HDP: Özgürlüğe varız

HDP Sözcüsü Ebru Günay

HDP Sözcüsü Ebru Günay

  • HDP Sözcüsü Ebru Günay, başörtüsü meselesinin bir anayasa değişikliği konusuna dönüştürülmesini doğru bulmadıklarını belirterek, AKP ve CHP’yi eleştirerek, “Her inanç, kültür, dil, kimlik için sınırsız özgürlüğe varız. Anayasayla Kürtlerin, Alevilerin, mütedeyyin kesimlerin, ezilenlerin, işçilerin, kadınların, gençlerin haklarını güvenceye alalım. Böyle bir değişiklik varsa biz varız” dedi.   

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin devam eden Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına dair açıklama yaptı. Günay, başından beri temel hak ve özgürlüklerin daha geniş kapsamda tanımlanmasını ve anayasal güvenceye alınmasını talep ettiklerini, aslında yıllardır sivil, demokratik, çoğulcu bir anayasanın hazırlanması için çalıştıklarını hatırlattı. Bu konuda  güçlü bir demokratik anayasa çalışmaları ve birikimi bulunduğunu kaydeden Günay, “Öncelikle belirtmek isterim ki; eğer bir anayasa değişikliği yapılacaksa sadece başörtüsüyle ilgili değil, toplumun temel hak ve özgürlüklerini geliştirecek bir değişikliğin yapılması gerekir” dedi. 

İktidar ortalığı bulandırıyor

Başörtüsü meselesinin bir anayasa değişikliği konusuna dönüştürülmesini doğru bulmadıklarının altını çizen Günay, şöyle devam etti: “Esasen CHP tarafından bu şekilde gündeme getirilmesini de doğru bulmuyoruz. İktidar da bunu bir tür fırsatçılığa çevirerek ortalığı bulandırıyor. Anayasanın en önemli özelliğinin eşitlikçi ve özgürlükçü olmasıdır. Evet özgürlük ama herkes için özgürlük, her inanç, kültür, dil, kimlik için sınırsız özgürlüğe varız. Bunun için diyoruz ki; getirin anayasayla Kürtlerin, Alevilerin, mütedeyyin kesimlerin, ezilenlerin, işçilerin, kadınların, gençlerin haklarını güvenceye alalım. Böyle bir değişiklik varsa biz varız. Bu konuda her türlü çözüm önerilerimizi paylaşmaya ve ülkenin sorunlarına gerçek anlamda çare olmak için birlikte çözüm üretmeye varız.”  

Herkesin katılımıyla olsun

Değişikliklerin katılımcı ve çoğulcu bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Günay, şunları dile getirdi: “Sadece Meclis’te grubu bulunan partiler değil, Meclis dışında kalan partilerin ve tüm toplumsal kesimlerin de bu değişiklik sürecine katılımını sağlayalım. Bunun dışında kalan, yeniden ayrımcılığa neden olacak, toplumsal fay hatlarını derinleştirecek tartışmalara partimiz taraf olmaz. Partimiz seçim ve oy hesaplarıyla yapılan manevralara asla prim vermez.” 

HDP düşmanlığında yarış

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Cumhur ve Millet ittifaklarının HDP düşmanlığında yarıştığını belirterek, “HDP, gündelik söylem, yaygara ve dedikodulara sığmaz” dedi. 

Günay, AKP heyetinin anayasa değişikliği için yaptığı kısa ziyaret üzerine devam eden tartışmalarla ilgili de dünkü basın toplantısında konuştu. Siyaseti, çözüm aracı olarak gördüklerini kaydeden Günay, “Bir yandan mücadelemizi en üst düzeyde yürütürken, öte yandan müzakere ve diyalogu da önemsiyoruz. Bizim iktidara yönelik eleştirilerimiz, iktidarla ve onun zihniyetiyle mücadelemiz ortadadır. Dolayısıyla otoriter zihniyeti kim temsil ederse etsin onunla mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu.  

HDP’nin kiminle görüşüp görüşmeyeceğine, nasıl siyaset yapacağına, nerede duracağına yetkili kurulları ve halkın karar verdiğini; HDP’nin irade beyanını halktan alıp halka hesap verdiğini vurgulayan Günay, şöyle devam etti: “Hem muhalefetin hem de iktidarın partimizi ve tabanımızı muğlak tartışmalara çekerek kafa bulandırmasına asla izin vermeyiz. Yerimiz de duruşumuz da siyaset tarzımız da nettir. HDP tabanı, iktidarı da muhalefeti de iyi tanır; neyin yanlış, neyin doğru olduğunu bilecek durumdadır.” 

Sedat Bucak ile ne konuştun?

MHP’nin yolundan yürüyen, sadece bulunduğu blok farklı olan İYİ Parti Genel Başkanı’nın dünkü konuşmasında HDP’yi hedef alıp dil uzatmasına tepki gösteren Günay, şunları söyledi: “İki blokun temel özelliği; HDP düşmanlığında büyük yarış içinde olmalarıdır. İktidar, muhalefeti; muhalefet de iktidarı, HDP’ye yakın olmakla suçluyor. Anlamadıkları şey ise HDP’nin durduğu yerdir. HDP sizleri beğenmiyor. Akşener’e soruyoruz; Türkiye’nin 3. büyük partisi olarak bizi ziyarete gelen AKP heyeti, 5 dakika sonra Meclis’in 5. partisi olan sizi ziyaret etti. HDP’ye dil uzatacağına sizler ne konuştunuz onu söyleyin. Sen HDP’yi bırak, Sedat Bucak’la ne konuştuğunu açıkla. 17 bin faili meçhul cinayetin hesabını ver ve haddini bil. Karanlıkta büyüyen ve karanlıktan beslenenlerin getireceği, karanlıktan başka bir şey olamaz. 

Ders vermeye kalkmasınlar

 HDP’ye saldırmak için hiçbir fırsatı kaçırmayanlar şunu bilmeli ki; HDP’ye karşı hiçbir kirli propagandaları halkın HDP’ye olan güvenini sarsmaz. Şu ana kadar HDP’ye karşı yapılan kirli hamlelerinin boşa düşmesinden ders alamayanlar, HDP’ye ders vermeye kalkmasınlar.  HDP bu ülkede en meşru, geçmişi en temiz, ranta, yalana, yolsuzluğa bulaşmamış, ülke halkları için mücadele eden, bu toprakların yüz akı olan partidir. HDP ülke halklarının, toplumun ve bütün ezilenlerin ortak mücadele zeminidir. Her zeminde demokrasiyi, özgürlükleri, halkın taleplerini savunan, toplumsal barışın savunucusunu yapan, bunun mücadelesini veren partidir. HDP, gündelik siyasete, gündelik söylemlere, gündelik yaygaralara, dedikodulara sığmaz. İlkeleri ile hareket eder. Siyasetini, mücadelesini ve müzakerelerini ilkeleriyle yapar. Dolayısıyla ilke nedir, demokratik siyaset nedir, köklü bir mücadele nedir, ağır bedel ödemek nedir bilmeyenler, partimize ithamda bulunurken iki defa düşünmelidir. HDP’siz ne siyaset yapılabilir ne çözüm üretilebilir ne de demokrasi gelişir. Siyaset yapan tüm kesimler için söylüyoruz. HDP ile bir araya gelmek bir onur vesilesidir.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.