HDP, tüm baskılara rağmen barajı aşmayı başararak resmi olmayan sonuçlara göre Meclis’e 67 milletvekili göndermeyi başardı.

Geçtiğimiz 1 Kasım seçimlerine göre oylarını artıran HDP, resmi olmayan sonuçlara göre çıkardığı 67 milletvekili ile Meclis'in en renkli partisi olmayı sürdürdü.

Türkiye'nin 3'ncü büyük partisi olma başarısı gösteren HDP listesinde aday gösterilen Türk, Kürt, Ermeni, Êzîdî, Alevi, Arap, Müslüman, sosyalist ve kadın gibi birçok farklı kimlik ve etnisite temsilcisi, bir araya geldikleri fotoğraf ile yine Türkiye'nin çok kimlikli tablosunu oluşturdu.

18 isim yeniden Meclis’te

Oluşan listeye göre 20 milletvekilinin yeniden aday gösterildiği bu seçimlerde 17 isim yeniden milletvekili seçildi. Mithat Sancar, Filiz Kerestecioğlu, Mahmut Celadet Gaydalı, Garo Paylan, Ayhan Bilgen, Bedia Özgökçe Ertan, Hişyar Özsoy, İmam Taşçıer, Meral Danış Beştaş, Nimetullah Erdoğmuş, Mahmut Toğrul, Pervin Buldan, Hüda Kaya, Alican Önlü, Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Berdan Öztürk ve Dirayet Dilan Taşdemir bu dönemde yeniden seçilen isimler oldu.

HDP’li 25 kadın

24 Haziran seçimleri için siyasi partiler arasından en fazla kadın aday gösteren parti olan HDP’nin 230 kadın milletvekili adayından 25’i resmi olmayan ilk sonuçlara göre seçildi.

Ermeni, Êzîdî, Süryani, Arap…

Ermeni kimliğiyle Meclis’e giren Garo Paylan, Arap kimliğiyle bilinen Mithat Sancar, Alevi kimliğiyle bilinen Ali Kenanoğlu, Kemal Bülbül, Zeynel Özen, Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Türkiye Sorumlusu Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, Êzîdî kimliğiyle bilinen Feleknas Uca farklı inanç ve kimlikleri temsilen seçildi. İslami kimliğiyle bilinen Hüda Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu da milletvekili seçildi.

Sol ve sosyalist temsiliyet

Türkiye sol ve sosyalist hareketlerinden çok sayıda adayın gösterildiği HDP, bu kontenjanda da çok sayıda isim milletvekili seçildi. TİP kurucu üyelerinden Barış Atay Hatay’dan, uzun bir dönem Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanlık görevini yürüten Rıdvan Turan Mersin’den, Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, Sosyalist Meclisler Federasyonu’ndan Dilşad Canbaz, Erkan Baş, Halkevleri Genel Başkanlığı’nı önceki dönem yürüten Oya Ersoy İstanbul’dan, ESP’li Murat Çepni İzmir'den, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları da Adana’dan milletvekili seçildi.

Kürt birliğinin çekirdeği

Kürt ulusal birliği çabalarıyla bilinen İmam Taşçıer, tutuklu olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ile Bedran Öztürk ve Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkan Yardımcısı Nusrettin Maçin seçim bölgelerinden seçilen isimler oldu.

Gazeteciler Şık ve Temel 

HDP listesinden aday gösterilen iki gazeteci Ahmet Şık İstanbul’dan, Tayip Temel ise Van’dan milletvekili seçildi.

Sur’un sesi Remziye Tosun

Amed’in Sur ilçesinde “sokağa çıkma yasağı” döneminde Sur’da aylarca mahsur kalan ve çıktıktan sonra 2 yaşındaki kızı Beritan Tosun ile birlikte tutuklanan Remziye Tosun da önümüzdeki dönemde Meclis’te olacak.

   

KHK mağdurlarının temsilcileri

Listesinde KHK mağdurlarına da önemli bir oranda yer ayıran HDP’nin KHK ile ihraç edilen Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Muazzez Orhan, ekonomist Erol Katırcıoğlu gibi isimler de Meclis’e giriyor.

