İrade gaspına uluslararası tepki

Dünya Haberleri —

DEM Parti

DEM Parti

  • Bakurê Kurdistan’da yapılan yerel seçimler tüm hile ve taşımalı seçmen oyunlarına rağmen DEM Parti'nin kesin zaferi ile sonuçlandı. Kürt halkının kazanılmış belediyelerine el koymaya çalışan Erdoğan’a Avrupalı siyasi çevrelerden tepki yağdı.
  • Erdoğan iktidarının imza attığı irade gaspı için “Seçmenlere saygı duyulmaması ve kayyum sistemi, Türkiye’de başa çıkmaya çalıştığımız en büyük sorunlardan bi tanesidir” diyen Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, yaşananların “açık ve net skandal” olduğunu söyledi. 
  • “İki gün! Erdoğan'ın Pazar günü Van Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ı görevden alması işte bu kadar sürdü!” diyen 10. Paris Meclis Üyesi Elie Joussellin, Erdoğan'ın sonuçlara saygı duyması için harekete geçme çağrısı yaptı.

EREM KANSOY

Wan’a yapılan siyasi darbeye her yerden sesler yükselirken uluslararası alandan da Kürt halkının iradesinin kabul edilmesi mesajları paylaşılarak, “Türkiye'de otoriter bir iktidarın maskaralıkları sürüyor” yorumu yapıldı.

Avrupa’da bulunan birçok siyasi isim ve parti Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı olarak seçilen ve siyasi darbe ile mazbatası verilmeyen Abdullah Zeydan için açıklama yaptı. Sanal medya hesaplarından yapılan açıklamalarda Kürt halkının iradesini tanıma ve seçimlere müdahale edilmemesi çağrısı yapıldı. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Sergey Lagidonsky, AKPM Başkanı, Avrupa’da bulunan diğer siyasi parti başkanlarının da ilerleyen saatlerde açıklama yapması bekleniyor.

 

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor

 

Açık ve net skandaldır

Türkiye’de iktidar partisi AKP’nin kayyum ile elinde tuttuğu Wan belediyesini ilk seçimde kaybetmesi sonrasında yaşanan halk iradesine darbe için “net bir skandal” diyen Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “Vatandaşın ortaya koyduğu net irade gasp edilmemelidir” dedi. Abdullah Zeydan’ı başarısından dolayı tebrik eden Amor, “Seçimlerde büyük bir başarı göstermiştir. Oy verenler açıkça sandıkta ‘Abdullah Zeydan’ demiştir. İtiraz süresine 5 dakika kala memnu haklarının iptali ve mazbatasını almasının engellenmesi ve başka birinin belediye başkanı yapılması büyük bir skandaldır” dedi. Türk devletinin yeniden kayyum politikasına geri dönmesinin Avrupa Birliği tarafından gözden geçirileceğini söyleyen Amor şöyle konuştu: “Seçmenlere saygı duyulmaması ve kayyum sistemi, Türkiye’de başa çıkmaya çalıştığımız en büyük sorunlardan bi tanesidir. Eğer seçilmiş birisinin yerine başka birisi atanacaksa bu ancak seçilen parti tarafından yapılmalıdır, biz buna demokrasi deriz. Başka birisinin kayyum olarak atanması veya yeniden bir seçim yapılması kesinlikle demokrasi dışıdır. Seçilmiş birinin yerine kayyum atanması demokratik değildir.”

Yapılan uygulamayı “Açık ve net bir skandal” olarak tanımlayan Amor şöyle devam etti: “Türk devleti derhal bu tehdit yöntemini sonlandırmalıdır. Hukuku kullanarak ve yasaları kendi çıkarları için kullanarak, insanların net seçimlerine saygısızlık etmeyi derhal bırakmalıdır. Benim için Van’ın belediye başkanı Sayın Zeydan’dır. Başka kimse değildir.”

