İstanbul Barış Anneleri İnsiyatifi üyeleri dün dernek binasında yaptıkları basın açıklamasıyla İran saldırılarını kınadı. Herkese saldırılar karşısında harekete geçme çağrısında bulunan Barış Anneleri insiyatifi, saldırıların devam etmesi halinde sınırı geçip „canlı kalkan“ olacaklarını duyurdu.

İkinci Halepçe kaygısı
Batman’da 46 STÖ’yü içinde barındıran Demokrasi Platformu yaptığı basın açıklamasıyla, ikinci bir Halepçe Katliamı kaygısı uyandıran İran saldırısına son verilmesini istedi. DİSK Genel İş Sendikası Batman Şube Başkanı Murat Akın, „İran’ın insanlığın geleceği ve barışın teminatı olan uluslararası sözleşmelere aykırı ve ikinci bir Halepçe katliamı kaygısı uyandıran saldırılarına karşı tüm devlet yetkililerini ve sivil toplum örgütlerini duyarlı olmaya çağırıyoruz“ dedi.
 
STÖ’lerden mektup
Şırnak’taki 23 sivil toplum örgütü temsilcisi ise dün ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İsviçre, İtalya, Belçika, İspanya ve Rusya gibi birçok ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Dışişleri Bakanı ve Büyükelçiliklerine mektup göndererek, İran saldırısına karşı harekete geçme çağrısında bulundu. Cizre’de PTT Şubesi önünde bir araya gelen STÖ temsilcileri adına açıklama yapan KURDÎ-DER Cizre Şube Başkanı Bahdin Robar Yağarcık, İran’a „saldırılara son ver“ çağrısında bulundu.

Kara Perşembe’de de İran’a tepki

Mardin’in Kızıltepe, Urfa’nın Viranşehir ve Suruç ilçeleri ile Amed’in Kayapınar İlçesi’nde her hafta Perşembe günü yapılan „Kara Perşembe“ eylemlerinde de İran’a tepki vardı. Yapılan açıklamalarda İran’ın derhal saldırılarına son vermesi istendi, Kürtlere de saldırılara karşı birlik olma, ortak tutum alma çağrısı yapıldı.

DİHA/HABER EKİBİ



Rusya ve Ukrayna’dan kınama


Rusya ve Ukrayna’daki Kürt sivil toplum örgütleri ortak bir açıklamayla İran ve Türkiye’nin imha operasyonlarını kınadı.
Kürt sivil toplum örgütleri, Nizavisimaya Press Center’de düzenledikleri basın toplantısında İran ve Türkiye’nin Kürtlere yönelik imha operasyonlarına tepki gösterdi. Kürt kurumları adına açıklamayı yapan Mihrabi Şamoyev İran ordusunun Güney’i işgal girişimi ile Türk ordusunun Kuzey Kürdistan’a yönelik askeri saldırılarını kınadı.  Şamoyev, Avrupa ülkeleri ve ABD’nin sessizliğine tepki gösterdi. „İran ve Türk devletinin saldırılarına sessiz kalıyorlar, göz yumuyorlar“ dedi. „Kürt halkı bu saldırılar karşısında onurundan taviz vermeden kazanımlarını korumaya ve kendini savunmaya devem edecek ve mücadelesini sürdürecektir“ diyen Şamoyev, „Sömürgecilere karşı direnen PJAK’lı direnişçilerin ve tüm özgürlük hareketinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz“ mesajı verdi. 

Merkezi Kiev’de bulunan Ukrayna Kürt Dernekleri Birliği de Unian Basın Merkezi’nde yaptığı bir açıklamayla İran ve Türkiye’nin askeri operasyonlarını kınadı, uluslararası kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

ANF/MOSKOVA