Suriye ve Irak'ta devam eden DAİŞ'le mücadele konusunda ABD'den açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD'li üst düzey yetkililer, Obama'nın Yardımcısı Joe Biden'ın bugün başlayacak Türkiye ziyareti öncesi, "Hedefimiz Esad'ı devirmek değil, DAİŞ'i yenmek" diyerek, Suriye stratejisinde bir değişiklik olmadığını vurguladı.
DAİŞ'e verdiği destek ifşa olan Türk devleti, Esad'ın devrilmesini ve Rojava'yı işgal etmeyi öngören 'uçuşa yasak bölge' ve 'tampon bölge' planı için İncirlik Üssü'nün kullanıma açılması ile 'eğit-donat' projesini DAİŞ'le mücadeleye odaklanan ABD'ye karşı koz olarak kullanmak istiyor. Ancak ABD'den hep ret yanıtı alıyor. Alınan bilgiye göre ABD'nin bu görüşünü Obama’nın DAİŞ’le küresel mücadele özel temsilcisi emekli orgeneral John Allen, Çarşamba günü Ankara'da görüştüğü Türk Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'na bir kez daha aktardı. Kulislerde Türk Dışişleri Bakanlığı’ndaki 5 saatlik toplantıdan AKP'nin istediği gibi somut bir sonuç çıkmadığı konuşuluyor. Görüşmede ABD'nin Kobanê direnişinin 35. gününde YPG'ye havadan sağladığı silahlar ile kentte koalisyonun hava saldırılarının devam etmesinin de gündeme geldiği öğrenildi. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konudaki rahatsızlığını, "Bize rağmen silah yardımı yaptılar. Neden hep Kobanê vuruluyor, niye Halep değil?" sözleriyle ifşa etmişti. AKP'nin beklentisinin aksine Kobanê düşmediği gibi DAİŞ de Kürt güçleri karşısında büyük bir hezimet aldı ve kentin yüzde 80'i YPG güçlerini eline geçti. Kürtler 67 günlük direnişiyle DAİŞ'in yenilebileceğini herkese gösterdi. ABD de bu durumu kendi stratejisinin lehine görerek, çıkarı gereği Kobanê'ye yardım ediyor.

Kobanê'ye destek sürecek

Ankara temasları hakkında Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş'a konuşan Obama’nın 'DAİŞ temsilcisi’ John Allen da Kobanê'deki etkili direnişe atıfta bulunarak "DAİŞ yenilmez değil, yenilebilir" dedi. Allen, ABD'nin Suriye politikasını açıklarken, "Öncelikli hedefimiz Esad'ı devirmek değil, DAİŞ'i yenmek" dedi ve bunun için de Kobanê'deki direnişçilere destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi. Tüm gücüyle kente yüklenen DAİŞ'in Kobanê'de kolay hedef olduğu söyleyen Allen, "sadece hava saldırılarında 600 DAİŞ'linin öldürüldüğü" bilgisini paylaştı. DAİŞ'in Kobanê'den çekilme kararı almadığını hatırlatan Allen, bu küçük ama direnişçi kente desteğin neden sürmesi gerektiğini ise ABD politikası açısından şöyle açıkladı: "Savaşçı (DAİŞ) göndermeye devam ediyorlar ve biz de o savaşçıları halletmeye devam edeceğiz. Nihayetinde DAİŞ, Kobanê’den çekilmeye karar verdiğinde, Irak’ta kaybettikleri yerlerle birlikte ele alırsak, artık hedeflerini gerçekleştiremeyeceğinin göstergesi olacak. Çekilmeleri, DAİŞ’in 'zafer yürüyüşünün' durduğu anlamına gelecek. Sembolik bir an olacak." 

Türkiye angaje olacak mı?

ABD ve koalisyon güçlerinin tüm DAİŞ faaliyetlerini koordine etmekten sorumlu olan Allen, söyleşide Ankara’daki muhataplarıyla tam olarak hangi başlıkları konuştuğunu açıklamadı ancak görevinin Türkiye dahil 60 ülkeden oluşan koalisyonu DAİŞ'i yenmeye angaje olmasını sağlamak olduğunu söyledi ve ekledi: "Ama tabii siyasi maksadımız Beşar Esad’ın olmadığı bir siyasi çözüm."

Koalisyon Aralık'ta toplanacak

Obama'nın temsilcisi, koalisyon üyesi ülkelerle 3 Aralık’ta Brüksel’de ilk siyasi istişare toplantısını yapacaklarını ifade ederek, koalisyonun Suriye’deki 5 hedefini şöyle sıraladı: "Birincisi askeri. Diğerleri yabancı savaşçıları engellemek, DAİŞ’in gelirlerini engellemek; insani yardım ve DAİŞ markasının gayrimeşrulaştırılması. Her ülke, kendi hedef kitlesi ve DAİŞ’e katılması olası nüfusunun özelliklerine göre katkıda bulunacak."

‘Görevim Esad’ı devirmek değil’

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke de Türkiye’nin uçuşa yasak bölge oluşturulması yönündeki talebine dair soruya "ABD’nin pozisyonu net ve şu anda bu yönde bir planımız yok" cevabını verdi. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de Washington’da katıldığı bir konferansta "Bana verilmiş olan görev DAİŞ. Bir ulusun inşası veya Suriye rejimini devirmek değil" dedi.

Hagel de aynı şeyi söyledi

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de ABD yönetiminin kendi içinde sürekli bir değerlendirme yaptığını ama şu anda bir strateji değişikliği öngörmediklerini de ifade etti. PBS televizyonunun sorularını yanıtlayan Hagel, önceliklerinin kendileri ve bölge ülkeleri için büyük tehlike arz eden DAİŞ olduğunu vurguladı. Hagel, DAİŞ gibi organize ve güçlü bir örgütle mücadelenin tek başına yapılamayacağını, bunun ancak geniş katılımlı bir koalisyon tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. DAİŞ ile mücadelede oluşturulan uluslararası koalisyonun Esad rejimine dolaylı yollardan yardım sağlayıp sağlamadığı sorusu üzerine ABD Savunma Bakanı şöyle konuştu: "Esad dolaylı olarak fayda sağlıyor. Bu kaosu yaratan Esad. Suriye’de askeri bir çözüm olmayacak, sadece diplomatik bir çözüm olabilir. Hiç kimse Suriye’de tamamen başarısızlığa uğramış bir hükümet istemiyor. Esad’ın iktidardan nasıl ayrılacağı kritik öneme sahip."


 HABER MERKEZİ