Türk devletinin saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde İran devletinin Mayıs ve Haziran aylarında askeri hareketliliğini artırdığı açıklandı.
Doğu Kürdistan Savunma Birlikleri (YRK), İran devletinin askeri hareketliliği ve saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
“YRK olarak İran devletin karşı eylemsizlik pozisyonundayız ve bu eylemsizlik durumunu sürdürüyoruz” hatırlatmasında bulunulan açıklamada, YRK güçlerine ve halka yönelik bir saldırı durumunda aktif savunma pozisyonuna geçileceğinin altı çizildi. Açıklamada, Mayıs ve Haziran’daki askeri hareketliliğe ilişkin şu bilgiler verildi:
* 5 Mayıs’ta düşman Saqiz’de, Nergisele bölgesinde 7 araçla eski bir karakola giriş yaptı. Ardından Dûbira’ya doğru yol alırken, Bawermend üçgeninde güçlerimizle İran güçleri arasında bir çatışma yaşandı. Çatışmada düşman güçlerinden 3 kişi öldürülüp 1 kişi yaralandı.
* 9 Mayıs’ta Kosalan bölgesi yarım saat boyunca havan toplarıyla bombalandı.
* 11 Mayıs’ta Kosalan bölgesi drone ve havanlarla yarım saat boyunca bombalandı. Piranşar’a bağlı korucular Mahabad bölgesinde, drone ve ağır silahlar desteğinde operasyon yaptı.
* 19 Mayıs’ta sabah 04.00-05.00 arasında Tutmer ve Dergaşêxan bölgesini havanlarla topa tuttu.
* 19 Mayıs’ta, saat 13.00 ve 14.30 arasında Duweysa bölgesinde korucular sızma girişiminde bulundu, fark edilince çatışma yaşandı.
* 22 Mayıs’ta Paygelan ve Guwaz köylerinde İran güçlerinin hareketliliği gözlendi.
* 20 Haziran’da Agce, Gokçe, Qemçiyan, Kani Temirxan ve Xeta Çilçeme’de koçerleri arazinden çıkarıp, sonradan dışarı çıkma yasağı ilan etti. İran devleti, 21 Haziran (dün) sabaha doğru büyük bir güç, ağır silahlı araçları bölgeye sevk edip, Sultan ve Dûbira bölgesine Kobra helikopterleri destekli saldırı gerçekleştirdi.
* Mukriyan’da 5 kez keşif uçakları hareketliliği; Şaho’da 8 kez ve Güney hattı üzerinde 28 kez Türk ve İran keşif uçakları hareketliliği gözlendi.