- Hiroşima’nın tanıklarından papaz Kiyoshi Tanimoto’nun 1947’de kaleme aldığı 230 sayfalık anı kitabı 80 yıl sonra okuyucu ile buluşuyor. Papaz Kiyoshi’nin kızı Kondo kitabın önsözünde “Bellek, insan olarak hayatta kalmamızın umududur” diye yazdı.
ABD’nin 1945’te attığı atom bombasıyla yerle bir olan Hiroşima’nın tanıklarından Methodist papaz Kiyoshi Tanimoto’nun 1947’de kaleme aldığı 230 sayfalık anı kitabı 80 yıl sonra okuyucu ile bulaşacak.
Papaz Kiyoshi Tanimoto, bombalama günü tesadüfen şehir dışında olduğu için hayatta kaldı. Bir gardırobu başka bir kasabaya taşıyordu. Şehire döndüğünde ise dehşet acılarla karşılaştı: Binlerce ceset, radyasyonun yaktığı bedenler, yok olan bir kent. Önce “bunlar dile getirilemez” diye düşündü. Sonra, “bir daha hiç kimsenin bunu yaşamaması için” yazmaya karar verdi.
‘Bellek hayatta kalmamızın umudu’
Kızı Koko Tanimoto Kondo, kitabın önsözünde, “Bellek, insan olarak hayatta kalmamızın umududur” diye yazdı. Kondo, bombalama sırasında sekiz aylık bir bebekti. Annesinin kucağında kurtulmuştu. Annesinin ona gerçeği anlatabilmesi ise 40 yıl sürmüştü.
Kitap, 6 Ağustos 2026’da yani Hiroşima’yı bombalamanın 81. yıldönümünde ABD’de Random House, dünya çapında ise Penguin tarafından yayımlanacak.
Anıların keşfi sadece kitapla sınırlı kalmadı. Yapımcı Donald Rosenfeld, Tanimoto’nun öyküsünden bir sinema filmi de uyarlıyor. Başrolde, Netflix yapımı Giri/Haji dizisinden tanınan Takehiro Hira yer alacak. Ön hazırlıklar Kasım’da başlayacak, çekimler Şubat 2027’de.
Tanimoto 1986’da 77 yaşında hayatını kaybetti. Anıları “güzel yazılmış” bir tanıklık olarak niteleniyor. Bombalama sonrası ilk günlerde yaklaşık 120 bin kişi Hiroşima’da, üç gün sonraki Nagasaki saldırısında da yaklaşık 73 bin kişi katledildi.
Japonya 15 Ağustos 1945’te teslim oldu ve II. Dünya Savaşı sona erdi. FRANKFURT