 

AMED

 
 

Yıkılan kentlerin iradesi ayakta

Sokağa çıkma yasakları sonrası yıkımın gerçekleştiği ve binlerce ailenin göç etmek zorunda kaldığı Şırnak merkez, Cizre, Silopi, İdil ve Nusaybin ilçelerinde HDP ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş rekor oy oranlarıyla birinci çıktı.

   

HDP, Cumhurbaşkanı ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, geçtiğimiz yıllarda “sokağa çıkma yasağı” uygulanan ve sonuçları en çok merak edilen kentlerde bir kez daha rekor oy oranıyla birinci parti çıktı. Sandıkların neredeyse tümünün açıldığı Şırnak merkez, Cizre, İdil, Silopi ve Mardin’in Nusaybin ilçelerinde HDP ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yüzde 70’lerin üzerinde oy aldı.

HDP dışında diğer parti ve adayların pek varlık gösteremediği kentlerdeki sonuçlar şöyle:

ŞIRNAK

Cumhurbaşkanlığı sonuçları:

Selahattin Demirtaş: 56.03

Recep Tayyip Erdoğan: 32.79

Muharrem İnce: 7.8

Milletvekili seçimi sonuçları: 

HDP: 54.27

AKP: 26.78

CHP: 2.98

CİZRE

Cumhurbaşkanlığı sonuçları:

Selahattin Demirtaş: 81.55

Recep Tayyip Erdoğan: 13.85

Muharrem İnce: 3.31

Milletvekili seçimi sonuçları: 

HDP: 82.13

AKP: 9.96

CHP: 1.50

SİLOPİ

Cumhurbaşkanlığı sonuçları:

Selahattin Demirtaş: 75.54

Recep Tayyip Erdoğan: 18.92

Muharrem İnce: 4.03

Milletvekili seçimi sonuçları: 

HDP: 73.83

AKP: 16.15

CHP: 2.02

İDİL

Cumhurbaşkanlığı sonuçları:

Selahattin Demirtaş: 72.78

Recep Tayyip Erdoğan: 22.16

Muharrem İnce: 3.41

Milletvekili seçimi sonuçları: 

HDP: 73.03

AKP: 18.11

CHP: 1.69

NUSAYBİN

Cumhurbaşkanlığı seçimleri:

Selahattin Demirtaş: 79.92

Recep Tayyip Erdoğan: 15.63

Muharrem İnce: 3.31

Milletvekili seçimi sonuçları: 

HDP: 81.64

AKP: 13.06

CHP: 1.54

GEVER

Cumhurbaşkanlığı seçimleri:

Selahattin Demirtaş: 80.30

Recep Tayyip Erdoğan: 14.41

Muharrem İnce: 4.07

Milletvekili seçimi sonuçları:

HDP: 80.79

AKP: 14.26

CHP: 4.14

VARTO

Cumhurbaşkanlığı seçimleri:

Selahattin Demirtaş: 64.71

Recep Tayyip Erdoğan: 8.25

Muharrem İnce: 25.82

Milletvekili seçimi sonuçları:

HDP: 83.24

AKP: 7.78

CHP: 8.31

SUR

Cumhurbaşkanlığı seçimleri:

Selahattin Demirtaş: 65.30

Recep Tayyip Erdoğan: 29.45

Muharrem İnce: 8.88

Milletvekili seçimi sonuçları:

HDP: 65.61

AKP: 21.73

CHP: 5.36


HDP 1 Kasım’a göre arttırdı

24 Haziran milletvekilliği seçimlerinde beş parti yüzde 10 barajını aşarken, iktidar partisi ve 'ana muhalefet' partisi 1 Kasım 2015’e göre önemli kayıplar yaşadı. HDP oylarında bir miktar artış oldu. MHP ise 1 puanlık kayba rağmen 1 Kasım’daki oy oranına yakın bir sonuç aldı. Barajı aşan beşinci parti ise oyların yüzde 10’unu alan İyi Parti oldu.

AKP 7 puan geriledi

1 Kasım 2015’deki seçimlerde yüzde 49.5 oy oranına ulaşan AKP, 24 Haziran’da 7 puanlık gerilemeyle oyların yüzde 42.5’ini aldı. 1 Kasım’da 25.3 alan CHP, 24 Haziran’da 2.6 puanlık gerilemeyle 22.7 aldı.

