İran’da muhalefetsiz seçim

Dünya Haberleri —

İran'da seçim/Foto: AFP

İran'da seçim/Foto: AFP

  • İran’da 12. Dönem Milletvekilleri ve Uzmanlar Meclisi için yapılan seçimler Kürtler ve insan hakları çevrelerinin başını çektiği muhaliflerin boykot kararına rağmen başladı.

İran, 4 yılda bir yapılan 290 milletvekilinin bulunduğu İslam Danışma Meclisi (Parlamento) için sandıklara gitti. Bu seçimlerde 8 yılda bir yenilenen Uzmanlar Meclisi için de oy kullanılacak. 12. Dönem milletvekillerinin ve seçme, denetleme ve azletme yetkisine sahip Uzmanlar Meclisi’nin seçimleri için sandık başına giden İran’da, genel seçimlerin sonuçlarının üç gün içerisinde peyder pey açıklanması planlanıyor. İran’da 1979’dan sonraki en uzun süreli protesto gösterileri Jîna Emînî’nin katledilmesi ardınan yaşandı. İran’ı sarsan protesto gösterilerinin gölgesinde yapılacak olan bu ilk seçimi başta Kürtler olmak üzere birçok muhalif kesim boykot ediyor. İran ve Rojhilatê Kurdistan’da kurulan 59 bin sandıkta oy verme işlemeleri sabahın erken saatlerinde başladı.

87 milyon 900 bini aşan nüfusu ile İran ve Rojhilatê Kurdistan’da oy kullanma hakkına sahip 61 milyon seçmen bulunuyor. Bu seçimlerde parlamentoda 290 kürsü için 15 bin 600, Uzmanlar Meclisindeki 88 kürsü için de 144 aday yarışıyor. Sistemin meşruiyet sorununa dönüşen seçimler için insan hakları savunucuları, kadın aktivistler ve birçok kurum, İran’da bugün gerçekleştirilen 12’nci parlamenter seçimlerini boykot edeceklerini belirterek İran halklarına sandığa gitmeme çağrısı yapmıştı.

Yaygın boykot bekleniyor

Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK), seçim öncesi boykot çağrısında bulunarak şunları söylemişti: “Tüm ezilen halklar ile başta işçiler, öğrenciler, kadınlar, çalışanlar ve aydınlar olmak üzere tüm toplumsal sınıfların birleşerek seçimleri boykot etmelerini istiyoruz. Boykot doğal ve demokratik bir haktır, devrimci ve toplumsal hareketin güçlenmesi ve hayatta kalması için tarihi bir etkendir.” Ekonomik, siyasi ve sosyal sorunların yanı sıra insan hakları ihlalleri ve idamların gölgesinde geçecek olan seçimlere katılımın düşük olması bekleniyor. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.