Hem fazla tuttular hem de suçladılar

Hamdullah Kumli

Hamdullah Kumli

  • DBP'li Hamdullah Kumli, aldığı ceza yanlış hesaplanarak bir ay fazla cezaevinde tutuldu. Kumli, tazminat cezası açtı ama kendisi suçlandı ve dava giderlerini de karşılaması istendi.

DBP Van İl Örgütü yöneticisi Hamdullah Kumli’ye, 2007’de tutuklu yargılandığı davadan “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 2010’da cezası kesinleşen Kumli, infazının tamamlanmasıyla tahliye edildi. Çıkan yargı paketlerinde Kumli’nin dosyası yeniden incelenerek, hakkındaki 6 yıl 3 aylık hapis cezası, yanlış hesaplanıp 6 yıl 9 ay yapıldı. Pasaport işlemleri için 9 Mart 2015’te Emniyet’e giden Kumli, hakkında arama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı; bir kez daha tutuklandı. Dosyayı inceleyen avukat, yapılan hatanın düzeltilmesi talebiyle Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme sehven yapılan hatanın düzeltilmesine ve Kumli’nin tahliye edilmesine karar verdi. 

Yaklaşık bir ayı haksız yere cezaevinde geçiren Kumli, “haksız tutuklama” gerekçesiyle Maliye Bakanlığı hakkında 2015’te 7 bin TL’lik tazminat davası açtı. Bakanlık mahkemeye, “Davacı sanığın eylemi ile oluşan suçun niteliği itibarıyla haksız tutuklama oluşmamıştır. Çünkü davacı, kendi eylemleri ile bu duruma sebebiyet vermiştir. Hiç kimse, kendi kusuruna dayanarak hak iddia edemez” diye bir savunma sundu. 

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi de buna uyarak davanın reddine karar verdi. Üstelik yargılanma giderlerinin tümünü de Kumli’nin ödemesine karar veren mahkeme heyeti, "3 bin 960 TL’nin maktu vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı hazineye verilmesi, davacının sarfına neden olduğu 115 TL yargılama giderinin davacıdan alınarak hazineye aktarılmasına" hükmetti. Bölge İdare Mahkemesi de kararı yerinde buldu.

Kumli, davayı Yargıtay’a taşıyacağını söyledi.  MA/VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.