İmralı'da suç işleniyor

HDP Milletvekilleri

HDP Milletvekilleri

  • HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, İmralı Adası’nda insanlık suçu işlendiğini söyledi.

HDP milletvekillerinin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesi talebiyle başlattıkları Adalet Nöbeti, 23. gününde devam etti. “İmralı’da hukuk uygulansın”, “Tecrit insanlık suçudur” dövizleri taşıyan milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, Şevin Coşkun, Murat Sarısaç, Kemal Peköz, Ali Kenanoğlu, Erdal Aydemir, Murat Çepni, Celadet Gaydalı, Abdullah Koç ve Habip Eksik, Meclis önünde açıklama yaptı. 

Adalet Nöbeti'nde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, tecridin hukuki, insani ve siyasi boyutlarını olduğunu belirterek, "Hukuki boyutuyla bir defa Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre tecrit bir suçtur. Tutsakların görüşme ve iletişim hakları var. Bu hakların hiçbiri kullandırılmıyor. Burada hukuki bir suç işleniyor. Anayasa ve kanunlar uygulanmıyor” dedi.

İnsani boyutuyla tecridin, toplum dışı etme ve bu yönüyle insanlık dışı bir işkence olduğunu kaydeden Kenanoğlu, İmralı'da bir insanlık suçu da işlendiğini vurguladı. 

Diğer önemli boyutunun ise siyasi olduğunu belirten Kenanoğlu, şöyle devam etti: "Kürt halkının kendi inancını, kimliğini, kültürünü, dilini yaşatmaya çalışması; iradesini beyan etmesi; biz bu toprakların kadimleri ve asli unsuruyuz, demesinin devletçe bastırılması var. Kürt meselesinin çözümsüzlüğüyle ilgilidir tecrit. Tecrit uygulanan kişi sıradan bir şahıs değildir. İfade ettiği anlam açısından bu tecrit en başta Kürt halkına ve bütün Türkiye toplumuna uygulanmaktadır."

Sadece Kürtlere de değil

Tecridi sadece Kürt halkına yönelik bir uygulama olarak da görmediklerini söyleyen Kenanoğlu, şunları dile getirdi: "Bugün Türkiye’de açım geçinemiyorum diyen insanların bile kolaylıkla terörist ilan edildiği bir ortamı yaşıyoruz. Alevi toplumu hakları ile ilgili mücadele verdiği zaman hemen bölücü ilan edebiliyor. Bütün bunlar, tecrit politikasının getirdiği savaşın sonucudur. Dolayısıyla tecridi sadece bir şahsa, sadece Kürt halkına uygulanan zorbalık olarak görmemekteyiz. Türkiye’de yaşayan bütün toplumsal kesimlere, hak mücadelesi veren, emekten yana olan, evine ekmek götüremeyen; kimliği, inancı ve kültürü yok sayılan bütün toplumsal kesimleri etkiliyor. HDP’de siyaset yapanlar olarak kendimize de yapılan bir tecrit olarak görüyoruz. Tecridin terk edilmesini talep ediyoruz. Öncelikle hukuki hakları bulunan Sayın Öcalan ve diğer tutsakların aileleri ve avukatlarıyla görüşmesinin yolunun açılması gerekiyor. Tecrit insanlık suçudur ve biran evvel sonlandırılmalıdır.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.