İran rejimi, Musa ve Müjde’yi katletti
Dünya Haberleri —

Musa Enwer Rasul ve Müjde Esad Hasan
- İran rejimi, Hewlêr’i bombaladı; Musa Enwer Rasul ve Müjde Esad Hasan katledildi. 15 yıllık peşmerge olan Musa, 2018’de Karaçox Dağı’nda DAİŞ’e karşı savaşta şehit düşen kardeşinin yanına defnedildi.
İran rejimi, savaşın ilk günlerinde Başûrê Kurdistan’da sivilleri ve Rojhilatlı Kürt partilerin kamplarını hedef aldı. 7 Nisan’da Hewlêr’in Zergezewi köyünde düzenlediği İHA saldırısında Musa Enwer Rasul ve Müjde Esad Hasan adlı çifti katletti. 3 yaşındaki Dilîn ve 5 yaşındaki Melîn adlı kız çocukları ise kurtuldu.
Musa’nın kuzeni Muhammed Mirza, yaşadıkları dehşeti şu sözlerle anlattı: “Çok güçlü bir patlama sesiyle sarsıldık. O sırada elimi yıkıyordum, önce bombanın bizim eve düştüğünü sandım. Dışarı çıktığımda amcamın oğlu Musa’nın evinin vurulduğunu gördüm. Maalesef eşiyle birlikte şehit oldular.”
Musa’nın annesi Xezer Mahmud’un feryatları ise 5 oğlunun da peşmerge olduğunu ve ikinci kez evlat acısıyla sarsıldığını söyledi. Xezer’in bir oğlu, 2018 yılında 33 yaşındayken Karaçox Dağı’nda DAİŞ’e karşı savaşırken şehit düşmüştü.
Şehit kardeşinin yanına defnedildi
Yaklaşık 15 yıldır Peşmerge güçlerinde görev yapan Musa, arkadaşları ve köylüleri tarafından güler yüzlü, umut dolu ve misafirperver bir insan olarak tanınıyordu. Musa ve Müjde’nin cenazeleri, Zergezewi köyü mezarlığında, Musa’nın 2018’de şehit düşen ağabeyinin yanına yan yana defnedildi.
Cenaze törenine katılan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, saldırılara sert tepki gösterdi. Kürdistan Bölgesi’nin hiçbir haklı gerekçe olmaksızın defalarca hedef alındığını hatırlatan Barzani, “Halkımızın kanını dökenler, er ya da geç mutlaka cezalandırılacaktır. Kürdistan Bölgesi bu savaşın bir parçası değildir” dedi.
“Halkımızın kanına eli bulaşanlar, bu masum insanların ahını alanlar, er ya da geç mutlaka cezalandırılacaktır” diyen Barzani, Bağdat hükümetinin saldırıların durması için şu ana kadar hiçbir pratik adım atmadığını ekledi. 28 Şubat’ta başlayan ve 40 gün süren savaşta ateşkesten önce Başûrê Kurdisrtan’a 703 füze ve İHA saldırısı düzenlendi. Bu saldırılarda 17 kişi hayatını kaybederken, 93 kişi de yaralandı. HEWLÊR
* * *
Süveyda’da Hukuk Komitesi feshedildi
Suriye'nin güneyindeki Süveyda vilayetindeki Dürzi topluluğunun ruhani lideri Hikmet El-Hicri, “Yüksek Hukuk Komitesi”nin feshedildiğini duyurdu.
Komite, Şam ordusunun vilayete yönelik saldırılarının ardından, kamu hizmetlerini denetlemek ve bölge sakinlerine temel hizmetleri sağlamak amacıyla yeni iç güvenlik yönetimi atamak üzere 2025 yılının Ağustos ayında el-Hicri tarafından kurulmuştu. Komitede üç avukatın yanı sıra altı yargıç yer alıyordu.
El Hicri, komitenin “son derece hassas koşullarda yaşanan olağanüstü hal durumuna yanıt olarak, kritik ve belirleyici bir anda Bashan’da kurulduğunu” belirtti. Ayrıca, Yargıç Shadi Fayez Murshed’e, kota esaslı atamalardan uzak durarak ve doğru kişiyi doğru pozisyona yerleştirmek üzerine odaklanan, profesyonel yönetim standartlarına dayalı bir idari organ olarak görev yapacak bir idari konsey kurmakla görevlendirildiğini de sözlerine ekledi. SÜVEYDA















