HRW: Türkiye'deki baskılar AB'nin umurunda değil

Dünya Haberleri —

.

.

  • İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Philippe Dam, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye tutumuna sert eleştiriler getirdi. Dam, AB'nin insan haklarını ikincil planda gördüğünü, Türkiye'deki hak ihlalleri karşısında “kılını dahi kıpırdatmadığını” belirtti.

 

Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve faşizan uygulamalara karşı sadece açıklamalarla yetinen fakat hiçbir icraatta bulunmayan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine bir eleştiri de İnsan Hakları İzleme Örgütü 'nden (HRW) geldi. Örgütün Avrupa ve Orta Asya Uzmanı Philippe Dam, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB’nin sessizliğinden cesaret aldığını belirterek, insan hakları ihlallerinin AB’nin öncelikler listesinde bulunmadığını kaydetti.

İnsan hakları ikincil planda

Örgütün sitesinde bir yazı kaleme alarak eleştirilerini dile getiren Dam, AB’nin Türkiye yaklaşımının hatalı olduğunu belirterek “AB artık temel haklara odaklanmalıdır” diye belirtti.

AB’nin Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıları ikincil planda tuttuğu eleştirisini yapan Dam, Erdoğan rejiminin tüm muhalif siyasetçi ve gazetecileri sahte terörizm yaftasıyla susturmaya çalıştığını ve mahkemeleri de sivil toplumu bastırmak için kullandığını ifade etti.

Endişe açıklamaları utanç verici

Dam, Erdoğan diktatörlüğünün HDP’yi kapatma girişimine ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına da dikkat çekti. Erdoğan’ın bu konulardaki eleştirilere aldırmadığı tespitini yapan Dam, AB liderlerinin bu tutum karşısında kılını dahi kıpırdatmadığı değerlendirmesini yaptı.

AB’nin derhal tutumunu gözden geçirmesi gerektiği uyarısını yapan Dam, her gün Türkiye hakkında “endişe” açıklaması yapan AB yetkililerinin utanç kaynağı olduğunu belirtti.

Dam yazısında AB’nin üst düzey bir diplomatının, Türkiye Dışişleri Bakanı ile birlikte yapacağı bir konuşma öncesinde hukukun üstünlüğüne yapılan bir atfı sildiği bilgisini de paylaştı. Dam, insan hakları konusunun AB’nin üst düzey yetkilileri Ursula Von Der Leyen ve Charles Michel’in gündemine dahi gelmemesinin ise son zamanlarda yaşanan utanç verici tavizlere birer örnek teşkil ettiğini vurguladı.

Dam makalesinde, uluslararası hukuk gereğince Türkiye’ye herhangi bir ayrıcalık tanınmaması gerektiğini söyleyerek, Türkiye hakkında hukuki süreçlerin işletilmesini istedi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.