İktidar halkla mücadele ediyor

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Semra Güzel

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Semra Güzel

  • Amed Milletvekili Güzel’in yer aldığı fotoğrafların kriminalize edilemeyeceğini söyleyen Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “Ortada bir Kürt sorunu var. İktidarın bu meseleyi kriminalize eden yaklaşımı sorunu ağırlaştırıyor" dedi. 
  • Tiryaki, şunun altını çizdi: "İktidar, demokratik siyaset yollarını kapatmakta, sonra da o insanlarla temas kuran herkesi 'terörist' ilan etmektedir. Bu aslında topyekûn olarak bir halkla mücadele edildiğinin göstergesidir."

     

HDP Amed Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması, gözaltına alınması ve bugün de vekilliğinin düşürülmesi sürecinin, demokratik siyasete darbe ve Kürtlerin iradesinin tanınmaması olduğunu söyleyen HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, "Bu, Semra Güzel şahsında gerçekleşen bir kumpastır" dedi. 

Yasa dışı bir şekilde gözaltına alınıp rehin tutulan HDP Amed Milletvekili Semra Güzel’in vekilliğinin düşürülmesine dair Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun raporu, dün Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü. Karar öncesi Semra Güzel adına HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki savunma yaptı. Tiryaki, Semra Güzel’in mecliste verdiği önergeler, yaptığı çalışmalar, anayasal haklar, AİHM kararları, 'diyalog süreci', İHD’nin diyalog sürecindeki raporları, Kürt sorunu ve şimdiye kadar milletvekilliği düşürülen milletvekillerine dair konuştu.

Linç kampanyası 

Sağlık mazereti nedeniyle bir daha Meclis'e gelmeyen ve hiçbir mazereti olmadığı halde yemin töreninden sonra bir daha kürsüyü kullanmayan milletvekillerinin olduğunu hatırlatan Tiryaki, Semra Güzel’in vekilliğinin, devamsızlık nedeniyle düşürülmek istendiğini söyledi. Tiryaki, şöyle devam etti: “Bundan 7 yılı aşkın bir süre önce, 2014'te ve 'Çözüm Süreci' olarak adlandırılan bir süreçte çekildiği belirtilen, 2017'den beridir güvenlik birimlerinin ve Cumhuriyet Savcılıklarının elinde olan fotoğrafların basına servis edilmesi ve 8 Ocak 2022 günü akşam saat 19.47’de yayımlanmasıyla, Semra Güzel hakkında aralarında AKP-MHP’li milletvekillerinin ve hükümet üyelerinin de olduğu çok sayıda kişi tarafından bir linç kampanyası başlatıldı, hedef gösterildi, lekelenmeme hakkı ihlal edildi.”

Gerçeği araştırmak istemedi

Hazırlık Komisyonu Başkanı'nın taleplerinin ikisini de reddettiğini, çünkü gerçeğin araştırılmasının amaçlanmadığını kaydeden Tiryaki, "Halbuki Meclis'e gönderilen fezlekenin ekinde yalnız basına servis edilen fotoğraflar yoktu. Semra Güzel ve Volkan Bora’nın henüz 18-20’li yaşlarda Urfa’da Balıklı Göl kenarında, Urfa sokaklarında, kahvehanelerinde çekilmiş onlarca fotoğrafı vardı. Volkan Bora, PKK’ye katıldıktan sonra bu fotoğrafları imha etmemiş, hepsini öldürüldüğünde yanında olan fotoğraf makinasında veya makinanın hard diskinde saklamıştı ama dediğim gibi amaç gerçeğin ortaya çıkarılması değil, önceden verilmiş bir kararı şeklen yaşama geçirmekti” dedi. 

Savunmaya yetersiz süre

Hazırlık Komisyonu'nun ikinci toplantısında, Güzel’in savunmasını yapmasının önünde hukuksal hiçbir engel olmadığını vurguladığını anımsatan Tiryaki, “Örnekleri hatırlattım, bir başka milletvekilinin savunma yapması için süre verilmesini istedim. Bütün itirazlarıma, 20 günü aşkın bir süreye sahip olduğumuzu, iki günlük süre verilmesinin savunma hakkının kısıtlanması anlamına geleceğini ifade etmeme rağmen Semra Güzel’i savunmak üzere görev vereceği milletvekiline savunmayı hazırlaması için iki günden az bir süre verildi” şeklinde konuştu.

