Hrant Dink anıldı

Hrant Dink anıld / foto: AFP-İSTANBUL

Hrant Dink anıld / foto: AFP-İSTANBUL

  • Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 15. yıl dönümünde Malatya'da doğduğu evin önünde ve İstanbul'da vurulduğu yerde anıldı.

 

Malatya merkez Çavuşoğlu Mahallesi'nde bulunan Dink’in doğduğu evin önünde gerçekleşen anmaya, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra Malatya Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri katıldı. “Hrant Dink’i unutmadık unutmayacağız” pankartının açıldığı anmada, Dink’in fotoğrafları ve Agos gazetesi taşındı. Yoğun kar yağışı altında saygı duruşuyla başlayan duruşmada konuşan İHD Malatya Şube Başkanı Abdulmelik Kop, “Hrant Dink ırkçılığa karşı mücadelemizde yaşıyor, yaşayacak” dedi. 

Dink’in katledilmesinin üzerinden 15 yıl geçtiğini ifade eden Kop, “1915’ten bu yana devletin suç örgütleriyle iç içe olduğu, birlikte iş yaptığı, suç işlediği, işlemeye devam ettiği Türkiye’de, Hrant Dink’in katli, adını koyalım, Türk ırkçılığı, Cumhuriyet tarihi boyunca yetkililer tarafından kışkırtılan, sandığımızdan da geniş Türk kitlelerinin Ermeni düşmanlığı tarafından işlenmiş bir cinayettir” dedi. 

Dink’in Ermenilerin yaşadığı sorunları dile getirdiğini belirten Kop, “Devletin suç odaklarıyla iş gören karanlık odakları, Ermeni Soykırımı’nı tanımaya değil, birbirimizi anlama çağrısına, sadece buna, evet, buna bile tahammül edemedi. Onun kurduğu ve yönettiği Agos, bizim Ermeni gerçeğinin hiç bilmediğimiz kılcal damarlarına ulaşmamızda bir deniz feneri işlevi gördü” ifadelerini kullandı. 

Dink’in insan hakları savunucusu olduğunu vurgulayan Kop, şöyle devam etti: “O, ırkçılık, nefret ve önyargının düşmanıydı, gerçekten, haktan, adaletten yana olanların dostuydu. Onu Türkiye’nin en üst kademesinden en alt basamaklarına kadar yetkili kurumlarının kimi zaman açıktan, kimi zaman üstü örtülü dile getirdiği, halkın önemli bir kesiminin kucaklayarak benimsediği Türkçü Ermeni düşmanlığı, ırkçılığı öldürdü. Biz o zamandan bu yana olduğu gibi, bundan sonra da Komisyon olarak her ırkçılık örneği, linç girişimi, ayrımcılık, nefret vakasında harcayacağımız tüm emekte, verdiğimiz her mücadelede, Hrant Dink’i yanımızda hissedecek, mücadelemizi onunla birlikte vereceğiz.”  

Anma, “Hrant Dink mücadelemizde yaşayacak” sloganları ve evin önüne bırakılan karanfillerle son buldu. 

15 eksik yıl

Dink, vurulduğu yer olan İstanbul/Şişli’deki Sebat Apartmanı önünde de "15 eksik yıl" şiarıyla anıldı. Anmaya Dink’in ailesi, arkadaşları, milletvekilleri ve çok sayıda kişi katıldı. Anma öncesi Halaskargazi Caddesi’ndeki Osmanbey kavşağı ile Harbiye Müzesi arası polisler tarafından trafiğe kapatıldı. Anmanın olduğu alan ise polis tarafından ablukaya alındı. Anmaya katılmak isteyenler polis aramasından geçirilerek alana alındı. Haber hazırlanırken anma devam ediyordu.  MALATYA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.