İki meclis üyesi daha alındı

  • HDP Muş İl Genel Meclisi üyeleri Savcı Arslan ve Mehmet Emin Taşer, “örgüt propagandası” yaptıkları ileri sürülerek görevden uzaklaştırıldı. Böylelikle 24 kişilik Meclis’te 15 seçilmişle çoğunluğu elinde bulunduran HDP’nin üye sayısı 5’e düşürüldü. 

 

Türk İçişleri Bakanlığı, HDP’den Muş İl Genel Meclis üyeliğine seçilen Savcı Arslan ve Mehmet Emin Taşer’i görevden uzaklaştırdı. Karara, iki kişi hakkında başlatılan “örgüt propagandası yapmak” soruşturması gerekçe gösterildi. 

24 üyeli İl Genel Meclisi’nde HDP’nin sandalye sayısı 15’ten 5’e düşürüldü. İl Genel Meclisi şu anda 5’i HDP, 8’i AKP ve 1’i MHP’li olmak üzere toplam 14 üye ile temsil ediliyor. 

10 HDP’li uzaklaştırıldı

 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden hemen sonra HDP’den seçilen bir üyeye, tutuklu olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmemişti. Daha sonrasında ise Kader Erol, Filiz Aydın, Ceyhan Aydemir, Suat Kalın, Mehmet Şakir Tuğrul, Musa Kaya ve Mehmet Demir seçimlerden hemen sonra Ekim’de görevden alınmışlardı.    

Kayyumla gasp

 Karara ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan görevden uzaklaştırılan Meclis Üyesi Savcı Arslan, Meclis çoğunluğunun ellerinden alınması için ilk olarak 8 üyelerinin görevden uzaklaştırıldığına dikkat çekti. Kararın, “Muş’a gelen yatırımları istedikleri köylere aktarmak” amacıyla alındığını kaydeden Arslan, iktidarın seçimle kazanamadığı yerleri kayyumlarla gasp ettiğini belirtti. Kararın hukuksuz olduğunu ve kabul etmediklerini vurgulayan Arslan, hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini aktardı. 

Kazanmasına rağmen

 Köy Alt Yapısını Destekleme Projesi’nin (KÖYDES) Ağustos 2020’deki seçiminde 95 muhtarın 60’ının oyunu alarak seçimi kazandıklarını belirten Arslan, seçime rağmen kendisine görev verilmediğini paylaştı.  

AKP’nin çoğunluğu için

 Görevden uzaklaştırılan bir diğer Meclis Üyesi Emin Taşer ise haklarında başlatılan soruşturmadan haberdar olmadıklarını ifade etti. Taşer, kararı “keyfi” olarak nitelendirdi. Taşer, “Bunun tek sebebi AKP’nin çoğunluğu sağlanmasıdır. İki arkadaşımızın beraat etmesi durumu var. O ihtimalin gerçekleşmesi halinde sayımız eşitlenecekti. AKP’nin çoğunluğunun sağlanması için böyle bir karara gidildi. Hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.  MUŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.