Hekimlerden gaspa tepki

Hekimlerin protesto eylemi

Hekimlerin protesto eylemi

  • Hekimler, serbest çalışma hakkı ve mesleki bağımsızlığı gasp eden yönetmenlikleri protesto ederek, "Ne onların kölesi ne de ucuz iş gücü olacağız" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası (İTO) ve yaklaşık 70 TTB Uzmanlık Derneği, Sağlık Bakanlığının hekimlerin serbest çalışma hakkı ve mesleki bağımsızlığını gasp eden 6 Ekim 2022 tarihli yönetmelik ile 7 Ocak 2023 tarihli Yönetmelik Değişiklikleri’ni Kadıköy İskele Meydanı’nda protesto etti. “Mesleki bağımsızlığımızdan ve serbest meslek hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” pankartının açıldığı eylemde, “Zincir hastaneler serbest meslek hakkımıza saldırıdır”, “Muayenehaneme dokunma”, “Hekimlerin serbest meslek hakkını gasp eden Sağlık Bakanı” ile “Randevu yok, ilaç yok, Sağlık Bakanı yok” dövizleri taşıdı. Sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganının atıldığı eyleme, çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.

Kölelik düzeni dayatılıyor

Eylemde konuşan İTO Özel Hekimlik Komisyonu üyesi Doktor Güray Kılıç, bakanlığın yönetmenliklerine işaret ederek, mesleklerinin saldırı altında olduğunu belirtti. Dayatılan sözleşmelerle serbest meslek hakkının gasp edilerek, kölelik düzeninin getirilmek istendiğini vurgulayan Kılıç, bu saldırıların tüm hekimlere yönelik olduğunun altını çizdi. Halkın ise hekim seçme hakkının ellinden alındığına dikkat çeken Kılıç, iktidarın 20 yıldır uyguladığı “Sağlıkta Dönüşüm” programının hem halkın sağlığını hem de hekimlerin mesleki bağımsızlığını hedef aldığını dile getirdi. Kılıç, “İktidarın son saldırısı olan bu yönetmeliklerle uluslararası sermaye ile bütünleşmiş özel ‘zincir’ hastaneleri ve şimdiden karadelik haline gelmiş şehir hastanelerinin sahibi olan müteahhitlerin çıkarları kollanmaktadır” dedi. Kılıç, yönetmenliklerin geri çekilmesini istedi.

13 bin hekim ayrıldı

TTB Merkez Konsey 2’nci Başkanı Ali İhsan Ökten ise en az 13 bin hekimin kamudan ayrıldığını ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bunun bir bölümüne kadro açmakla övündüğünü belirterek, bu durumun ise borsa oluşturduğunu kaydetti. 

 TTB Merkez Konsey Üyesi Nursel Şahin de Türkiye’nin toplumcu sağlık anlayışının hedefte olduğuna dikkat çekti. Şahin, “Haklarımıza göz diken bir iktidar ile karşı karşıyayız. İktidara bu kararları aldırtan da küresel sağlık sermayesi olduğunu biliyoruz. Bu topraklarda halklara hekimlik yapmak istiyoruz. Ne küresel sağlık hizmetlerin ne de iktidarın istediği şekilde hekimlik yapacağız. Ne onların kölesi ne de ucuz iş gücü olacağız” diye konuştu. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.