Görüşmenin yapıldığı atmosfer

“Örgüt üyesi” diye tanımlanan insanların yüzde 99’unun Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olduğuna dikkat çeken Tiryaki, şöyle devam etti: “Anneleri var, babaları var, çocukları var, kardeşleri var, kuzenleri var, dayıları var, halaları var, teyzeleri var veya Semra Güzel’de olduğu gibi sevdikleri var. Bu ülkede, kimisi destekler, kimisi desteklemez fakat doğru bulduğumuz  ‘çözüm süreci’ dediğimiz bir süreç yaşandı. O süreçte biz orada milletvekilliği yapan insanlarız. Batman’da, Hakkâri’de, Şırnak’ta, Mardin’de, Bitlis’te, Iğdır’da, bölgenin tamamında bir sürü insan çocuklarını, kardeşlerini, yakınlarını görmeye gitti ve bunların hepsini aslında güvenlik görevlileri biliyordu, yani bazı illerde minibüs duraklarına sorduğunuzda nerede olduklarını söylüyorlardı. Semra Güzel de süreçte, duygusal ilişki yaşadığı arkadaşını görmeye gidiyor, bu olay bu kadar açık ve net. Buna başka anlamlar yüklenmesi büyük bir haksızlık.” 

İHD’nin çözüm sürecindeki verilerine değinen Tiryaki, herhangi bir insanın PKK kamplarına gitmiş olmasının tek başına soruşturma konusu olamayacağını ifade etti.

Kanlı bir çıkmazdır

“Kürt sorunu bu ülkenin en ağır ve en temel sorunudur” diyen Tiryaki, bu sorunun Şark Islahat Planları, ölüm, tutuklama, sürgün, kayyum ile çözülemeyeceğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu savaşı sürdürmekten başka bir şeye hizmet etmez, etmemiştir. Güvenlikçi siyaset, sorunlarla yüzleşme yerine ertelemektir, görmezden gelmektir, bürokrasiye havale ederek en sonunda da yok etmeye çalışmaktır. İnsan olma ereğinden çıkmaktan başka anlama ifade etmez. Politik olarak da kanlı bir çıkmaz dışında bir denklem yaratmaz. İşte bizim barış siyasetimiz, tek bir insanın burnu dahi kanamasın, her türlü sorun diyalog ve müzakere yöntemleriyle çözülsün ısrarıdır. Bunun oldukça zor olduğunun farkındayız. HDP yıllardır bunun bilinci ve ciddiyetiyle siyaset yapıyor. HDP cesur davranarak kalıcı bir barışın sağlanması için çalıştı, çırpındı. Üzerine düşen bütün sorumluluğu aldı. Halklara karşı taşıdığı politik ve ahlaki sorumluluğunu bütün risklere rağmen aldı. Bugün de HDP bu sürecin arkasındadır.”

İktidar sorunu ağırlaştırıyor

Güzel’in yer aldığı fotoğrafların kriminalize edilemeyeceğini vurgulayan Tiryaki, “Ortada bir Kürt sorunu vardır, onlarca yıldır sürüyor, iktidarın bu meseleyi kriminalize eden yaklaşımı sorunu ağırlaştırıyor, daha fazla cana mal oluyor, ölümleri beraberinde getiriyor. Silahın da çatışmaların da sorumlusu bu politikalardır! İktidar, demokratik siyaset yollarını kapatmakta, sonra da o insanlarla temas kuran herkesi terörist ilan etmektedir. Bu aslında topyekûn olarak bir halkla mücadele edildiğinin göstergesidir. Maalesef bu yaklaşım onlarca yıldır sürüyor” dedi. 

İktidarın yarattığı gergin ve kutuplaştırıcı siyasi atmosferden kaynaklı en konforlu davranış biçiminin söz söylememek veya Semra Güzel’in aleyhinde konuşmak olduğunu kaydeden Tiryaki, "Fakat bu davranış biçimi, ülke gerçeklerine bir kez daha gözünü kapatıp, kulaklarını tıkayarak ölüm siyaseti izleyenlerin yapmak istediği hezeyana gelmek anlamına gelecektir” diye konuştu. 

Tam bir kumpastır 

Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması, gözaltına alınması ve bugün de vekilliğinin düşürülmesi sürecinin, demokratik siyasete darbe ve Kürtlerin iradesinin tanınmaması olduğunu söyleyen Tiryaki, şunları dile getirdi: "Muhalefetin de bu hakikati iyi görmesi gerekir. Bu, Semra Güzel şahsında gerçekleşen bir kumpastır. Dokunulmazlığın kaldırılması için verilen her oy bu kumpası desteklemek; demokratik siyasete karşı darbeci ve baskıcı siyaseti onaylamak anlamına gelecektir. Bu mesele, aslında Kürt sorunun çözümsüzlüğü meselesidir. İkinci yüzyılda Türkiye, demokratik cumhuriyetin kurulacağı ve barış içinde yaşatılacağı bir Türkiye olacak ise en büyük anahtar Kürt sorununun demokratik yollarla çözümünün ivedilikle gerçekleştirilmesi olacaktır.”

Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi, bugün Genel Kurul'da oylanacak. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.