: Türk siyasetçilerine tanıklık ediyoruz, sözde insan haklarını dillendiriyor, savunuyorlar. Ancak aynı insanları geliyor bizi bombalıyor, evimizi yıkıyor. Sivil insanların katledilmesi, hayvanların katledilmesi, köylerin viran edilmesinin uluslararası hukukta da yeri yok. Bize yapılan bunca zulme karşı bir Kürt lideri çıkıp Türkiye’den niye bombalıyorsunuz, hakkınız yoktur diye hesap sormuyor, soramıyor.
Şükri Şêx Zade: Hükümetten saldırılara tepki göstermesini ve tavır koymasını istiyoruz. Zergelê’de bir aileden sağ kalan hiç kimse kalmadı. Böyle devam ederse yarın bundan daha da kötüsü yaşanabilir. Kürdistan Hükümeti artık sessiz kalmamalıdır.
ANF/KANDİL