Hrant Dink Ermenilerin sesiydi

Haberleri —

13 yıl önce Türk milliyetçileri tarafından katledilen Ermeni yazar Hrant Dink Almanya’nın birçok kentinde anıldı: “Hrant, Ermenilerin sesiydi” denildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 13. yılında Almanya’nın Frankfurt, Hamburg ve Augsburg kentlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Frankfurt’ta Saalbau Titus-Forum’da düzenlenen etkinliğe gazeteci Can Dündar, Almanya Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Cem Özdemir, gazeteci Banu Güven, Frankfurt Alman-Ermeni Toplumu Derneği Başkanı Dr. Raffi Kantian konuşmacı olarak katıldı. Medico İnternational ve Kultur Forum tarafından organize edilen etkinlik, Lale Koçgün & Ensemble tarafından Ermenice ve Kürtçe okunan ağıtlarla başladı. Anmada, HDP önceki dönem Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın Silivri cezaevinde Hrant Dink’e yazdığı mektup da okundu.

Mücadelemiz sürecek

Anmanın moderatörlüğünü yapan gazeteci Osman Okkan, "Türkiye’de adalet yerini bulmadıkça, Hrant Dink davası çözülmedikçe bu direnişimiz bitmeyecek. Demirtaş’tan Kavala’ya tüm politik tutukluların serbest bırakılmalarını sonuna kadar isteyeceğiz" dedi. Ermeni Toplumu Derneği Başkanı Dr. Raffi Kantian dernek çalışmalarına ilişkin Dink’in katkılarını anlatarak, "Ufuk açıcıydı, başkaları için ise büyük bir tehlikeydi. Ama elindeki ateş bence sönmedi” dedi.

Ermeni tasarısı bir borçtu

Milletvekili Cem Özdemir, Hrant Dink ile anılarını anlattı. Ondan Türkiye resmi tarihinin dışında bir tarih öğrendiğini söyleyen Özdemir, "Hrant öldürüldükten sonra mücadelesini bir vazife olarak üstlendik. Bizler bundan sonraki kuşaklara kin ve nefretin yayılmaması için sorumluluk taşıyoruz. Hrant davası, bu davayı devam ettirmek, en azından bundan sonraki kuşakların kardeşlik içinde yetişmesini sağlamaktır" dedi.

Hrant Ermenilerin sesi oldu

Gazeteci Banu Güven, Hrant Dink’e dair anılarını paylaşırken duygusal anlar yaşadı. Güven, “Hrant, Agos’un kurulmasından ve Raffi’nin dediği gibi o gazeteye yol aldırmasının adından bir de o güzel diliyle, anlayışıyla, yüreğiyle içinde bulunduğu, büyüdüğü, çok emek verdiği Ermeni toplumunun gelecekte daha güzel bir ülkede, daha iyi şartlarda yaşayabilmesi ve hakların kardeşliği için sesini yükseltmeyi bir görev bildi" dedi.

Terk etmediği için öldürüldü

Gazeteci Can Dündar, 2001 yılında Hrant Dink’in eşi Rakel’e yazdığı mektuptan bir bölüm okudu. Hrant Dink ile anılarını aktaran Dündar, "Hrant Dink katledildikten sonra katillerinin getirildiği makeme arabasının üstüne, resmi aracın üzerine  'Ya sev Ya Terket' yazısı yapıştırdılar. Hrant bu ülkeyi çok sevdi. Terk etmedi. Terk etmediği için öldürüldü" diye konuştu.

Katledenler hâlâ iktidarda

Hamburg’da Hrant Dink’in Dostları tarafından Hamburg Parlamentosu önünde düzenlenen anma, soykırımda yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Burada bir konuşma yapan Av. Mahmut Erdem, dün Ermeni halkının başına getirilen soykırım politikalarının bugün de Kürt halkına dayatıldığını vurguladı. Sol Parti Altona ilçe encümeni Hasan Burgucuoğlu da Dink’i katleden zihniyetin bugün de iktidarda olduğunu söyledi. Alevi Toplumu Başkanı Cengiz Orhan bu zulüm ve zorbalığın ancak birlikte aşılabileceğini kaydetti. Yeşiller Milletvekili Yusuf Uzundağ da ailesinin Dersim soykırımından tesadüf eseri kurtulduğunu belirterek, soykırımı yakından tanımış bir ailenin çocuğu olarak Ermeni halkının acılarını ve trajedilerini yakından bildiğini söyledi. ATİK Temsilcisi Abidin Özmen de suikastin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen, hala aydınlatılmadığını vurguladı.

Göle karanfiller bırakıldı

Anmada Hrant Dink’in dev posteri açılırken, katledilenler anısına mumlar da yakıldı. Saksafon sanatçısı Cemalettin Zeyrek de Ermeni halk türküsü olan “Sarı Gylani” çaldı. Ozan Direnç de Hrant Dink anısına iki türkü söyledi. Anmada katledilenler anısına Alster gölüne karanfiller bırakıldı.

Augsburg’ta da anıldı

Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) Augsburg’ta da Hrant Dink anması gerçekleştirdi. Augsburg Enternasyonal Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte araştırmacı gazeteci-yazar Hayko Bağdat konuşmacıydı. Sunumlardan önce başta Hrant Dink’i olmak üzere, demokrasi mücadelesinde yitirenler anıldı.

HABER MERKEZİ

 
 

Hrant, Stockholm'de de unutulmadı

İstanbul’da 19 Ocak 2007'de genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos gazetesi önünde kurşunlanarak katledilen Hrant Dink, 13. yıldönümünde İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Parlamentoda grubu bulunan 8 partinin milletvekili düzeyinde temsil edildiği Türkiye'de İnsan Haklarını Destekleme Komitesi, İsveç PEN Kulübü, İsveç Gazeteciler Sendikası ve İsveç-Ermeni Federasyonu'nun örgütlediği toplantının ev sahipliğini İşçi Eğitim Birliği yaptı.

Anma etkinliği Dink'in Aralık 2006'da konferans verdiği İşçi Eğitim Birliği'nin (ABF) salonunda düzenlendi.

Etkinlik, Dink anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve Ermeni bir sanatçının Sarıgelin şarkısını flütle seslendirmesiyle başladı.

Türkiye'de İnsan Haklarını Destekleme Komitesi adına bir konuşma yapan İsa Turan, “Adalet yerini bulanan ve gerçek katiller cezalandırılıncaya kadar kararlı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Can Güleryüzlü ise, “Hrant'ın katledilmesiyle gerçeklerin dillendirilmesi, halkın doğruları öğrenmesi, iktidar sahiplerini halk adına denetlemesi, toplumsal birlikteliğin ve demokratik hukuk ilkelerinin sağlanmasının engellenmesi amaçlanmıştır” diye konuştu.

İsveç PEN Kulubü Yönetim Kurulu Üyesi Elisabet Löfgren da, Dink'in gerçekleri dile getirdiği için Türk devleti ve milliyetçi çevreler tarafından hedef alınıp öldürüldüğünü söyledi.

Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Anders Forsström, Af Örgütü Dergisi Yazı İşleri Müdürü Ulf Andersson ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Başkanı Erik Haljaer, konuşmalarında aradan 13 yıl geçmesine rağmen Dink davasının sonuçlanmamasını eleştirdiler.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.