HDP, 1 Kasım’da 10.8 olan oy oranını yaklaşık 1 puanlık artışla 11.7’e çıkardı.

MHP’nin oy oranı yaklaşık 1 puanlık düşüşle 11.9’dan 11.1’e indi.

Seçimin yeni partisi İyi Parti ise yüzde 10 oranına ulaşarak barajı geçen partilerden biri oldu.

Barajın altında kalan partilerden Saadet Partisi, 1 Kasım'daki 0.7'lik oranını 1.4'e çıkardı.

Bu sonuçlara göre 600 vekilli Meclis’te AKP 293, CHP 146, HDP 67, MHP 50, İyi Parti 44 vekille temsil edilecek.

AKP’deki genel düşüşe paralel olarak İstanbul’da 6.3, Ankara’da 8.7, İzmir’de 3.2, Bursa’da 7.8, Kocaeli’de 8.2, Adana’da 2.8, Antalya’da 7, Mersin’de 3.3 puanlık düşüşler yaşandı.

CHP oyları İstanbul’da 3.6, Ankara’da 4.2, İzmir’de 4.4, Bursa’da 3.6, Adana’da 3.3, Antalya’da 3.7, Mersin’de 5 puan azaldı.

HDP oyları 1 Kasım 2015’e göre Batı ve Güney illerinde arttı. HDP'nin oy oranı İstanbul’da 2.3, Ankara’da 2, İzmir’de 2.5, Aydın’da 2, Mersin’de 2, Bursa’da 1.1, Kocaeli’de 1.4, Adana’da 1.6, Antalya’da 1.3 ve Hatay’da 4 puan arttı.

 
 

İllere göre HDP'li milletvekileri:

ADANA

Tulay Hatımoğulları Oruç

Kemal Peköz

AĞRI

Berdan Öztürk

Dirayet Dilan Taşdemir

Abdullah Koç

ANKARA-1 

Filiz Kerestecioğlu Demir

ANTALYA 

Kemal Bülbül

BİNGÖL

Erdal Aydemir

BİTLİS

Mahmut Celadet Gaydalı

AMED

Adnan Selçuk Mızraklı

Saliha Aydeniz

İmam Taşçıer

Remziye Tosun

Hişyar Özsoy

Semra Güzel

Garo Paylan

Dersim Dağ

Musa Farisoğulları

ANTEP

Mahmut Toğrul

HAKKARİ

Leyla Güven

Sait Dede

Özgür Zeydanoğlu

HATAY

Barış Atay Mengüllüoğlu

MERSİN

Fatma Kurtulan

Rıdvan Turan

İSTANBUL-1 

Pervin Buldan

Musa Piroğlu

Erkan Baş

Erol Katırcıoğlu

İSTANBUL-2 

Ahmet Şık

Oya Ersoy

Hüda Kaya

İSTANBUL-3 

Zeynel Özen

Dilşat Canbaz Kaya

Hakkı Saruhan Oluç

Ali Kenanoğlu

Züleyha Gülüm

İZMİR-1

Serpil Kemalbay Pekgözegü

İZMİR-2  

Murat Çepni

KARS 

Ayhan Bilgen

KOCAELİ

Ömer Faruk Gergerlioğlu

MARDİN

Mithat Sancar

Pero Dundar

Tuma Çelik

Ebru Günay

MUŞ

Gülistan Kılıç Koçyiğit

Mensur Işık

SİİRT

Meral Danış Beştaş

Sıdık Taş

DERSİM

Alican Önlü

URFA

Nimetullah Erdoğmuş

Ayşe Sürücü

Nusrettin Maçin

Ömer Öcalan

VAN

Sezai Temelli

Bedia Özgökçe Ertan

Murat Sarısaç

Muazzez Orhan

Tayip Temel

BATMAN

Feleknas Uca

Necdet İpekyüz

Ayşe Acar Başaran

Mehmet Rüştü Tiryaki

ŞIRNAK

Hasan Özgüneş

Nuran İmir

Hüseyin Kaçmaz

IĞDIR

Habip Eksik