Fethullah Aslan’ın katili kim?

Dosya Haberleri —

Fethullah Aslan

Fethullah Aslan

  • Fethullah Aslan (28) Mardin Emniyeti’ndeki darp, copla taciz ve tecavüz tehdidi ardından yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Hakkında 5 dava olan, maruz kaldığı işkence AİHM’e taşınan Fethullah’ın iltica başvurusu reddedildi. 
  • Türkiye’ye dönmeye zorlanan Fethullah kaldırıldığı psikiyatri servisinde yaşamını yitirdi. Hastane ve polis Fethullah’ın intihar ettiğini savunuyor. Amcası Hüseyin Aslan ise yeğeninin ölümünün şaibeli olduğunu belirtiyor. 
  • Yeğeninin tek isteğinin Türkiye’ye iade edilmemek olduğunu belirten Aslan, Fethullah’ın "Türkiye’ye gönderilirsem yaşam hakkım elimden alınacak, işkence göreceğim. Beni ölüme göndermek istiyorlar” dediğini aktardı. 

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Gözaltında maruz kaldığı işkencelerden kurtulmak için Avrupa’ya siyasi sığınma başvurusunda bulunan Fethullah Aslan’ın Berlin’deki Alexianer St. Joseph Hastanesi’nin psikiyatri servisinden cenazesi çıktı. Hastane yetkilileri ve polis her ne kadar intihar ederek yaşamına son verdiği bilgisini kamuoyuyla paylaşsa da Fethullah Aslan’ın ölümüne dair aydınlatılmayı bekleyen sorular var.

Siyasi nedenlerle Avrupa’ya gelmek zorunda kalan Fethullah Aslan, Almanya’ya iltica talebinde bulundu. Ancak Almanya’daki sığınmacı sisteminin aksaklıkları ve maruz kaldığı saldırılar, onu yeni bir trajediye sürükledi. İlk iltica başvurusundan çıkan red kararı, karar eline ulaşmadığı için terk kararına dönüştü. İkinci başvurusunda ölüm orucuna başlayarak Türkiye’ye iadesine karşı çıktı. Ölüm orucunun dördüncü günü (25 Kasım) sabahı, 24 saat gözetim altında tutulduğu psikiyatri servisinde hayatını kaybetti.

Gözaltında taciz-işkence

Mardin’in Nusaybin ilçesinde doğan Fethullah Aslan (28), 21 Ağustos 2019 tarihinde Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum sonrası yapılan demokratik protestolar sırasında darp edilerek gözaltına alındı. Aslan, gözaltında tutulduğu Mardin İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'de fiziksel ve cinsel işkenceye maruz kaldığını belirterek, 23 Ağustos 2019 tarihinde maruz kaldığı işkenceleri detaylı bir şekilde şu ifadelerle açıklayarak suç duyurusunda bulundu: “Yakalama tutanağını imzalamadığım gerekçesiyle, Ahmet isimli bir polis tarafından darp edildim ve konteynere götürüldüm. Burada tecavüz tehdidine maruz kaldım. Fiziksel şiddet uygulanırken, cop ve diğer araçlarla tacize uğradım. Yaşadığım bu dehşet sırasında ağlamaktan ve korkmaktan başka bir şey yapamadım.”

 

AİHM’e taşınmıştı

Bu taciz ve tecavüz tehditlerinin ardından Fethullah Aslan, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet dilekçesi vererek hukuki süreç başlattı. Ancak savcılık, delillerin toplanmasında gerekli özeni göstermedi ve olayla ilgili kamera kayıtlarının ’30 gün saklama süresi dolduğu’ gerekçesiyle mevcut olmadığını ileri sürdü. Ayrıca nezaretteki tanıkların ifadeleri alınmadı. 30 Eylül 2019 tarihinde savcılık, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.

Avukat Fevzi Adsız, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurarak etkin bir soruşturma yürütülmesini talep etti. "Müvekkilim hem işkenceye maruz kalmış hem de etkin bir soruşturma yürütülmeyerek hak ihlaline uğramıştır" diyen Avukat Fevzi Adsız 8 Aralık 2020 tarihinde ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvuru yaptı.

Ayrıca Fethullah Aslan gözaltında yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı muhabiri Ahmet Kanbal’a detaylı bir şekilde anlatmıştı. Bu anlatımlar 3 Eylül 2019 tarihinde Mezopotamya Ajansı’nın internet sitesinde 'Mardin Emniyeti’nde darp, copla taciz ve tecavüz tehdidi' başlığıyla yayımlanmıştı.