Her gün 3 kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor

Kadın Haberleri —

Kadın sağlığı

Kadın sağlığı

  • Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri’nden Cem Kılınç, HPV'den kaynaklı Türkiye'de yaklaşık 2 bin kadının rahim ağzı kanseri olduğunu ve neredeyse günde 3 kadının yaşamını yitirdiğini belirtti.

HPV aşısının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ücretsiz karşılanmaması nedeniyle mahkemeye başvuran kadınlar, davaları bir bir kazanmaya başladı. HPV aşısı yaptıran kadınların, SGK’nin aşı masrafını karşılaması talebiyle açtığı davaların bir kısmının kazanılması sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 yaşın üstüne ücretsiz aşı çalışmalarına başladıklarını söylemişti. Koca, yaptığı açıklamada, "Rahim ağzı kanserine sebep olan HPV’nin tespiti ve bulaşmanın engellenmesi amaçlı aşıyla ilgili yol haritamız hazır. Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağız ve kapsamını kademe kademe genişleteceğiz" vaadinde bulundu.

Ancak ücretsiz HPV aşısı konusunda adım atılmadığı gibi temmuz ayında aşıya zam geldi. Yeni zamla birlikte HPV aşısının 4 valanlısı 1858 TL, 9 valanlısı 2 bin 575 TL oldu. 9-14 yaş arası 2 doz, 14-26 yaş arası ise 3 doz yapılması önerilen aşının 2 doz maliyeti 3 bin 716 TL, üç doz maliyeti ise 5 bin 574 TL.

HPV aşısının ücretsiz olması için çalışmalar yürüten Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri’nden Cem Kılınç, 2.5 yıl önce eczacı arkadaşlarıyla birlikte HPV aşısının ücretsiz olması için ’HPV Aşı Bursu’ kampanyasını başlattıklarını söyledi.

2 bin kadın rahim ağzı kanseri

HPV’nin, Türkiye’de aşısız bir toplum olduğu için çok yaygın olduğunu aktaran Kılınç, virüsün başta rahim ağzı kanseri olmak üzere kadınlarda ve erkeklerde kansere ve kimi rahatsızlıklara sebep olabildiğini söyledi.

Kılınç, HPV'den kaynaklı Türkiye'de yaklaşık 2 bin kadının rahim ağzı kanseri olduğunu ve neredeyse günde 3 kadının yaşamını yitirdiğini belirtti. Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ/Artı Gerçek-ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.