
Toplantıya ilişkin bilgi veren HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “1 Kasım seçimleri ve sonrasında AKP’nin devreye koyduğu darbe ve savaş politikalarını ele alıp değerlendirdik. Bununla birlikte HDP’nin halkın direnişinin yanında daha güçlü bir şekilde yer alması ve hamle yapması bu direnişi sahiplenilmesine yönelik tartışmalar yapıldı” dedi. Ocak ayı içerinde kongrelerini gerçekleştireceklerini, öncesinde de konferansların düzenleneceğini kaydeden Baluken, “Şu anda Türkiye’de savaş ve darbe koşullarına karşı direnen tek güç HDP’dir. Birçok siyasi parti ve çevre darbe ve savaş konseptinin olduğunu söylüyor ama buna karşılık pasif ve edilgen bir tutum sergiliyor. HDP bunu kabul etmediğini halkla birlikte gösteriyor ve buna karşı direşin meşru olduğunu söylüyor. Saldırıların boşa çıkarılması için hem parlamento grubumuz hem de diğer demokrasi çevrelerinin yapacağı önemli işler var” diye konuştu.
Bölgesel savaş uyarısı
Şimdiye kadar AKP’yi zorlayacak ciddi eylemselliklerin ortaya çıkmadığını ifade eden Baluken, “Bunların aşılmasının, bu eylemselliğin ortaya çıkması ve kitleselleşmesiyle boşa çıkarılacağını düşünüyoruz. O yönüyle burada yapılan tartışmaların yerellere taşırılması, diğer demokrasi ve barış isteyen kesimlerle ortaklaşılması gerektiği kanaatindeyiz” dedi. “1 Kasım seçimlerinde de görüldü ki darbe ve savaş konseptinden şikayet eden bir tutum var ama öte yandan bunun sürmesini sağlayan bir pasiflik var. Bunun aşılması gerekiyor, biz bunu toplumsal bir muhalefet gücüne dönüştürmek istiyoruz” diyen Baluken, “Darbe ve savaş konsepti sadece halklarımızı içeride değil bölgesel düzeyde de büyük bir savaşa çekiyor. Eğer bunun önüne geçmezsek kendimizi birden bire AKP’nin hegemonik çıkarları için büyük bir bölgesel savaşın içinde bulabiliriz” uyarısında bulundu.
Çağlar demirel seçildi
Meclis Başkanvekilliği görevine getirilen Pervin Buldan’ın yerine Çağlar Demirel, HDP’nin ikinci Grup Başkanvekili olarak görevlendirildi.
ANKARA