İdlib’e yoğun bombardıman
Rusya ve Suriye rejim güçlerinin, başta El Kaide kökenli Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) adlı radikal dinci grup olmak üzere Türk devletinin himayesindeki çetelere dönük bombardımanında sadece dün itibariyle en az 16 kişi öldü. Son bir haftadan bu yana ise rejim ve Rusya’nın gerek hava, gerekse de karadan yaptığı bombardımanlarla onlarca kişinin öldüğü belirtiliyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Rus savaş uçaklarının İdlib’in güneyindeki Merret El Numan’a düzenlediği bombardımanda 16 kişinin yaşamını yitirdiğini, aralarında durumu ağır olanlar bulunmakla birlikte 35 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Rus savaş uçaklarının dün sabah saatlerinde İdlib’in güneyindeki Merret El Numan’a gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin açıklama yapan SOHR, saldırıda 16 kişinin öldüğünün, ölenlerden 8’inin kimliğinin tespit edilmediğini belirtti.
Saldırı sonucu 35 kişinin de yaralandığının kaydedildiği açıklamada, yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu ve ölü sayısının artabileceğine dikkat çekildi. Ölenler arasında sivillerinde olduğu belirtiliyor.
SOHR ayrıca Suriye rejim güçlerine ait savaş uçaklarının İdlib’in güneyindeki Kefersenca, Marzita, Enmenaya, Basida ve Keferoma beldelerini bombaladığını bildirdi.
Çatışmalar yoğunlaşıyor
Öte yandan pazar günü Türk devleti destekli Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) çetelerinin İdlib’in güneyindeki Qesabiye bölgesinde rejim noktalarına saldırdığı, saldırının ardından iki taraf arasında çatışma çıktığı bildirildi.
SOHR, Qesabiye köyüne giren çetelerin rejimin açtığı yoğun ateşin ardından geri çekildiğini aktarırken, çatışmalarda ve bombardımanlarda 7 çeteyle 5 rejim askerinin öldüğünü kaydetti.
Çete gruplarının Hama’nın kuzey ve kuzeybatısında Sehleb, Corin, Şiriz, Miherde, Hemamiyat, Mexir, Kerfer Nabuda bölgelerinde rejim noktalarını füze ve toplarla hedef aldığı belirtildi.
Suriye rejimine ait helikopterlerin ise İdlib’in güneyinde Meret Herme ve çevresine, Hezarin çevresine, Meret Sin, Şex Mustafa, Kefer Nubul, Um Sir, Erinbe ve Qesabiye köyü çevresine 20 varil bombası attığı kaydedildi.
16 Temmuz’da da Suriye rejim güçlerine ait savaş uçaklarının İdlib’in Marşorin köyüne yaptığı bombardımanda 9 kişi ölmüş, 14 kişi de yaralanmıştı. Söz konusu köy, Türk devletinin himayesi altındaki çete gruplarının işgali altında bulunuyor. Yine bu saldırıya paralel olarak Cisir Şixur, Xan Seyhun ve Eyn El-Bid’in kırsalı da bombalanmıştı. Rusya ile Türkiye arasında Eylül 2018’de varılan Soçi mutabakatıyla İdlib’de silahtan arındırılmış bölge oluşturulması konusunda uzlaşılmıştı.
Ancak, Türkiye İdlib’i çevreleyen 15-20 kilometre derinlikli alandan çetelerin çekilmesi için verdiği sözü yerine getirmemiş, çetelerin belirlenen alandan çekilerek ağır silahları da Rusya’ya teslim etmemesi nedeniyle Nisan ayında Beşar Esad rejimi ve Rusya hava kuvvetleri yoğun bombardımana başlamıştı, karadan da her iki taraftan çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalar meydana gelmişti. HABER MERKEZİ