Her yerden zafere

İstanbul Newroz/Foto:MA

İstanbul Newroz/Foto:MA

  • İstanbul'daki Newroz kutlamasında yüz binlere hitap eden DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, "DEM Parti’nin takati kalmadı" diyenlerin bu meydanlara bakmasına istedi.
  • Bakırhan, iktidara şöyle seslendi: "Kürt sorununun çözüm anahtarı İmralı’dadır. Sayın Öcalan’ın 2013 Newroz’unda sunduğu demokratik çözüm deklarasyonunun arkasındayız."
  • Her yerden zafere yürüyeceklerini, Türkiye ve Kurdistan’ın her yerinde yönetimde olacaklarını belirten Bakırhan, kayyumları gönderip harami düzeni sonlandıracaklarını söyledi.
  • Bakırhan, "Ana dilimize sahip çıkma, Kürt ulusal birliğini sağlama, İmralı’daki tecridi lağvetme, Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlama günüdür" şeklinde konuştu.

Newroz kutlamalarının dünkü Türkiye merkezleri İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Kocaeli, Bursa, Denizli ve Osmaniye oldu.

İSTANBUL

İstanbul'daki Newroz kutlaması için 39 ilçeden işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar 7’den 70’e herkes sabahın erken saatlerinden itibaren Yenikapı’ya akın etti. Newroz alanı sarı, kırmızı, yeşil renklere büründü. Sahneye “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” yazılı pankart asıldı. Newroz alanında yaklaşan yerel seçimlere dair de mesajlar vardı. “Burjuva partilere oy yok. Müteahhitlere oy yok. Oylar Meral Danış Beştaş'a, Murat Çepni'ye” yazılı pankartı alana asıldı. 

Büyük bir coşkunun hakim olduğu Newroz alanından sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı yükseldi. Cezaevlerinde devem eden açlık grevleri dolayısıyla kitle yine “Bijî berxwedana zindana”, “Bijî Kurdistan, bimri koledar” sloganları attı. Alanı dolduran yüz binlerce kişi, programın başlamasını çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekerek bekledi. Saygı duruşunun ardından DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanları Gonca Yangöz ile Murat Kalmaz birer konuşma yaptı. Eşbaşkanlar, özetle "Bu Newroz, özgürlük Newroz’udur. Kürt halkı zafere yakındır. İlk talebimiz Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüdür. Sayın Öcalan özgür olmadan Türkiye’de Kürt sorunu başta olmak üzere hiçbir sorun çözülmez. Kürtler katledilerek bitirilemez. Baskı altına alınarak boyun eğdirilemez.” 

İl Eşbaşkanlarının konuşmalarının ardandan Gölgedekiler grubu sahne aldı. Daha sonra DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Meral Danış Beştaş ile Murat Çepni, sahneye çıkarak on binleri selamladı. Meral Danış Beştaş da, “Kendimize oy vereceğiz, partimiz etrafında kenetleneceğimizi her fırsatta söylüyoruz. Bizim bir ağacımız var. O ağacın etrafında toplanıyor ve diyoruz ki; oyumuz ne size ne ona, oyumuz kendimize” diye konuştu.

Yüz binlere hitap eden DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, şunları söyledi: "Türkiye’nin en temel sorunu, Kürt sorunudur. Mesele, diyalog ve müzakereyle çözülür. Kürt halkı zalimlere karşı mücadele etti ve edecek. DEM Parti’nin takati kalmadı, diyenlere bu meydanlara baksın. Bir kez daha iktidara seslenmek istiyorum; Kürt sorununun çözüm anahtarı İmralı’dadır. Sayın Öcalan’ın 2013 Newroz’unda sunduğu demokratik çözüm deklarasyonunun arkasındayız. Hep birlikte tecridi kaldıracağız, açlık grevindeki arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız. Güzel günler yakın. Bugün hep birlikte  ana dilimize sahip çıkma, barışın, halkların ortak mücadelesini yükseltme, Kürt ulusal birliğini sağlama, İmralı’daki tecridi lağvetme, Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlama günüdür. Her yerden zafere yürüyeceğiz. 31 Mart’ta kayyumları göndereceğiz. Harami düzenine karşı hep birlikte mücadele edeceğiz İstanbul’da. Hem Türkiye’de hem Kurdistan’da sizlerin desteğiyle her yerde yönetimde olacağız, biz yöneteceğiz."

HDK Eşsözcüsü Esengül Demir'in konuşmasının ardından kutlama, Emel Mathlouthi, Mikail Aslan ve Murad Demir'in dinletisiyle devam etti.

 

 

İZMİR

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nında kadınlar, yöresel kıyafetleriyle rengarenk görüntüler oluştururken, gençler şal û şepik kıyafetleriyle alanda yerini aldı. Zılgıt ve sloganlar eşliğinde halay çekildi. Saygı duruşunun arından DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanları Rezan Karabulut ve Mehmet Kuruş, halkı selamlayarak, Rahşan Demirel ve Zekiye Alkan'ın ruhuyla Gündoğdu Meydan'ında Newroz'u kutladıklarına dikkat çekti.

