HEDEP Öcalan ile görüşmek istiyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

  •  HEDEP Meclis Grubu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığına başvurdu.

 

HEDEP Grubu, bir kez daha devleti ve onu yönetenleri kendi yasalarına saygı duymaya davet; Öcalan’ın hukuki yasal ve anayasal bütün haklarının tesis edilmesini talep ederek, “Öcalan ile Kürt sorunun demokratik çözümü için görüşmek istiyoruz. Bu başvuru, aynı zamanda hukuka davet, hukuka riayet edin başvurusudur” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde mutlak tecrit altında rehin tutulan ve 32 aydır kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuyla ilgili Meclis’teki basın kapısında açıklama yaptı. 

Dünyada örneği yok

Açıklamaya HEDEP milletvekilleri katıldı. HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "Ne ailesi ne avukatları herhangi bir haber alamıyor. Bu durumun insanlık dışı bir gelişme olduğunu defalarca kaydettik. Aynı zamanda hem ulusal hukuk açısından hem de uluslararası hukuk ve anlaşmalar bakımından baktığımızda hiçbir şekilde kabul edilemez bir durumla karşı karşıyayız. Dünyada böyle bir örnek yok. Tek örnek var; o da İmralı’da hem Sayın Öcalan’a hem de yanındaki üç kişiye yönelik mutlak tecrittir" dedi.

En büyük yasa dışılık

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü ve HEDEP İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek ise İmralı'daki durumu, “Cumhuriyet tarihi ve insanlık tarihinin görüp görebileceği en büyük yasa dışılık” olarak nitelendirdi. Çiçek, yasama organının merkezinde bu açıklamayı yaptıklarına işaret ederek, “Bu, aynı zamanda yasama faaliyetlerinde bulunan bütün milletvekillerinin onur meselesidir. Bir rejim yasanın dışına çıkmışsa bu yasa dışılığına karşı bütün vekiller tavır geliştirmeli. Bilmekteyiz ki; kötülük sadece muhatabıyla sınırla kalmaz. İktidar, 25 yıldır İmralı'da şunu deneyimledi; her hukuksuz ve her yasa dışı eylemi, faaliyeti, topluma bir kanser uru gibi yayıldı” şeklinde konuştu. 

Hukukun kara deliğidir

Çiçek, şu örnekler izah etti: “Bakın sadece hapishaneler örneğinden yola çıkarak birkaç şey söyleyelim. Gültan Kışanak başkanımız uzun tutukluluk süresi var ve hala cezaevinde. AYM kararına rağmen Can Atalay hala hapishanede. Bu ülkenin cezaevinde binin üzerinde 30 yıldır cezaevinde kalan insan var, hasta mahpuslar var. Aslında İmralı’daki hukuksuzluk bir, kanser uru gibi ve bir kötülük hareketi gibi bütün cezaevlerine yayıldı. Öyle hiç tesadüf değil bunlar. O yüzden İmralı'ya hukukun kara deliği diyoruz. Bu kara deliğe karşı mücadeleyi yürütmek boynumuzun borcu olmalıdır.”

Bütün toplumu sarıyor

Cumhuriyetin en köklü ve kadim sorununun Kürt sorunu olduğunu hatırlatan Çiçek, şöyle devam etti: “Kürtlere yönelik düşmanca uygulamalardan, Kürt halkının iradesi olarak gördüğü insanlara düşmanlıktan vazgeçmediğiniz ve savaş politikalarına karşı durmadığınız sürece bu ortam sadece bizi tüketmiyor, Türkiye’deki bütün halkları, emekçileri tüketiyor. Yasa dışı ve hukuk dışı düzen bütün toplumu sarıyor. Her birimiz Türkiye’nin geldiği durumu Kürt meselesinin demokratik çözümüyle bağını kurmak zorundayız. Bir kez daha söylüyoruz; Sayın Öcalan’a yaklaşım Kürt halkının özgürlük ve demokrasi taleplerine yaklaşımdır. Türkiye ve Ortadoğu’daki savaşla bire bir ilintilidir."

Bunun neresi adalet?

2011’den bu yana 5 defa avukat görüşü; 2014’ten bugüne 5 aile görüşü; sonuncusu 25 Mart 2021’de ve korsanca 4-5 dakika sürmek üzere 25 yıldır iki defa telefon görüşü yapılabildiğini hatırlatan Çiçek, “Bunun neresi hukuk, bunun neresi adalet?” diye sordu. 

Riyakarlığı yüzlerine vuracağız

İmralı’daki mutlak iletişimsizlik politikalarına karşı dün olduğu gibi bugün de yarın da Türk iktidarının ikiyüzlülüğünü, riyakarlığını yüzlerine vuracaklarını vurgulayan Çiçek, “İmralı’da darbecilerin yasası bile rafa kaldırılmıştır, Kenan Evren’in anayasası bile rafa kaldırılmıştır. Darbe anayasasının bile gerisine düşen bu iktidar, yeni anayasa tartışmalarında samimi olmalıdır ve kendi tutarsızlığını görmelidir” dedi. 

Adalet Bakanlığına başvuru

Bir kez daha devleti ve onu yönetenleri kendi yasalarına saygı duymaya davet; Öcalan’ın hukuki yasal ve anayasal bütün haklarının tesis edilmesini talep eden Çiçek, açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu talebimizi grup olarak milletvekili arkadaşlarımızla birlikte Sayın Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığına toplu bir başvuru yapacağız. Kendisi ile Kürt sorunun demokratik çözümü için görüşmek istiyoruz. Bu konuda kritik, tarihsel rol oynayacağını deneyimimizle biliyoruz. Bu başvuru aynı zamanda hukuka davet başvurusudur, hukuka riayet edin başvurusudur.”

HEDEP Grubu’nun tamamı adına Başkanvekilleri eliyle toplu başvuru yapıldı.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.