Van halkı ile dayanışma içinde olduğunun altını çizen Amor, “Van uzun yıllardır demokrasiden yoksun bırakılmıştır. Van halkı yıllardır protestolarla ayakta duruyor. Bugün de yeni bir skandala karşı halk ayaktadır. Van halkı barışçıl bir biçimde Abdullah Zeydan’ı seçmiştir. Buna saygı gösterilmelidir” diye ekledi.

 

Almanya Die Linke (Sol Parti) Genel Sekreteri Katina Schubert

 

Seçmenin iradesini tanıyın!

Almanya Die Linke (Sol Parti) Genel Sekreteri Katina Schubert ile Türkiye'deki seçimleri izleyen heyet içerisinde yer alan Die Linke Milletvekili Gökay Akbulut, Die Linke (Sol Parti) adına ortak açıklama yaptı.

Die Linke Milletvekili Gökay Akbulut

"Erdoğan rejimi, seçim yenilgisine ve ilan edilen rota düzeltmesine rağmen demokratik olmayan yönetim tarzını sürdürüyor” denilerek başlayan açılama: “Başta muhalefet lideri CHP olmak üzere Türkiye'deki tüm demokratik muhalefet, Van seçimlerinin galibi ile dayanışma göstermelidir! Halkın iradesine saygı duymak demokrasinin bir ilkesidir. Türk hükümetini bu iradeye saygı göstermeye çağırıyoruz. DEM partisinin belediye başkan adayı Abdullah Zeydan, Van'da yapılan yerel seçimleri yüzde 55.48 oy oranıyla resmi olarak kazanmıştır. Bu oran, Zeydan'a iktidardaki AKP'nin ikinci sıradaki adayı karşısında neredeyse yüzde 30'luk bir üstünlük sağlamaktadır. Zeydan'ın göreve gelmesini engellemeye ve görevi ikinci sıradaki adaya devretmeye yönelik girişimler kabul edilemez!"

Yapılan diğer açıklamalar ise şöyle:

* AKPM Sosyal Demokratlar Grubu Başkanı ve Almanya Federal Devleti Parlamenteri Frank Schwabe: Van'da yapılan seçimleri muhalefet partisi DEM kazandı. Erdoğan hükümetinin seçim zaferini tanımadaki başarısızlığı, tüm demokratik ilkelerin ciddi bir ihlalini temsil ediyor ve bu tutum güçlü bir uluslararası protestoya yol açacak.

* AKPM Sol Grup Başkanı Andrej Hunko: DEM Parti Van'da yapılan yerel seçimleri açık farkla kazandı. Bu kazanımı seçilen adaydan seçimlerden iki gün sonra almak kabul edilemez. Abdullah Zeydan halkın iradesi olarak Van’ belediye başkanıdır.

*Avrupa Parlamentosu Sol Grup Başkan Yardımcısı Nikolaj Vijmullsen: Halkın demokratik tercihlerine saygı gösterilmeli. Van halkının tercihi Erdoğan ve hükümeti tarafından kesinlikle reddedilemez. Şu anda yaşananlar hiçbir şekilde kabul edilir değildir. Daha seçimlerin üzerinden 2 gün geçmeden, Erdoğan Türkiye’deki halkların demokratik tercihlerine saldırmaya başladı. Avrupa Parlamentosu’ndan, açık ve net bir şekilde Türk devletinin yaptıklarını şiddetle kınıyorum ve Türk devletini halkın tercihlerine saygı duymaya çağırıyorum.

* Almanya’da hükümet ortağı FDP (Hür Demokrat Parti) parlamenteri Ulrich Lechte: Erdoğan ve paritisi AKP Türkiye'de yerel seçimleri kaybetti. Bu, muhalefet güçlerinin ve demokratik sivil halkın açık bir cevabıydı. Erdoğan bunun farkına varıp kabul etmelidir. Van'daki gibi sahneler kabul edilemez!

