İkinci turda da belirleyiciyiz

Mehmet Kamaç

Mehmet Kamaç

  • Yeşil Sol Parti'den Amed Milletvekili seçilen Mehmet Kamaç, 28 Mayıs seçimlerinde halen belirleyici güç olduklarını söyledi. Kamaç, "Birinci raundda Erdoğan’ı durdurduk. İkinci raundda yeneceğiz” dedi.

MUSTAFA DOĞAN / AMED

Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Mehmet Kamaç, aynı motivasyonla sandıklara gideceklerini belirterek, bu iktidarı devirebileceklerinin altını çizdi.

Amed’de 14 Mayıs milletvekili seçimlerinde hedef en az 10 vekil iken, Yeşil Sol Parti 7 puan oy kaybederek, yüzde 60,79 oyla 8 milletvekili çıkardı. Amed Milletvekili Kamaç ile seçim sonuçları, nedenleri ve ikinci tura ilişkin hazırlıklarını konuştuk.  Yeşil Sol Parti’nin 14 Mayıs’ta hedefine ulaşamamasında birçok etkenin olduğunun altını çizen Kamaç, “Toplumun kılcal damarlarına kadar sirayet etme konusunda zaman sıkıntımız vardı. Seçim süreci kısaydı ve seçim çalışmalarımız da engellendi. Seçime 15 gün kala 200 partili arkadaşımız gözaltına alındı. Böylesi bir süreçte seçime girdik. İktidar konsept değiştirdi. Büro açılışlarında slogan atılmayacak. Yürüyüşlerde flama taşınmayacak. Biz final mitinginde 300 metrelik alana yürüyoruz, 'flamalarınızla yürümeyeceksiniz' diye engellendik” dedi.

Oylar bilinçli kaydırıldı

Sandıklar açıldıktan sonra Kurdistan'da MHP’ye hiç oy çıkmayacak yerlerden toplu oylar çıktığını hatırlatan Kamaç, “Yeşil Sol Parti'nin oyları bilinçli olarak kaydırıldı. Müşahitler noktasında çok çok daha iyisini yapabilirdik. Bunu seçim gününde fark ettik. Tamamlamaya çalıştık” diye konuştu.

Her sandığa 3-5 görevli

“Sandıktan rakamsal olarak çıkan ile gerçeğin aynı olmadığını biliyoruz” diyen Kamaç, özellikle Türkiye geneli için bunu söyleyebileceklerini belirterek, şöyle devam etti: “Bu seçimin pozitif ve negatif taraflarını görüyoruz ve ikinci defa bu eksikliğe düşmemek için tutum belirliyoruz. 14 Mayıs'taki eksiklikleri 28 Mayıs'ta tekrarlamayacağız. Onun için özellikle müşahitler noktasında, 28 Mayıs’ta çok dikkatli olmamız lazım. Gerekirse her bir sandığa üçer beşer kişi yerleştirmeye çalışacağız."

Stratejik önceliğin yansıması

Bu seçimlerde bir stratejik hesap yaptıklarını belirten Kamaç, şunları ifade etti: “Yeni bir dönemin, yeni bir sürecin başlamasının tek şartı mevcut iktidarın gitmesiydi. Bu stratejiyi yaparken, bir taraftan rakamsal hesapları da yaparsınız ama bu biraz daha ikinci planda kalır. Siz bir ay boyunca 'Bir oy Kılıçdaroğlu’na, bir oy Yeşil Sol'a' dediğinizde, Kılıçdaroğlu üzerinden CHP’ye meşruiyet alanı açıyorsunuz. CHP de sizin açtığınız bu meşruiyet alanında yürümeye başlıyor. Örneğin Diyarbakır’da Sezgin Tanrıkulu gibi siyasette belli deneyimi olan ve karşılığı olan bir kişiyi getirip buraya koydular. Bunu görmüyor değiliz. Biz rakamsal karşılıktan ziyade, stratejik hesabın daha önemli olduğunu düşündük. Dolayısıyla Yeşil Sol Parti’nin 100 temsiliyle 80 temsili arasında çok fark görmedik. O açıdan birinci hesabımız stratejik yaklaşımdı.”

Erdoğan’a karşı net irade

Stratejik yaklaşımda da bir başarısızlık olmadığını belirten Kamaç, “Özellikle Kurdistan’da mevcut iktidara ve Erdoğan'a karşı çok ciddi bir irade ortaya çıktı. Ortalama yüzde 70 oranla bir karşı çıkış ve diğer adaya destek söz konusudur. Bu Kılıçdaroğlu sevgisi değil, böyle bir tavrımız yok. Bizimkisi stratejik bir hesap. Bizim sayısal anlamda belki Cumhurbaşkanı seçme gücümüz yok ama belirleyici olabiliriz. 28 Mayıs'a doğru giderken halen belirleyiciyiz. Biz seçimi iki raund olarak değerlendiriyoruz. Birinci raundda durdurduk. İkinci raundda yeneceğiz” şeklinde konuştu.

Bu iktidarı devirebiliriz

Türkiye'nin yıllardır tek adamla yönetildiğini ve mevcut durumun esastan değişmesi gerektiğini belirten Kamaç, "Bu, sadece Kürtler için değil, herkes için esastan bir değişim gerekiyor. Bu değişimin ana merkezi sistemin kendisidir. Türkiye’de maalesef şu anda tek adam sistemi var” dedi. AKP-MHP iktidarının gitmesinin herkes için bir fırsat yaratacağını kaydeden Kamaç, şunları ekledi: "Yeni sistem herkes için farklı fırsatlar barındırıyor. Bilgi, birikim ve yeteneğimiz var. Herkesin, her kesimin yaşam bulacağı, huzur ortamını inşa edebiliriz. Bu iktidar değişirse herkes için fırsat doğar. Bu fırsatlar, birlikte değiştirme, dönüştürme, dizayn etme ve yeni bir sistem kurmadır. Şimdiki amacımız, 14 Mayıs'taki moral motivasyonunu sağlayarak, 28 Mayıs'ta sandığa giderek eksikliklerin önlemini almak. Bu iktidarı devirebiliriz. Kazanılmaması için bir neden yok."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.