İngiltere’den mühendisler deprem bölgesinde

Dünya Haberleri —

  • İngiltere’den yapı ve inşaat mühendisleri Maraş merkezli depremin neden olduğu yıkımla ilgili araştırma yapmak için deprem bölgesine gitti. 

 

Ekip, deprem bölgesinde jeolojik veri topluyor ve yıkılan bina sayısının neden bu kadar çok olduğuna dair değerlendirme yapmaya çalışıyor. Şu ana kadar, çakıl karıştırılmış beton örnekleri de dahil, bazı inşaatların kalitesinin düşük olduğuna dair kanıtlar toplandı. Adıyaman’da bir binadan alınan beton numunelerinde 6 santimetre uzunluğunda taşlar saptandı. Taşların, yakınlardaki bir nehirden alınarak beton dökmek için kullanıldığı belirlendi. Araştırma ekibinin liderlerinden, Cambridge Üniversitesi Yapılı Çevredeki Riskler Merkezi'nden Profesör Emily So, “Tek binanın anlık görüntüsüne bakmak yerine bütün resmi elde etmek önemli” dedi. 

Araştırma, Yapı Mühendisleri Enstitüsü çatısının altında bulunan Deprem Mühendisleri Saha Araştırma Ekibi (EEFIT) tarafından yürütülüyor. Hem akademisyenleri hem de endüstriden uzmanları barındıran ekip, son 30 yıldır dünyanın farklı bölgelerindeki depremlerde araştırmalar yapıyor. EEFIT ekibinin Türkiye'deki yıkımla ilgili bulgularını içeren raporu önümüzdeki haftalarda yayımlaması bekleniyor. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.