İktidarı Katalonya belirleyecek

Dünya Haberleri —

İspanya'da Halk Partisi mitingi / Foto: AFP

İspanya'da Halk Partisi mitingi / Foto: AFP

  • Seçimlerden birinci parti olarak çıkmasına rağmen hükümeti kuracak çoğunluğu bulamayan sağ görüşlü Halk Partisi (PP), olası bir sol koalisyon hükümetine karşı Katalan karşıtlığına sığındı. Katalan siyasi partilerin af talebine olumlu karşılık veren Sosyalist İşçi Partisi ve Katalanlara karşı Madrid'de gösteri düzenledi.


Sağcı Halk Partisi iktidarın sola geçmesi tehlikesine karşı sokaklara indi. Katalan siyasetçilere affı gündeme alan Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez'in cesur çıkışına "İspanyolların eşitliği için Katalanlara affa hayır" mitingle karşılık veren Jose Maria Aznar’ı iktidarı kaybetme korkusu sardı. İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerin ardından olası bir sol koalisyon hükümeti kurulması için Katalan siyasi partilerin şart koştuğu af tartışmaları İspanya’nın ana gündemi oldu.
Madrid kent merkezinde organize edilen gösteriye ellerinde İspanyol bayrağı ile katılan binlerce PP sempatizanı, "İspanyolların eşitliği için Katalanlara affa hayır" çağrısında bulundu.
PP lideri, Ayrılıkçı Katalan siyasetçilere af kapısını açan Başbakan ve Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez'i "ülkenin birliğini tehdit etmek, İspanyolların onurunu çiğnemek, anayasaya karşı gelmek ve seçim vaatlerini yerine getirmeyerek yolsuzluk yapmakla" suçladı. PP, Katalonya konusunda aynı düşüncelere sahip olduğu aşırı sağcı Vox partisiyle yan yana gözükmemek için gösteriyi kendi sempatizanlarıyla sınırlı tuttu.
Diğer yandan Başbakan Sanchez ise bugünü Katalonya'da geçirdi. Katalonya Sosyalist Partisinin (PSC) Barselona'daki bir etkinliğine katılan Sanchez, hafta içinde yaptığı açıklamada "Katalonya'daki normalleşme sürecine sadık kalacağım" diyerek, af talebine yeşil ışık yakmıştı.
İspanya'da 27 Kasım'a kadar yeni bir hükümet kurulamazsa İspanyollar büyük olasılıkla 14 Ocak'ta bir kez daha sandığa gidecek. MADRİD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.