Hukuk mücadelesini kazandı

Yurt Dışı Haberleri —

Salih Erbil

Salih Erbil

  •  30 yıldır Almanya’da yaşayan Salih Erbil’in pasaportuna Türkiye’de hakkında açılan dava gerekçe gösterilerek konsolosluk el koymuştu. Hukuk mücadelesini kazanan Erbil, iltica pasaportunu geri aldı. 

DENİZ BABİR/FRANKFURT

Almanya'da konsolosluk tarafından fişlenerek Türk pasaportuna el konulan Salih Erbil hukuk mücadelesini kazandı ve iltica pasaportunu geri aldı. 

 Yaklaşık 30 yıldır Almanya’da yaşayan Urfa doğumlu Salih Erbil’in Türk pasaportuna Mainz Konsolosluğu tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden 10 Ağustos 2020’de el konulmuştu. Erbil, pasaportuna neden el konulduğunu sorduğunda ise konsolosluk çalışanlarından “Sen daha iyi bilirsin. Konsolosluğu derhal terk edin” yanıtını almıştı. Türkiye’de hakkında bir dava açılan Erbil, söz konusu dosyanın içeriğine dair ise hala bilgi alabilmiş değil. 

Avukatıyla girişim başlattı

Tüm bu olanlar üzerine Erbil, Mainz Yabancılar Dairesi ile iletişime geçmiş ve olanlar hakkında bilgi vermişti. Yabancılar Dairesi ise oturumunu uzatabilmek için Erbil’den Türk Konsolosluğu’ndan pasaportuna el konulduğuna dair resmi bir belge getirmesini istemişti. Konsolosluk girişimleri sonuçsuz kalınca Erbil’in Almanya’daki oturum izninin tarihi uzatılamamıştı. Erbil de siyasi iltica pasaportunun iadesi için avukatı aracılığıyla Mainz Yabancılar Dairesi’ne başvuru yapmıştı. 

Siyasi iltica pasaportunu geri aldı

Salih Erbil, geçtiğimiz günlerde Alman makamlarından siyasi iltica pasaportunu geri almaya başardı. Bu sürece dair gazetemiz Yeni Özgür Politika’ya konuşan Erbil, 2011 yılında Almanya’da süresiz oturumunu Türk pasaportuna çevirerek, aile meselesinden dolayı Türkiye’ye gitmek zorunda kaldığını anlatarak, “Ancak 2020’de Türk pasaportuma el konulunca ben de Alman makamlarından süresiz iltica pasaportumu geri talep ettim. Yabancılar Dairesi ise ‘sen daha önce Türk pasaportunu talep etmişsin, bu durumda siyasi pasaportunu geri veremeyiz’ dedi. Bunun üzerine avukatım aracılığıyla hukuk süreci işlettik” dedi.

Mücadele kazandırdı

Bu sürecin sonucunda Mainz Yabancılar Dairesi’nin 15 kişilik heyet kurarak durumu ele aldığını anlatan Erbil,  “Yabancılar Dairesi siyasi oturumumun iadesi için bir oylamaya gitti. Oylama sırasında ben ve avukatım da orada hazır bulunduk. Heyet, bana bazı sorular yöneltti ardından da oy çokluğuyla siyasi iltica pasaportumun iadesi için karar verdi” diyerek hukuk mücadelesini kazandığını açıkladı.

Haklar için ısrar edilmeli

Almanya’da çok sayıda kişinin çeşitli sebeplerden dolayı oturum haklarının elinden alındığına dikkat çeken Erbil, “Bu kişiler, basın aracılığıyla ve hukuk mücadelesi çerçevesinde haklarında ısrar etmeliler. Mücadele ile bir insanın elde edemeyeceği hiçbir şey yoktur” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.