Her yıl yeni bir Newroz şarkısı

Kültür/Sanat Haberleri —

Her yıl yeni bir Newroz şarkısı

Her yıl yeni bir Newroz şarkısı

  • Nanobeat, Kürt geleneksel müziğini pop, rap, jaz müzikle harmanlayan, farklı kültürleri buluşturan bir grup. 13 yıl önce kurulan grup  Geçtiğimiz yıl “New Ways/Yeni Yollar” isimli albümünü dinleyicilerle buluşturdu. Her yıl yeni bir Newroz şarkısı yapan Nanobeat’ıun kurucuları ile konuştuk.
  •  

 

ERKAN GÜLBAHÇE

Nanobeat, Kürt geleneksel müziğini pop, rap, jaz müzikle harmanlayan, farklı kültürleri buluşturan bir grup. Grubun kurucusu Hemin Derya, Güney Kürdistanlı, solisti ise Derya’nın kızı Hedy J. 

Onüç yıl önce kurulan grup içerisinde şimdiye kadar farklı kültür ve uluslardan birçok sanatçı var. Geçtiğimiz yıl “New Ways/Yeni Yollar” isimli albüm çıkaran Nanobeat ağırlıklı Soranca olmak üzere Kürtçenin diğer lehçelerinde de parçalar seslendiriyor. 

Grup geçtiğimiz günlerde klibini yayınladığı “Niştiman/ulusal” parçasıyla Belarus-Polonya sınırında mahsur kalan Kürtlerin durumuna dikkat çekiyor. Parçayla aynı zamanda Kürtlere birlik çağrısı yapan grup, “Kürdistan’ın düşmana satılmasına yeter yeter” diyor. 

Müzik aşkı hiç bitmedi

Grubun prodüktörlüğünü de yapanan Hemin Derya, Süleymaniye doğumlu. Derya, gençlik yıllarında başlayan müzik aşkının hiç bitmediğini söylüyor. 1980’lerde Saddam Hüseyin rejimi altında gördüğü baskılardan ötürü yurt dışına çıkmak zorunda kaldığını aktaran Derya, “Almanya’ya gelir gelmez ilk hedefim Kürtçe müzik yapacak bir grup oluşturmaktı” diyerek işe koyulduğunu belirtiyor. “Kendimi Kürtçe parçaları batı müziği ile harmanlayarak sevilebilecek bir müzik ortaya çıkarmaya adadım” diyen Derya, “Amacım Kürt müziği ile batı müziğini buluşturmak” diye ekliyor. Farklı kimlik ve ülkelerden sanatçılarla birlikte çalıştığını anlatan Derya, Avrupa’yı dolaşarak Kürt müziğini tanıtmayı hedeflediğini söylüyor. 

Ritim ve davullar

Kullandığı başlıca enstrümanın “davul” olduğunun altını çizen Derya, aynı zamanda perküsyon, klavye ve synth de çalıyor. Davulun kendisi için önemli olduğunu söyleyen Derya, “Kürtlerde ve genellikle doğuda geleneksel çalgılar ve hüzünlü ezgiler tercih edilir. Ritim daha çok ikinci plana düşüyor. Ben enstrümanıma ve fikirlerime sadık kaldım. Güzel Kürt ezgilerini Kürt kültür alanının ötesine yani dünyaya duyurmanın yolunun, ritim ve davullar ile desteklemeden mümkün olmadığını düşündüğüm için bu enstrümanı kullandım” diye belirtiyor. 

Altın Portakal’dan ödülle döndü

Aranjörlük de yapan Derya, 90’lı yılların sonundan itibaren kayıt ve stüdyo çalışmaları üzerine eğitim almış. Çeşitli film, dizi müzikleri de yapan Derya, bu yıl 48. Yapılan Uluslararası Altın Portakal Film Festivalinde “Meş/Yürüyüş” filmine yaptığı müzikle birincilik ödülüne layık görüldü. 12 Eylül  döneminde Nusaybin’de Halilo adlı ‘deli’ ve onun çevresinde yaşananları aktaran filmin konusundan etkilendiğini ifade eden Derya, “Film tam olarak benim duygularıma hitap ediyordu, müzikal anlamda filmi adeta yaşadım” diyor. 

Kızı da grubun solisti

Hemin Derya’nın kızı Hedy J. ise grubun solisti. Çocukluğundan itibaren klavye ve piyano çalan Hedy sesini keşfettiği farkettiği andan itibaren ise şarkı söylemeye başlamış. Süleymaniye’de kadın korosunda söylemeye başlayan Hedy uluslararası gençlik müzik festivallerine katılmış ve ödüllerle dönmüş. Hedy, Kürtçenin tüm lehçelerinde şarkı söylediği gibi Almanca, İtalyanca, Arapça ve Rusça parçalar da seslendiriyor. 

Tüm parçalar Kürtçe

Albümleri New Ways/Yeni Yol’a ilişkin “Çok büyük bir titizlikle ve uzun bir zamanda albüme hazırlandık. Maddi sorunlar da gecikmeli çıkmasında etkili oldu” diyor. “Kendi stüdyomuz var. Kayıtları, tüm düzenleme, miksaj çalışmaların kendimiz yapıyoruz” diyen Hedy, albümle ilgili çok iyi tepkiler aldıklarını söylüyor. Albümde 8 parça yer alıyor ve hepsi Soranice. Tüm parçalar Kürtçe olmasına rağmen albümün isminin İngilizce olmasını Derya, “Biz albümün isminde olduğu gibi yeni bir yola girdik. Hedefimiz Kürtçe müziği yeni bir tarzla dünyaya tanıtmak. Kürtçe müziği batılılara ulaştırmak. Bu nedenle albüm ismini de İngilizce tercih ettik” diye belirtiyor. 

  Müzik yarışmasında ikinci oldu

“Avrupa’daki büyük festivaller için birçok davet aldık” diyen Hedy, “Maalesef koronadan dolayı çalışmalarınız aksadı, davetli olduğumuz birçok festivale katılamadık, konserleri gerçekleştiremedik. Bizim için tek teselli kaynağı 2020’de gerçekleştirilen ‘Alman Rock and Pop’ müzik yarışmasında ikincilik ödüle layık görülmek” diye ekliyor. Grup 2017’de düzenlenen 35. Alman Rock ve Pop yarışmasında ise “en iyi füzyon grubu” olarak birincilik ödülü, “en iyi alternatif şarkıcı” bölümünde de 3.’lük ödülü almış. 

Gençler arasında popüler

Yaptıkları müzik için “Nanobeat tarzı” diyerek Kürtler arasında farklı tepkiler aldıklarını ifade eden Hedy, “Geleneksel enstrümanlarla yapılan müzikleri dinleyenler müziğimize çok anlam veremiyorlar. Ancak genç Kürtler arasında özellikle Kürdistan’da Nanobeat çok popüler” diyor. 

Her yıl yeni bir Newroz şarkısı

Her yıl yeni bir Newroz şarkısı yaptıklarını belirten Hedy, “2022 Newroz’una da yen bir Newroz şarkısı yayınlamak istiyoruz. Kürt olmayanların Newroz festivaline erişimini kolaylaştırmak için 2016'dan beri Newroz için her yıl yeni bir beste yapıyoruz” diyor. Şu an zamanlarının çoğunu yeni bir albüm üzerinde çalışarak geçirdiklerini ifade eden Hedy, “Ocak ayına kadar hazır olmayı ve yeni albümümüzü bu yılın başlarında yayınlamayı umuyoruz” diye ekliyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.