Hüseyin Çelebi ödülleri sahiplerini buldu

Kültür/Sanat Haberleri —

28. Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği

28. Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği

  • 28. Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği’nde ödüller sahiplerini buldu. Ödüller, Kürtçe ve Türkçe şiir ve öykü ile Almanca şiir olmak üzere 5 dalda verildi.

BARIŞ BALSEÇER / BASEL

Kürdistanlı Öğrenciler Birliği’nin (YXK) kurucu üyelerinden, 1992’de Heftanîn’de şehit düşen Hüseyin Çelebi adına Yekîtiya Xwendekarên Kurdistan (YXK) ve Jinên Xwendekarên Kurdistan (JXK) tarafından 1993 yılından itibaren her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hüseyin Çelebi edebiyat etkinliğinde ödüller sahiplerini buldu. İsviçre’nin Basel kentinde bu yıl 28’incisi düzenlenen etkinliğe Kürdistanlı gençlerin yanısıra Kürt dostları da ilgi gösterdi. 

Çelebi’nin yoldaşlarından selam
YXK ve JXK adına yapılan açılış konuşmalarında sanatın toplumsal hafıza ve bellek oluşturmadaki rolüne vurgu yapıldı. Hüseyin Çelebi’nin yaşamının anlatıldığı sinevizyon gösterimi ardından, Düsseldof Davası’nda Wuppertal Cezaevi’nde kalan Hüseyin Çelebi ile  aynı dönemde tutuklu bulunan Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) üyelerinden Christa Eckes arasındaki mektuplaşmalardan alıntılar okundu. “Şehit namirin” sloganlarının yükseldiği etkinlikte, İngiltere’den Hüseyin Çelebi’nin enternasyonalist yoldaşlarının gönderdiği mesaj da okundu. Mesajda, devrimci sanat ve edebiyatın mücadele önemli bir mevzi olduğunun altı çizilerek, etkinlik selamlandı. 

Ödüller kimlere gitti?
Geçen yıl korona nedeniyle düzenlenmeyen Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği’nde 5 ayrı dalda ödüller sahiplerine verildi. Sanatçılar Hozan Şemdin ve Hivron’un klam ve stranlarıyla katıldığı Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği’nde ödül alan isimler şunlar:

Kürtçe şiir:
1. “Lorînên Welêt” – Tewîq Hêja


2. “Dengê Bêdengîyê” – Burhan Çelik


3. “Li pişt wan Çiyayên Han” – Musa Şanak

Kürtçe öykü:
1. “Maçê” – Jana Ba


2. “Xeloyê Qop” – Ersin Akgöz


3. “Leyla” – Ramazan Kıran

Türkçe şiir:

1. “Karanfil” – Sibel Kaya


2. “Bizim Oralar” – Mehmet Nuri Özen


3. “Surların Ardında” – Cezmi Kartal

Türkçe öykü:

1. “Bekleyiş” – Nimet Sevim


2. “Evin içinde Başka Biri Var” – Remziye Polat


3. “Unutmak ihanettir” – Bahoz Dersim

Almanca şiir:


1. “Das Feur İn Uns” – Alina Zimmerman


 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.