*Almanya Die Linke (Sol Parti) Milletvekili Gregor Gysi: DEM partisi, Türkiye'nin ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı bölgelerinde yerel seçimleri kazandı. Seçim sonuçları kabul edilmeli ve tanınmalıydı. Bunun yerine itirazlar yapılmış ve kayyumlar hazırlanmıştır. Bu, seçmenlerin iradesine saygısızlıktır ve son derece antidemokratiktir. Seçilmiş temsilcilere gecikmeksizin mazbatalarının verilmesini talep ediyoruz.

*Almanya’nın Thüringen Eyaleti Başbakanı Bodo Ramelow: Çalınmış bir seçim ve keyfiliğin ifadesi. Van ilinde aday Abdullah Zeydan (DEM) yüzde 55,48 oy oranıyla parlak bir zafer elde ederken, ikinci sıradaki Abdulahat Arvas (AKP) yüzde 27,15 oy oranıyla göreve getirildi.

* AKPM Türkiye İzleme Komitesi Üyesi Laura Castel: Dayanışmamızla DEM Parti’nin yanındayız.

* Fransız Senatör ve  Fransa Parlamentosu Finans Komisyonu Üyesi Pascal Savoldelli: Erdoğan Türkiye'de demokrasiye ve halkın zaferine el koymaya çalışıyor.Belediye seçimlerinde aldığı ağır yenilginin ardından hükümet, dün Van Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ı görevden aldı. Fransa harekete geçmeli.

* Avrupa Parlamentosu Milletvekili Özlem Alev Demirel: DEM Parti'den seçimi açıkça kazanmasına rağmen Abdullah Zeydan artık seçilme hakkından mahrum bırakıldı. Bunun yerine AKP adayının göreve atanması planlanıyor. Sayın Erdoğan'ın demokrasi anlayışı ve keyfi yönetimi işte bu kadar!

*Marine Tonnelier (Fransa Yeşiller Partisi Genel Başkanı): "Türk devleti, dün Van şehrinin Belediye Başkanı olarak seçilen Kürt aday Abdullah Zeydan'ı görevden aldı. Halkın iradesine saygı, demokrasinin temelidir."

* İskoçyalı parlamenter Ross Greer: Erdoğan rejimi, DEM Parti'nin kazanmasını engellemek için sayısız asker ve polisi otobüslerle Kürt bölgelerine gönderdi. Buna rağmen kazandılar, dolayısıyla kazanan adayları göreve bile gelmeden diskalifiye ediliyor.Türkiye 'önemli bir NATO müttefiki', dolayısıyla İngiltere'nin bir şeyler yapacağına eminim!

* Katalonya Esquerra Republicana Partisi Genel Merkezi: Kardeş partimiz DEM Parti'nin zaferi kutlu olsun ve tüm muhalefet güçlerine Türkiye'deki yerel seçimlerdeki tarihi sonuçlarından dolayı teşekkür ediyoruz.Türk yetkililerini Van şehri ve diğer tüm belediyelerdeki demokratik sonuçlara saygı duymaya çağırıyoruz.

* Fransız Parlamenter ve Komünist Parti Grubu Başkanı Ian Brossat: Türkiye'de otoriter bir iktidarın maskaralıkları sürüyor. Abdullah Zeydan Kürt metropolü Wan'da usulüne uygun olarak belediye eşbaşkanlığına seçilmesine rağmen, iktidar onu hiçbir gerekçe göstermeden görevden alıyor. Artık Erdoğan ve partisinin Türkiye'de halkın iradesini tanımasının zamanı gelmiştir.

* Paris 13. Bölge Belediye Başkan Yardımcısı: Erdoğan rejimi, Van'da, Hilvan'da ve muhtemelen diğer illerde seçimleri iptal ederek yenilgiyi örtbas etmeye çalışıyor. Egemen halkın sesine saygı duyulmalı! Erdoğan'ın otoriterliğinin karşısında DEM Parti'nin yanındayız!

