Hindistan’da protestoların arkasındaki kadınlar

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kamu imajında, protestoların merkezinde erkekler var ancak kadınlar da fazlasıyla yer alıyor. Aslında yeni yasalardan en fazla etkilenecek olan ise kadın çiftçiler.

Hindistan’da toprak, annedir ve protestoların omurgasını Hindistan’ın anneleri, kızları ve kız kardeşleri oluşturuyor. Onlar için ekin yetiştirmek ve toprağı işlemek sadece meslek sahibi olmanın da ötesinde. Bir nimet... 
Hindistan’ın iktidardaki Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) yeni tarım reformunu protesto etmek için yüzlerce kilometre yol kat ediyorlar. Yeni yasaların nesillerdir sahip oldukları toprakların mülkiyetini tehlikeye atacağından korkuyorlar. Reformun mahsul fiyatlarını etkileyeceğinden endişe ediyorlar. Bu yüzden yasaların yürürlükten kaldırılmasını istiyorlar. 25 kişinin yaşamını yitirdiği protestolar son haftalarda hız kazanmasına rağmen caydırıcı özellik göstermedi. 
Kamu imajında, protestoların merkezinde erkekler var ancak kadınlar da fazlasıyla yer alıyor. Aslında yeni yasalardan en fazla etkilenecek olan ise kadın çiftçiler.
Kadın çiftçilerin hakları için kampanya yürüten Mahila Kisan Adhikaar Manch’a (MAKAAM) göre, tüm tarım işlerinin yüzde 75’i kadınlar tarafından yapılıyor ancak toprağın sadece yüzde 12’sine sahipler. Arazi mülkiyetlerinin olmaması, kadın çiftçileri ‘görünmez’ yapıyor. Sektöre büyük katkılarına rağmen çiftçi olarak tanınmıyorlar. Bu marjinalleşme, yeni yasalar uyarınca büyük şirketler tarafından sömürülmeye özellikle açık oldukları anlamına geliyor. “Artan rekabet” öncülü, kadınların ulaşım ve sorumluluk gibi daha büyük sınırlamalara maruz kaldıklarında erkekler kadar kolay ticaret yapabildiklerini varsaydığından, fiyatlandırma için hükümetin teminatlarının olmaması, çiftçilikteki cinsiyet farkını artıracağa benziyor. 
Kadınlar, bu yasaların yürürlüğe girmesinin büyük şirketler için çalışmak anlamına geleceğinden endişe ediyor. Bu yüzden protestolara paha biçilmez bir katkı sağlıyorlar.

YENİ DELHİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.