İntihar, cinnet ve pandemi!

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Paris

foto: AFP/Paris

  • Fransa’da son aylarda intihar ve 'nedensiz' gösterilen cinayetler giderek artıyor. Açıklamalarda pandeminin hayatı felç ettiğinden, sağlık çalışanlarından, intiharın eşiğine getirilen on binlerden ise hiç bahsedilmiyor. 

 

SELMA AKKAYA/PARİS

Fransa’da son aylarda intihar ve 'nedensiz' gösterilen cinayetler giderek artıyor.

Geçtiğimiz Salı günü Nimes’e bağlı Cevennes kentinde bulunan kereste fabrikasında çalışan genç bir işçi, patronu ile iş arkadaşını öldürürken, üç gün süren operasyonun ardından gözaltına alındı. Psikiyatrik bir problemi olmadığı kaydedilen genç, ilk ifadesinde iş arkadaşı tarafından iftiraya uğradığını ve bu nedenle işten atılmakla tehdit edildiğini belirtti. Birkaç ay önce de işsiz olan genç bir adam, iş bulma kurumu görevlisi ve işine son veren yetkiliyi öldürmüştü. Bu haberleri artık günlük olarak gazetelerde okumak mümkün.

Listeye girmiyorlar

Fransa’da birbirini izleyen silahlı saldırılara bir de artan intiharlar eklendi. Hafta sonu yoksul bir semt olan Caint Germain Les Arpajon’da, 30 yaşındaki bir kadın, biri 8 yaşında diğeri 8 aylık kızlarını öldürdükten sonra intihar etti. Yakınlarına ise “bu hayata son veriyorum” yazılı bir mesaj bıraktı. 

Fransa’da her akşam vatandaşları bilgilendirmek için Halk Sağlığı Kurumu tarafından korona nedeniyle son 24 saatte yaşamını yitiren ve virüs tespit edilen kişi sayısı açıklanırken, pandeminin vurduğu bu insanlar "ölüm listelerinde" yer almıyor.

Tıp öğrencileri intihar ediyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un iş yerlerinin yeniden açılacağına dair açıklamasında “virüsle birlikte yaşayacağız, buna alışmalıyız” cümlesi, ülkenin cinnetin eşiğindeki resmi niteliğinde. Yoksullaşma, karantina, işsizlik virüsle yarışır biçimde can almaya devam ederken; Fransız sendikaları, hastanedeki stajyerlerin intiharlarına dikkat çekiyor. Yılın başından bu yana haftada 80 saatin üzerinde çalışan stajyerler arasında intiharlar artış gösterdi. Fransa'da yaş ortalaması 25 olan 300 binden fazla tıp öğrencisi stajyer var. 2021'in başından bu yana, stajyer olan 5 tıp öğrencisi intihar ederken, bunun her 18 günde 1 intihara tekabül ettiği belirtiliyor.

İki günde 1 çiftçi

Protesto ve çağrılar ile sesini duyuramayan Fransız çiftçiler için de durum farklı değil. Kamu sağlığı raporuna göre çiftçiler arasında intihar oranı artarken, iki günde bir çiftçinin intihar ettiği belirtiyor.  

Hükümetin salgına dair tedbirleri ise sistemin ihtiyaçlarına  göre değişkenlik gösteriyor. Yapılan açıklamalarda pandeminin hayatı felç ettiği, sağlık çalışanları, intiharın eşiğine getirilen on binler, cinnet geçirip katliam yapanlar listelerde asla yer almıyor.  Hükümetin görevi egemen sınıfların ihtiyaçları doğrultusunda, salgını bastırmak yerine “sürü bağışıklığı” politikasını hayata geçirmek oluyor.

Fransa’da resmi verilere göre 5 milyon 881 bin 137 kişi korona geçirdi, aktif vaka sayısı 620 bin 955, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 107 bin 812.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.