HDP kapatılırsa AB’yi unutun

Dünya Haberleri —

AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor

AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor

  • AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “HDP kapatılırsa AB’ye katılım sürecinin devam edeceğini düşünmüyorum” dedi.

Avrupa Parlamentosu'nun Pazartesi ve Salı günkü genel kurul oturumlarında yıllık Türkiye raporu tartışıldıktan sonra oylandı. Türkiye raportörü Nacho Sanchez-Amor, konuşmasında ülkenin üçüncü büyük partisi HDP’nin kapatılması halinde Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin devam edeceğini düşünmediğini söyledi. Türkiye'de demokratik standartlardaki gerilemenin kasıtlı şekilde yapıldığını belirten Amor, mevcut durumun seçimler sonrası devamı halinde "Türkiye'nin üyelik sürecinin sonlanacağını düşündüğünü" söyledi. İspanyol raportör, Türk devletinin Rojava ve Güney Kürdistan’da ise işgalci pozisyonunda olduğunu söyledi.

Veto tehdidi sorumsuzca

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerinin de "sorumsuzca veto" edildiğine dikkat çeken Amor, Türkiye'nin "bu iki ülkeyle değil demokrasiyle sorunu olduğunu" ifade etti.

Türkiye AB’den uzaklaşıyor

Genişleme ve Komşuluk Politikaları’ndan Sorumlu Komiser Oliver Varhelyi de AP raporunda yer alan tespitlerin "Türkiye'nin AB'den uzaklaşmaya devam ettiği yönündeki kaygı verici gidişatı teyit eder nitelikte" olduğunu söyledi. 

Silah ambargosu uygulanmalı

Yunanistan’ın ana muhalefet partisi Syriza’dan Dimitrios Papadimoulis de “Türkiye’de demokrasi istiyorsak Erdoğan’a karşı daha sağlam bir duruşa ihtiyacımız var” dedi. AP’nin Yunan PASOK partili üyesi Nikos Androulakis de Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması çağrısında bulundu.

Müzakereler askıya alınsın

Türkiye raporu Salı günü genel kuruldaki oylamada kabul edildi. Mevcut 622 parlamenterin oy kullandığı oturumda 448 'evet', 67 'hayır' ve 107 'çekimser' oyla kabul edilen raporda; Türkiye'de demokrasi, hukuk devleti ile temel hak ve özgürlükler alanlarında elle tutulur ilerleme kaydedilmediği için AB ile üyelik müzakerelerinin yeniden başlama şansı olmadığı mesajı verildi. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda raporda üyelik müzakerelerinin resmen askıya alınması istendi. Türkiye'deki mevcut ekonomik durum da “kaygı verici" olarak tanımlandı. Türkiye’nin aday ülkeler arasında AB'nin dış ve güvenlik politikasına "en uzak ülke" olduğu da belirtildi. Türkiye ve AB'nin Kafkasya, Suriye, Irak ve Libya politikalarının "çeliştiği" not edildi. Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki askeri operasyonları kınandı. Türkiye’nin Rus sermaye ve yatırımları için "sığınak olmayı bırakması" istendi. Raporda Türkiye’ye "Kıbrıs'ta iki devletli çözüm önerisinden vazgeç" mesajı verildi ve "Ermeni soykırımını tanı" çağrısında bulunuldu. Türk hükümetinden mültecileri "siyasi malzeme" olarak kullanmaması da istendi.

STRASBOURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.