Ortak eylem planı devrede
Ardından Iraklı mevkidaşıyla ortak basın toplantısı düzenledi. Zebari ve Davutoğlu’nun toplantının yapılacağı salona el ele girmesi dikkat çekti. Ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, iki ülke tarafından hazırlanan eylem planının başarıyla işlediğini belirterek “İlişkilerde ve işbirliğinde sınır tanımıyoruz” dedi. İki ülke arasında özellikle ulaştırma, enerji, ticaret, kültür, sağlık ve tarım olmak üzere bütün alanlarda çok geniş işbirliği potansiyeli bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, önümüzdeki ay Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi’nin Eylül ayındaki Türkiye ziyaretine cevap olarak Bağdat’a olacağını açıkladı. Ayrıca Aralık ayı başında iki ülkeden teknik ekiplerin bir araya gelerek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin hazırlıklarını yürüteceklerini söyledi.
Maliki Ankara’ya davet edildi
Sonra da Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin Ankara ziyaretiyle bu Konsey toplantısının gerçekleştirilmesinin planladığını duyurdu. Davutoğlu devamla işbirliği konusunda yapılacakları şöyle sıraladı: “Özellikle enerji, ulaştırma, ticaret, gümrük gibi kritik önemdeki bakanlıklarımız arasında da süratle karşılıklı ziyaretler gerçekleşecek. İki ülke arasındaki sınır kapılarının sayısının artırılması, uçuş sayılarının artırılması, tren yollarının bağlantılarının güçlendirilmesi ve yenilenmesi de dahil olmak üzere iki ülkeyi birbirine daha da fazla entegre edecek projeleri gündemimize alacağız.”
Suriye önemli faktör
Görüşmede başta Suriye olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konularda da istişarelerde bulunduklarını vurgulayan Davutoğlu, sözü Suriye’de savaşan tarafları müzakere masasını oturtmayı hedefleyen İkinci Cenevre Konferansı’na getirerek, “Cenevre-2 Konferansı da dahil olmak üzere Suriye’nin ve bölgenin kaderini ilgilendiren her konuda komşu ülkelerin devrede olmasına büyük önem veriyoruz” dedi. Suriye konusunda Irak ile çok daha yakın bir istişare mekanizmasını işleteceklerini ifade eden Davutoğlu, savaş suçu işleyen çetelere verdikleri desteği unutarak bölgede mezhep ve etnik çatışma fitnesini çıkarmak isteyenlere karşı omuz omuza birlikte olacaklarını savundu.
Çetelere desteği inkar etti
Ancak gazeteciler, Rojava’da Kürt halkına saldırılan El Nusra ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi çeteci gruplara verilen desteği Davutoğlu’na sorularla hatırlattı. Davutoğlu ise basında çıkan belgelere ve görüntülere rağmen Türkiye’nin çetelere verdiği desteği yine inkar etti: “Türkiye hiçbir zaman, hiçbir şekilde şiddet yanlısı grupların arkasında olmadı.”
Yeni bir sayfa açıldı
Hoşyar Zebari de iki ülke arasında son dönemde bir soğukluk yaşandığını ama şimdi yeni bir sayfa açtıklarını belirtti. Türkiye ve Irak’ın çok ayrıcalıklı ilişkiler kurduklarını dile getiren Zebari, Davutoğlu ile çalışarak bu seviyeye geldiklerini ve yeniden siyasi diyaloğun kurulması ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin tekrar aktif hale getirilmesi konularında anlaştıklarını vurguladı. Zebari, enerji, su, tarım ve ulaştırma alanlarında işbirliğini arttıracaklarını kaydetti. Türk Dışişleri Bakanı’nın temasları bugün de devam edecek.
BAÐDAT