İlk iş kadın yasalarını oluşturmak

Kadın Haberleri —

Jiyan Hisen

Jiyan Hisen

  • Kuzey-Doğu Suriye Kadın Meclisi Koordinasyon Üyesi Jiyan Hisen, 2021 yılı çalışmalarını değerlendirerek, 2022 yılında ilk iş olarak kadın yasalarını oluşturacaklarını belirtti.

ROJ HOZAN / NÛJINHA

Kuzey-Doğu Suriye Kadın Meclisi Koordinasyonu Üyesi Jiyan Hisen, meclisin 2021 yılında yaptığı çalışmaları anlattı. 2022 yılında gerçekleştirmeyi planladıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Hisen, meclislerinin 2021 yılında ilk kongresini gerçekleştirdiğini kaydetti. Hisen, “Bölgemizin halen işgal tehdidi altında olduğu ve özellikle kadınların hedef alındığı bu hassas süreçte kongremizin kadın düşmanlarına bir cevap olmasını istedik” dedi. Birçok kadın örgütüyle bir araya geldiklerini belirten Jiyan Hisen, bölgede kadınların durumu ve çözümü konusunda birçok seminer yaptıklarını dile getirdi.

Çok sayıda eylem ve etkinlik yapıldı

Başlıca görevlerinin kadınları güçlendirmek olduğunu dile getiren Hisen, “Kadınların 2020 yılında Türk devleti tarafından nasıl vahşice hedef alındığına şahit olduk. Özellikle de devrime öncülük eden, örgütlü ve eğitimli kadınlar hedef alındı. Bunun yanı sıra Dünya Barış Günü’nde kadın örgütleriyle bir araya gelerek komite oluşturduk ve bu gün için ortak bir açıklama yaptık. Ayrıca 25 Kasım için de 20 Kasım’da başlayıp 10 Aralık’a kadar süren bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştirdik. Bu eylem ve etkinliklerin arasında panel, seminer ve toplantılar da yer aldı. Ayrıca erkeklerin şiddete ilişkin yapmış olduğu yürüyüş ilginç olan etkinlerdendi” ifadelerini kullandı.

Önemli kazanımlar elde edildi

Kadınların meclis içindeki gelişimlerinden bahseden Jiyan Hisen, “Her yıl yeni kazanımlar elde ediyoruz. Özellikle de erkek zihniyetinin değiştirilmesi konusunda önemli kazanımlar elde ediyoruz. Her zaman eş başkanlığın olduğu genel kurumlar ile çalışma yürütüyoruz. Ayrıca özellikle kadın örgütleriyle de çalışmalarımızı güçlendiriyoruz. Önemli olan kadınları siyaset alanında güçlendirmemizdir. Çünkü şuana kadar kadınlar kendilerini ifade etme konusunda zorluk çekiyorlardı. Bu da kadını siyasetten uzak tutan zihniyetle alakalıdır. Sivil toplum kurumlarında kadınların rolü önde, ancak siyasi partiler içerisinde hala erkekler kadınların öncülük rolünü oynamasına izin vermiyor” dedi.

Kadınlar anayasal değişime hazır

Kadınların siyasette kendini temel bir halka görmeleri için siyaset akademisi açmak istediklerinden söz eden Jiyan Hisen şöyle dedi: “Ancak bunun için biraz zamana ve hazırlığa ihtiyaç var. Ayrıca siyasi eğitim almaları ve o ülkelerin tecrübelerinden faydalanmak için heyetlerimizi diğer ülkelere göndermek istedik. Ancak koronavirüs nedeniyle bu projemizi gerçekleştiremedik. Bunu gerçekleştirileceğiz. Kadınların siyasi alanda karar sahibi olmalarını istiyoruz. ‘Suriye yeni bir anayasaya doğru gidiyor’ dediğimizde burada kadın eşitliği ve kadın iradesi olmalıdır. Kadınların anayasanın nasıl yazılması gerektiği konusunda görüşlerinin olması gerekir. Bu konuda rapor hazırladı ve anayasa komitesiyle paylaştık. Bizler anayasa raporunu hazırlarken dünya örneklerini inceledik. Bu yıl Ortadoğu düzeyinde yaptığımız panellerimiz daha çok internet programları üzerinden yapıldı.”

2022 Planlaması

2022 plan ve programlarından da bahseden Jiyan Hisen, yeni yılda yapılacakları çalışmalar hakkında da şunları kaydetti: “Bu yılda ilk işimiz kadın yasalarına ilişkin çalışmalar yürütmektir. Meclisi oluşturduğumuzda ana komitemiz hukuk komitesiydi ve Cizre Bölgesi düzeyinde sadece yasalar uygulanıyor. Tebqa, Reqa, Minbic ve Dêrazor’da bu yasalar daha uygulamaya konmamış. Bu da bölgedeki aşiret sisteminden kaynaklanmaktadır.”  

Kadına ilişkin yasaların hayata geçirilmesinde zorluklarla karşılaştıklarını dile getiren Jiyan Hisen, bir zihniyet devrimine işaret etti. Hisen, “Kanunlarımız, kadınlara dayatılan çok eşliliği, çocuk yaşta evlendirmeleri red ediyor ve kadınların haklarını kalıcılaştırıyor. Yeni yılda kadınların siyasi eğitim alabilmesi çin eğitim devreleri açacağız ve diplomasi ilişkilerimizi genişleteceğiz. İşgal altındaki bölgelerdeki kadınların durumuna ilişkin sadece Kuzey ve Doğu Suriye’de değil Suriye genelinde bir konferans düzenleyeceğiz. Konferansa dışardan da katılımcılar olacak. El ele vererek devrimin kazanımlarını kalıcılaştıracağız ve demokratik bir toplum inşa edeceğiz” dedi.

2022 yılında Türk devletinin işgali altındaki bölgelerin özgürleşmesini dileyen Jiyan Hisen, halkın topraklarını geri döndüğü bir yıl olmasını istedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.