* Paris 19. Bölge Belediye Başkan Yardımcısı Francois Bechieau: DEM Partili demokratlara tüm desteğimizi sunuyoruz. Erdoğansız bir Türkiye çok yakında!

* Hamburg Parlamentosu Sol Parti Grubu Başkanı Cansu Özdemir: AKP diktatörlüğü yaşadığı seçim yenilgisini kabul etmiyor ve Kürt şehri Wan'da iktidarı ele geçirmeye çalışıyor. Abdullah Zeydan'ın adaylığı iptal edildi ve AKP adayı belediye başkanlığına atandı. Şimdi DEM Parti ile dayanışma zamanı!

* Eski İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde:  DEM  Parti'nin Van Büyükşehir Belediyesi'ne seçilen belediye başkanının kazanımı seçim kurulu tarafından durduruldu. Halkın seçimde ortaya koyduğu iradeye saygı duyulmalı.

*Fréderic Mathieu (Fransa İsyan Partisi Milletvekili ve Kürt Sorunu Üzerine Araştırma Grubu Eşbaşkanı): "Erdoğan, Kürt şehirlerinde demokratik olarak seçilmiş DEM Partisi belediye başkanlarını görevden alarak idari bir darbe girişiminde bulunuyor. Bu, Van'ın bu tür bir saldırıya hedef olduğu ilk kez değil. Kınamamız tam olmalı. Seçilmiş belediye başkanlarına dayanışma!"

*Anne Souyris (Yeşiller Partisi Senatörü): "Belediye seçimlerine katılan herkesle ve özellikle Van şehriyle dayanışma. Van Yeni Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, DEM Partisi'nden %55 oy alarak AKP adayına (%27) karşı kazandı, ancak hükümet tarafından görevden alındı. Bu demokrasiyi reddettme eylemi, kabul edilemez ve endişe vericidir. İktidardaki güce karşı olan adayı seçen bu şehirler için, demokrasinin ve siyasi çeşitliliğin saygı görmesi için tam desteğimi sunuyorum. Diyarbakır'daki seçimlerin düzgün bir şekilde yürütülmesini gözlemlemek için Jérôme Gleizes ile birlikte gelmiştik, duyarlı olmaya devam edeceğiz."

*Dylan Boutiflat (Sosyalist Parti Ulusal Sekreteri): "Sosyalist Parti adına, belediye seçimlerini kazanan DEM Partisi'nden arkadaşlarımıza destek veriyoruz; Türk iktidarı tarafından tehdit ediliyorlar. Vatandaşların demokratik seçimine saygı gösterilmeli!"

*Olivier Besancenot (Yeni Antikapitalist Parti Sözcüsü): "Politik bir darbeyle, Türk devleti, sandıktan çıkan karara rağmen Van metropol şehrine el koydu. Dayanışmamız, Erdogan'ın elindeki güce dayanarak, darbeleriyle Kürtlerin ve müttefiklerinin hakim olduğu şehirleri birer birer el koymasını önlemek için hayati öneme sahiptir."

*Nikolaj Villumsen AP Danimarka Parlamenteri (Avrupa Parlamentosu'ndaki Sol Grup): Türkiye'de yerel seçimlerin üzerinden henüz iki gün bile geçmedi ve Erdoğan hükümeti şimdiden halkın iradesini gasp etmeye başladı. Bu kesinlikle kabul edilemez! #Van halkının demokratik tercihine saygı duyulmalı. Dayanışma @DEMGenelMerkezi

*Avrupa Parlamentosunun Uluslararası Sol grubu: “Kardeş partimiz @DEMGenelMerkezini tebrik ederiz. Tüm muhalefet güçlerine Türkiye'deki yerel seçimlerdeki başarılı tarihi sonuçlarından dolayı teşekkür ediyoruz. #Türk yetkililerini Van şehri ve diğer tüm belediyelerde demokratik sonuçlara saygı duymaya çağırıyoruz.

