İran’da devlet, Türkiye’de erkek şiddeti

Kadın Haberleri —

.

.

  • Galavizh, İran’da bir üniversitede ders veriyordu. Verdiği kadın hakları mücadelesi nedeniyle tutuklandı, işkence gördü. İdamla yargılanınca Türkiye’ye kaçtı, burada evlendi.
  • Onu, birkaç gün önce, devletin cezasızlık politikasından aldığı cesaretle, kendisine ”Seni öldürsem de ceza yemem. 3-5 ay yatarım’ diye bağıran erkeğin sosyal medyaya yansıyan görüntülerinden hatırlıyoruz. 

HABER MERKEZİ

Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Atakent Mahallesi’nde yaşayan İranlı Galavizh Ayoubi Amirabad ve kızı, eşi olan Zülküf Coşkun’un sistematik şiddetine maruz kaldı. 14 Nisan’da Amirabad’ın şiddet gördüğü ana ait bir görüntünün sosyal medyada paylaşılması üzerine gözaltına alınan eşi Zülküf Coşkun, çıkarıldığı mahkemece “kasten yaralama” suçundan tutuklandı. Sosyal medyada tepkilere neden olan şiddet görüntüsünde Coşkun’un, “3-5 ay yatar çıkarım” sözleri dikkat çekmişti. 
 
İran’da devlet işkencesi

İran’ın Sine kentinde yaşayan ve İslami Azad Üniversitesi’nin Mimarlık Bölümü’nde ders veren Amirabad, verdiği kadın hakları mücadalesi nedeniyle tutuklandı. 2 ay boyunca tek kişilik hücrede tutulan Amirabad, yoğun işkencelere maruz kaldı. İdam cezasıyla yargılanan Amirabad, 2015 yılında cezasının onanması üzerine ise Türkiye’ye kaçarak, burada evlendi.
Evliliği boyunca da yıllarca sistematik şiddete maruz kalan Amirabad, yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı muhabiri Hamdullah Kesen’e anlattı.

Ölüm tehdidi

Amirabad, önceki evliliğinden olan kızı ile birlikte yaşadığı şiddeti şu sözlerle anlattı: “Hamileyken bana şiddet uyguladı. Geçen yıl alkol alıp eve geldi. Evin bahçesinde mezar kazıp, bana şiddet uyguladı. ‘Seni canlı canlı buraya gömeceğim’ dedi. Beni boğmaya çalıştı. 7 ay önce karakola gidip şikayetçi oldum. Beni ve kızımı ölümle tehdit etti. Korktuğum için şikayetten vazgeçtim.”

14 Nisan akşamı Zülküf Coşkun’un kendisini darp ettiğini ve ölümle tehdit ettiğini söyleyen Amirabad, “Kanlar içinde kaldım. Bana ‘3-5 ay yatarım çıkarım’ diyordu. Daha önce de ölümle tehdit etti. Başıma silah dayadı ama bunu delilim olmadığı için bir şey yapamadım” diye belirtti.
 
‘Can güvenliğimiz yok’

Komşusunun evinde misafir olduğu sırada şiddete uğradığını aktaran Amirabad, “O anlara ait görüntüleri komşularım çekti. Şu anda güvende değiliz. O tutuklandı ama ailesi kapımıza geldi, bizi tehdit etti. Tüm gün karakoldaydık. Oğlumu elimden almakla beni tehdit ettiler. Kendimizi güvende hissetmiyoruz, can güvenliğimiz yok. İran’da idama, burada ise şiddete maruz kaldım” ifadelerini kullandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.