İran umduğunu bulamadı

Dünya Haberleri —

İran seçim/Foto:AFP

İran seçim/Foto:AFP

  • İran boykotun etkili olduğu seçimlerde hayal kırıklığına uğradı. Seçime katılım tüm çağrılar ve çalışmalara rağmen ancak yüzde 41’i buldu. Yüzde 59 boykot edilen seçimlerde en düşük katılım başkent Tahran’da yüzde 26,24.

Rojhilatê Kurdistan ve İran’da yapılan 12. Dönem Milletvekili seçimleri ile 6. Dönem Uzmanlar Meclisi üyelerinin belirlendiği seçimlere boykot damgasını vurdu. İran’ın resmi haber ajansı IRNA, katılımın yüzde 41 olarak gerçekleştiğini söylese de bağımsız kaynaklar ancak yüzde 25’e ulaştığında ısrarlı. İran İçişleri Bakanlığı Seçim Komisyonu Tahran’da oylama zamanını üç defa uzatarak ancak yüzde 26,24’e çıkartabildi. İran’ın 31 vilayetinin 60 bin sandığında 25 milyon İranlının oy kullandığı seçimler, İran tarihinin en düşük katılımlı seçimi oldu. Üç gün içerisinde tamamı açıklanacak sonuçlar hakkında ilk bilgiler gelmeye başladı. İran milletvekilliği seçimlerinde ilk turda gerekli çoğunluğu alamayan ancak en çok oyu alan adaylar ikinci turda yarışacak. İçişleri Bakanlığı henüz ikinci tur için tarih belirlemedi.

PJAK: Halk hayır dedi

Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK), İran ve Rojhilatê Kurdistan’daki seçimlerin boykot edilmesine ilişkin bir açıklama yaparak halkın İran rejimine hayır dediğini ve bu durumun rejim açısından büyük bir başarısızlık, özgürlük savaşçıları içinse olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. PJAK açıklamasında; “İran halkı, kendilerine zorluk, acı ve sıkıntılardan başka bir şey getirmeyen sistemi boykot etti” dedi.

Rojhilatê Kurdistan’da ilk seçim sonuçlarına göre sistemin belirlemiş olduğu adaylar dahi olsalar Kürtlerin mutlak hakimiyeti tecelli etti. Rojhilatê Kurdistan’da resmileşen seçim sonuçları şöyle:

Urmiye'de 7 Kürt, 5 Azeri

Toplam 2 milyon 564 bin seçmenin bulunduğu Urmiye vilayetinde 300 aday parlamentodaki 12 sandalye için yarıştı. Kürtlerin yanı sıra Azerilerin de yoğun şekilde yaşadığı vilayetteki seçimler İran ve Rojhılat’ın 31 vilayetindeki en hassas seçim bölgesi olarak görülüyordu. Urmiye’de Kürt adaylardan 7’si ve 5 Azeri aday seçimi önde tamamlamayı başardı. Urmiye merkez 2, Maku, Şino-Nexede, Mahabad, Piranşar-Serdeşt ve Bokan’da birer sandalye kazandı. Urmiye Seçim Komisyonu'nun açıklamasına göre Maku’da Umer Elipur 41 bin oy alarak kentte ilk kez parlamentoya giden Kürt aday oldu.

Sine’de 6 Kürt

Neredeyse nüfusunun tamamı Kürt olan İran’ın Kurdistan vilayeti seçimlerinde 6 sandalyenin 6’sını da Kürt adaylar kazandı. Sine’de 1 milyon 281 bin 569 kayıtlı seçmenden 39 bin 86’sı oy kullandı.

Kirmaşan’da 6 vekil netleşti

Kurdistan’ın en büyük kenti Kirmaşan’da 8 sandalyeden 6’sı netleşirken 2 bölgede adaylar yüzde 20 çoğunluğu sağlayamadığı için seçim ikinci tura kaldı. Şii ve Yarsan Kürtlerin yaşadığı vilayette 1 milyon 641 bin 423 seçmen bulunuyor. İran idari sistemine göre Kirmanşan vilayetinin 7 seçim bölgesinde 8 sandalye için 208 kişi yarıştı.

Loristan Kürtlüğüne sahip çıktı

İran Parlamentosu'nda 9 sandalye ile temsil edilen Loristan vilayetinde 7 isim netleşti. Vilayette 2 sandalye için yarış ikinci tura kaldı. Loristan’da milletvekili olmaya hak kazanan adayların tamamı Kürt.

İlam’da 3 sandalye Kürtlerin oldu

Kurdistan’ın en yoksul vilayeti olan İlam’da tamamı Kürt adaylar yarıştı. Her üç sandalyenin de sahipleri belli oldu. Nüfusu 617 bin olan İlam’da 477 bin kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.