TRT Şeş şarkıcısı Berdan Mardini sözleri Dilber Haco’ya müziği Ciwan Haco’ya ait ‘Nesrînê’ parçasını ‘anonim’ yaparak izinsiz kullandı. Hırsızlığı ortaya çıkan Mardini ise kendisini pişkince savundu.
Berdan Mardini tarafından Youtube’da 24 milyondan fazla tıklanan ‘Nesrînê’ şarkısının izinsiz kullandığı ortaya çıktı. Ciwan Haco’nun ilk kasetlerinde seslendirdiği ve geçen yıl Red Musik Digital yapım şirketi tarafından hazırlanan ‘Felek’ albümünde yeniden seslendirdiği ‘Nesrînê’ şarkısı için TRT Şeş şarkıcısı Berdan Mardini Youtube üzerinden yaptığı açıklamada ‘şarkıyı her seslendiren eser sahibi değildir’ diyerek şarkının Ciwan Haco’ya olmadığı iddiasında bulundu.
Emina albümünde var
1971’de Haco’nun Emina albümünde seslendirdiği Nesrînê şarkısının sözleri Dilber Haco’ya, Müziği ise Ciwan Haco’ya ait. Berdan Mardini’nin şimdiye kadar Youtube üzerinden en çok tıklanan şarkısı olan ‘Nesrînê’nin izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılmasına ilişkin Red Music Digital şirketi gazetemize yaptığı açıklamada, ‘’Mardini tarafından seslendirilmesinde Haco’ya sorulup izin alınmış değildir. Nesrînê şarkısı Mardini tarafından izinsiz ve usulsüz olarak seslendirilmiştir’’ dedi.
Mardini’nin pişkinliği
TRT Şeş şarkıcısı Berdan Mardini ise 9 ay önce Youtube üzerinden yaptığı açıklamada eserin anonim olduğunu ve izin alındığını iddia ederek şunları söyledi: ”Biz kimsenin eserini çalacak ve ya izinsiz kullanıp albüm yapacak üstüne üstelik bir de klip çekecek zihniyette değiliz, kaldı ki bu eser bütün resmi kurumlardan sorgulaması ve kayıtları çıkartılarak albüm haline getirildi, şarkıyı her seslendiren eser sahibi değildir ve bu eserleri koruyan kurumlar vardır buradan gerekli izinler ve araştırmalar yapılmadan biz hiç eseri hayata geçirmeyiz. Her şey resmiyette nasıl ise o şekilde yapılmıştır.”
Haleflerinin izinden gidiyor
Daha önce Celal Güzelses, İbrahim Tatlıses, İzzel Altınmeşe gibi devletin gözdesi türkücülerinin birçok folklorik Kürtçe şarkıyı Türkçeleştirip, ‘anonim’ veya ‘halk türküsü’ diye piyasaya sürdüğü biliniyordu. Mardini ise dilini değiştirmeden çok bilinen bir şarkıyı ‘anonim’ yaptı ve izinsiz kullandı.
KÜLTÜR SERVİSİ
*Kürtçede ‘Hem suçlu hem güçlü’ anlamından kullanılan bir atasözü