Hukuksuzluğa karşı pes etmeyeceğiz

Fince Akman

Fince Akman

  • Cezaevlerinde tabutların çıkmaması ve hasta tutsakların serbest bırakılması için İstanbul Adliyesi önünde eylem yapan ve polis saldırısına uğrayıp gözaltına alınan Fince Akman, “Biz bu hukuksuzluk karşısında boyun eğmeyeceğiz. Çocuklarımız serbest bırakılıncaya kadar her yerde eylem yapmaya devam edeceğiz” dedi. 

 

Ailelerin İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde yapmak istediği Adalet Nöbeti’ne saldıran polis Fince Akman ve Cemile Çiftçi anneleri darp ederek gözaltına aldı. Bu duruma tepki gösteren avukatlar ise polis tarafından darp edilerek alandan uzaklaştırıldı. Polisin şiddetin görüntülemek isteyen gazeteciler de polis şiddetinden nasibini aldı. Polis şiddetine tepki gösteren Silivri 3 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Yakup Akman’ın annesi Fince Akman, polisin en ufak tepkiye tahammül etmediğini söyledi. Cezaevlerinde tabutların çıkmaması ve hasta tutsakların serbest bırakılması için haftalardır Çağlayan’daki Adliye önünde Adalet Nöbeti’nde olduklarını anımsatan Akman, “Her seferinde nöbetimiz polis tarafından sudan sebeplerle engelleniyor” dedi. 

Anneye yumruk

Polisin, aileleri sürekli taciz ettiğini söyleyen anne Akman, “Bizler adliye kapısında görüldüğümüz an polis gelip etrafımızı sarıp fotoğraflarımızı çekerek bizi fişliyor. Geçen hafta da aynı taleplerle gittik. Polis burada açıklama yapamayacağımızı söyledi. Biz de buraya çocuklarımız için geldiğimizi ve açıklama yapacağımızı söyledik. Bunun üzerine açıklama yapmamız durumunda bizi gözaltına alacaklarını söylediler. Biz de ‘alırsanız sizin bileceğiniz bir şey, biz açıklamamızı yağacağız’ dedikten sonra polis, ben ve diğer anneyi darp ederek gözaltına aldı” diye konuştu. 

Gözaltına alınırken polisin böbreklerine yumruk attığını söyleyen Akman, “Gözaltı aracında fenalaşınca orada bulunan polisler ‘numara yapıyorlar’ diyerek bizimle dalga geçmeye başladı. Polisin vurduğu yer hala ağrıyor” diyerek gözaltında yaşadıklarını anlattı. 

Eylem yapacağız

Polisin yaptığının hukuksuzluk olduğunu dile getiren Akman, “Biz bu hukuksuzluk karşısında boyun eğmeyeceğiz. Polisin uyguladığı şiddete ilişkin darp raporu aldık ve suç duyurusunda bulunacağız. Çocuklarımız serbest bırakılıncaya kadar her yerde eylem yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.    

Polisin annelere dönük şiddetinden nasibini alan Avukat Diren Yeşil ise Gezi Davası’nda ceza alıp ve tutuklanan arkadaşları için adliye önünde nöbet eylemi gerçekleştirdiklerini nöbet bitiminde polisin annelere dönük müdahalesine karşı tepki gösterdiklerini söyledi. Adliye önünde açıklama yapmak isteyen annelerin daha açıklama yapamadan polis tarafından yaka paça gözaltına alındığını belirten Yeşil, “Biz bu o sırada işlemin keyfi; ortada bir suç yokken gözaltı işleminin hukuka aykırı olduğunu ve annelerin serbest bırakılması gerektiğini söyledik. O sırada keyfi bir şekilde önce gazetecileri alandan uzaklaştırıldı, daha sonrada hukuken cevap veremedikleri için bizi zorla darp ederek alandan uzaklaştırdılar” diye konuştu. 

Yasaları çiğniyorlar

Hukukun askıya alındığı bir dönemden geçtiklerini vurgulayan Yeşil, şunları ekledi: “Tüm bireylerin ve devlet görevlilerinin anayasaya uyma zorunluluğu var. Anayasada açıkça toplantı ve gösteri yürüyüşünün herhangi bir devlet otoritesinden izin almadan serbestçe yapılabileceği yazar. Bu vazgeçilmez ve kısıtlanamaz bir haktır. Anaysa güvencesi altına alınan bu hak, polisin keyfi uygulamasıyla her gün farklı bir yerde çiğneniyor. Burada asıl suç işleyenler, anayasal hakkını kullanarak basın açıklamasını yapan anneler değil, annelere keyfi olarak müdahale eden, gözaltına alan, aynı zaman da basının görüntü almasını engelleyen, avukatı darp ederek alandan uzaklaştıran polis ve polise bu yasa dışı talimatı verenlerdir.”  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.