Adalet Nöbeti'ndeki anneler, Musa Anter'in kızı Rahşan Anter ile Zekiye Alkan'ın ablası Meziyet Çağlar, Newroz ateşini yaktı. 

DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Akın Birdal ve Türkan Aslan Ağaç, sahneye çıktı. Birdal, Newroz ateşinin yollarını aydınlattığını söyleyerek, "Newroz ateşi isyandır, direniştir, adalet, barış, özgürlüktür" diye konuştu. DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın da yerel seçimlerin önemine işaret etti. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, ülkenin sorunlarına dikkat çekerek, "Dost ve düşman bilsin ki; bu Newroz, Sayın Öcalan'ın özgürlük Newrozu olacaktır. Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar diremişimiz sürecektir" ifadelerini kullandı. Konuşması sık sık, "Bijî Serok Apo" sloganıyla kesilen Çiçek, Öcalan'ın önceki Newroz mesajlarını okudu. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da günün Dehaklarına karşı Newroz alanlarını dolduranları kutlayarak, şunları söyledi: “Önümüzde yerel seçimler var. DEM, tüm sorunlara derman olmaya geliyor. 31 Mart’ta bu çürümüş siyasete en büyük cevabı vereceğiz. Halkımızla birlikte demokratik siyasetteki ısrarımıza; Sayın Öcalan’ın 2013 Newrozu’ndaki deklarasyonunu sahiplenmeye devam edeceğiz." 

Newroz kutlamasında, daha sonra sanatçılar Diljen Ronî, Koma Agirê Zerdeşt ve Sorjiyan'ın sahne aldı.   

 

 

TEKİRDAĞ

7'den 70'e her yaştan yurttaşın hınca hınç doldurduğu Ergene Meydanı'nda Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı. DEM Parti flamaları ile süslenen Newroz alanına, "Şimdi özgürlük zamanı", “Kürt sorununa demokratik çözüm”, “Örgütlü gençlikle özgür geleceğe” pankartı asıldı.7’den 70’e her yaştan katılımın olduğu coşkulu Newroz’da, yurttaşlar giydiği yöresel kıyafetler ile alanda renkli görüntüler oluştururken, gençler ve çocuklar ise başlarına taktığı yeşil, kırmızı, sarı örgüler ve taşıdıkları parti flamalarıyla Newroz’u taçlandırdı. 

Saygı duruşunun ardından  Newroz Tertip Komitesi Eşsözcüsü Sıddık Şahin, DEM Parti Tekirdağ İl Eşbaşkanları Songül Demir ve Suat Sarı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile ilçe eşbaşkan adayları, DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu Üyesi İknur Birol, birer konuşma yaptı. Birol, “Kürtler, diliyle, kültürüyle, iradesiyle vardır. Ankara’da Meclisi işletecek, İmralı’da tecridi kaldıracaksınız” dedi.

DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Kamuran Tanhan ise şöyle seslendi: "İmralı’nın kapılarını açın ve Sayın Öcalan üzerindeki tecridi sonlandırın. Sayın Öcalan mesajlarında ısrarla Kürt halkının birliği için çağrı yaparak, ‘Kürt birliği sağlanırsa Kürtlerin statüsü de sağlanır’ diyordu. Zaman tecridi kırma zamandır. Zaman Kürtlerin birlikteliğinin oluşması zamanıdır.”

Kutlama, Grup İsyan Ateşi ve Mihemedê Serhedê’nin sahne almasıyla devam etti. Newroz ateşinin yanmasıyla beraber alanı dolup taşıran halk, ateş etrafında halaya durdu ve “Newroz pîroz be” sloganı attı.

 

 

KOCAELİ

Kocaeli’nde Newroz, Darıca ilçesinde bulunan Millet Bahçesi’nde kutlandı. Polisler, bazı yurttaşların sarı, kırmızı ve yeşil renkli eşyalarını içeriye sokmasına izin vermedi. DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Newroz alanındaki engellemelere tepki gösterdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Cahit Kırkkazak ise iktidarın savaş politikalarına tepki göstererek, "Savaş çanlarını çalmaya devam ediyorlar. Ha bire Irak’la görüşüyorlar. Kürt sorununun çözümü, bu ülkenin çoklu krizlerinin tamamını çözecektir" dedi.

 

 

OSMANİYE 

Osmaniye’de Yunusemre Mahallesi’nde toplanan kitle coşkuyla Newroz ateşini yakarken, alandan seslenen DEM Parti Milletvekili Ali Bozan, "Kürt sorununun çözümü Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmelerin yapılmasından geçiyor" dedi. Konuşmaların ardından alkış ve zılgıtlarla Ali Bozan ile Barış anneleri Newroz ateşini yaktı. Program, sanatçı Gülhan Bişeng’in ezgileriyle son buldu. HABER MERKEZİ

Foto Kaynak:Mezopotamya Ajansı

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.