*Nadege Abomangoli Fransız Parlamenter (La France insoumise - Yeni ekolojik ve sosyal Halk Birliği): “Erdoğan ve partisi AKP Türkiye'de birçok belediyede acı bir yenilgiyi yaşanıyor. Ancak hükümet, galip gelen muhalefetin aleyhine sonuçlara el konulmasını organize ediyor. @DEMGenelMerkezi. Kürt halkı hedef alınıyor ve susturuluyor. Kürt Halkı ile dayanışma!” ​​

*Elie Joussellin (10. Paris Meclis Üyesi Elie Joussellin): “İki gün! Erdoğan'ın Pazar günü Van Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ı görevden alması işte bu kadar sürdü! Erdoğan'ın kendisini tarihi bir yenilgiye uğratan seçim sonuçlarına saygı duyması talebiyle harekete geçelim!

*İskoçya Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Mike Arnott: Van’da DEM Parti seçilmişlerine yönelik yapılanlar kabul edilemez. DEM Parti’nin adayı yüzde ellinin üzerinde bir oranla seçimi kazanmasına rağmen, AKP 2019’da yaptığını yeniden yaptı. Demokratik olarak seçilen belediye başkanı yerine kendi adamını atıyor. Bu demokrasi adına bir utanç kaynağıdır. Demokrasiyi yerle bir eden bir yaklaşımdır. Yaşananları kınıyoruz. Avrupa Konseyi Türkiye’deki seçimlerin demokratik olduğunu belirtiyor, ancak Van Türkiye’de demokrasi olmadığının kanıtıdır. Demokrasinin evi olduğunu iddia eden Avrupa Parlamentosu’nun bu yaşananları kınamasını bekliyoruz.

 

* * *

Darbe dünya ajanslarında

AKP'nin Wan'daki seçim darbesi dünya basınında geniş yer aldı. Reuters, "Türkiye, seçimden iki sonra Kürt belediye başkanını hükümetin adayıyla değiştirdi" başlığıyla yaşananları haberleştirdi. 

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, ABD merkezli Associated Press (AP) ile Agence France-Presse (AFP),  Wan'da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın mazbatasının verilmemesini gündemine taşıdı. 

Reuters, haberi “Türkiye, seçimden iki sonra Kürt belediye başkanını hükümetin adayıyla değiştirdi" başlığıyla okuyucularına ulaştırdı. Haberde, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları'nın YSK önündeki yaptığı açıklamaya yer verildi. Haberde ayrıca muhalefet partilerinden konuya dair yapılan açıklamalara yer aldı. 

Associated Press, iktidarın seçim darbesine dair, "Pazar günkü yerel seçimler, geçen yıl düzenlenen cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinde kazandığı zaferin ardından Erdoğan ve AK Parti için bir darbe oldu" ifadelerini kullandı. Haberde, CHP ve DEM Parti'nin seçim zaferine değinilerek, Abdullah Zeydan kararı sonrası başlayan protestolara dikkat çekildi. 

AFP ise, "Pazar günü yapılan yerel seçimlerde, Van'da DEM Parti'den Abdullah Zeydan yüzde 55'in üzerinde oy alırken, seçim otoriteleri son dakika mahkeme kararıyla seçimi iptal etti" diye yazdı. Haberde, şu ifadeler yer aldı: "Geleceğin cumhurbaşkanı adayı olarak görülen İstanbul'un yeniden seçilen belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, X'te yaptığı paylaşımda kararın kabul edilemez olduğunu belirtti. İmamoğlu, hükümet ve seçim komisyonunu halkın iradesine saygı duymaya çağırdı. DEM Parti'nin açıklamasında, Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmemesinin, iktidardaki AK Parti'nin adayının yalnızca yüzde 27 oyla belediye başkanlığını almasının önünü açtığı belirtildi." MA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.