İran’da işçi kıyımı

Dünya Haberleri —

İran'ın Pars Özel Ekonomik Enerji Bölgesi

İran'ın Pars Özel Ekonomik Enerji Bölgesi

  • İran, düşük ücretler ve kötü çalışma koşullarını protesto ederek greve giden 4 bin mevsimlik petro-kimya işçisinin işine son vermeye hazırlanıyor. CEO Sehavat Esedi, işçiler için ‘sorunlu’ deyip yerlerine yenilerinin getirileceğini söyledi. 

1 Mayıs öncesi grevlere karşı tavrını açıklayan İranlı bir yetkili, ülkenin güneyindeki önemli bir enerji üretim bölgesinde aldıkları düşük ücretleri ve çalışma koşullarını protesto etmek için greve giden petrol ve doğal gaz sektöründen 4 bin işçiyi işten çıkarmakla tehdit etti. İran'ın Pars Özel Ekonomik Enerji Bölgesi CEO'su Sehavat Esedi, bu bölgedeki petrokimya endüstrisinde ‘bir dizi mevsimlik işçinin sorunlu (çalışma) koşullarını gerekçe göstererek greve gittiğini’ duyurdu. CEO Esedi IRNA ajansına, ‘yasal sürenin sona ermesinin ardından 4 bin işçinin yerine yeni işçiler alınacağını’ da söyledi.

10 bin işçi grevde
İran'ın birçok şehrinde petrol ve doğal gaz sektöründe faaliyet gösteren şirketlerde, kötüleşen yaşam koşulları ve düşük ücretler nedeniyle işçi grevleri yeniden başladı. İşçiler ayrıca barınma ve ulaşım şartlarının iyileştirilmesi talebinde bulundular. İran’ın İtimad gazetesi haberinde, son günlerde grevlere katılan işçi sayısının 10 bine ulaştığını belirtti.
Pars Özel Ekonomik Enerji Bölgesi, güney Buşehr eyaletinin güneydoğusunda yer alıyor ve Körfez sularındaki devasa Güney Pars sahasından petrol ve doğal gaz kaynakları çıkarmayı hedefliyor. İran'ın Katar ile paylaştığı dünyanın bilinen en büyük doğal gaz rezervi olan bu sahada yaklaşık 40 bin kişi çalışıyor.
Geçtiğimiz ekim ayında yetkililer, Güney Pars petrol ve doğal gaz sahasının bulunduğu Körfez'e bakan Buşehr eyaletinin Aseluye kentinde (güneydoğu) ücretlerinin ödenmemesini protesto eden işçileri gözaltına almışlardı.

Polis öğretmenlere saldırdı
Öte yandan Öğretmenler Sendikası Sözcüsü Muhammed Habibi'nin ailesini ziyaret eden bir grup sendika aktivistine güvenlik güçleri saldırdı. Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Kurulu Telegram kanalından yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin ziyarette bulunanları darp ettiğini ve bunun sonucunda kuruldan kadın bir üyenin kalp krizi geçirmesi üzerine hastaneye kaldırıldığını bildirdi. TAHRAN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.