Irkçı katilden çelişkili ifadeler

  • Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz’da Dedeoğulları Ailesi’ni katleden Mehmet Altun, dünkü duruşmada katliam, öncesi ve sonrasına dair çelişkiler ifadeler verdi.

 

Irkçı saldırıyla Dedeoğulları Ailesi’nden 7 kişiyi katleden 11 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Dava öncesi gazeteciler ve izleyicilere, telefon ve bilgisayar yasağı getirildi.  

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz’da Dedeoğulları Ailesi’ni katleden Mehmet Altun ile Çalık ve Keleş aile fertlerinin yargılandığı davanın ilk duruşması, Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmada, davada tek tutuklu katil zanlısı Mehmet Altun, bulunduğu cezaevinden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) ile katıldı, tutuksuz 10 sanıktan 5’i hazır bulundu. Katliam davasında tutuksuz, ancak 12 Mayıs’taki saldırı davasında tutulu bulunan Ali Keleş ve Lütfi Keleş, bulundukları cezaevinden SEGBİS’le duruşmaya bağlandı.

Duruşmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Mahmut Toğrul, Abdullah Koç, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Sezgin Tanrukulu, Levent Gök, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu avukatları, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları, Ankara, Amed, Van ve Mardin, Şırnak, Urfa ve Batman baro başkanları ve temsilcileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatları, Türkiye Barolar Birliği (TBB) temsilcileri ile Konya il ve ilçelerinde çok sayıda kişi katıldı. Davaya gazeteciler de yoğun ilgi gösterdi. 

Dava öncesi Konya Adliyesi önü ve arkasında bulunan giriş ve çıkışlara çok sayıda polis konumlandırılırken, adliyeye girmek isteyenler ise Genel Bilgi Toplama (GBT) geçildi. Gazeteciler ve izleyiciler için bilgisayar ya da telefon açma yasağı getirilirken, su ve telefon kulaklığı duruşma salonuna alınmadı. Dışarıda bekleyen gazetecilerin de adliye bahçesinde yayın yapmasına izin verilmedi. 

Katılımın yoğunluğundan kaynaklı duruşma, konferans salonuna alındı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, aile yakınları davaya katılma talebinde bulundu. Baro başkanları, davaya müdahil olma talebinde bulunarak, “Nefret söylemlerinden dolayı ırkçı saldırıların yaşanacağını söylemiştik ve bu korkunç tablo önümüze çıktı. Yaşam hakkı ihlalinin söz konusu olması nedeniyle katılma talebinde bulunuyoruz” dedi. 

Ardından Türkiye Barolar Birliği (TBB) adına söz alan avukat Ali Bayram, TBB bir hak örgütü ve baroların çatı örgütü olduğunu hatırlatarak, “Maddi gerçeğin açığa çıkması adına katılma talebinde bulunmak istiyoruz” diye seslendi.

Konya Katliamı davasının ilk duruşmasına bir savcı yerine, biri Konya Cumhuriyet Başsavcısı olmak üzere 3 savcının katılması dikkat çekti. 

İddia makamının iddianamenin özetini okunmasının ardından fail Altun’un ifadesi alınmadan sorguya geçildi. Mahkeme başkanın sorusu üzerinde fail Altun, “Silahı üzerimde taşımıyordum, ilk defa o gün aldım yanıma. 12 Mayıs saldırısı sonrası bir hafta Ayşe ablamın evinde kaldım” dedi. Mahkeme fail Altun’a yönlendirici sorular sordu. Mahkeme başkanın, “12 Mayıs saldırısından sonda ortam gerildi mi” sorusuna Altun, “Evet” yanıtını verdi. 

Usule aykırı sorgu

Mahkemenin ifade almadan sorguya geçmesine avukatlar itiraz etti. Söz alan Dedeoğulları avukatlarından Ali Bozan, “Usule aykırı sorgulama yapılıyor. Olayı önce kendisi anlatsın sonra sorguya çekin. Sanık ifade vermeden soru soruyorsunuz” dedi. Mahkeme başkanın, “Ama ben hep böyle alırım” demesine itiraz eden avukat Bozan, “Bu ifade alındıktan sonra yapılır. Sanık ifade vermeden soru sordunuz. Sorduğunuz soruların bazıları da yönlendirici. Olay oldu, sonra ortam gerildi herhalde, şeklinde soru sordunuz. Tutanağa geçin sanık ifade vermeden mahkeme sorguya geçti, bu konuda ara karar kurulmasını istiyoruz” dedi.

Avukatların itirazı üzerine fail Altun’un ifadesi baştan alındı. Altun, “Azmettirme söz konusu değildir. Çocukluğumdan beri aileyi tanıyordum. Amacım öldürmek değildi. Kasten öldürmek isteseydim konuşmak istemezdim ve silahı elimde taşırdım” dedi.

Katilam öncezi geziler

Ardından mahkeme, sorular sormaya devam etti. “Olay öncesi birçok ile gitmişsin bunun olayla bir ilgisi var mıydı sorusuna” Altun, “Hayır yoktu” dedi. Altun katliam öncesi Eskişehir, İstanbul, Bursa ve Ankara’ya gittiğini söyledi. Mahkemenin, “İşin yok neden oralara gittin” sorusuna Altun, “Kafamı toparlamak için gittim, ne işler yapabilirim diye gittim ve orada otellerde kaldım” yanıtını verdi.  

Dedeoğulları Ailesi’nin yanına giderken kimsenin haberi olmadığını ileri süren Altun, yanında taşıdığı silah ve şarjörleri de “Kendimi korumak için aldım, benzini de ne için aldığımı bilmiyorum ama kötü bişey olursa diye aldım yakma niyetiyle değil. Aracı da iki gün önce kiraladım, kiralama sebebim gidip onlarla konuşmak içindi” diye konuştu. 

Mahkeme başkanı, “Kaç kere ateş ettin” sorusuna Altun, “Hatırlamıyorum ama sanırım iki kere şarjör değiştirdim. Evden direk dolu şekilde aldım. Kaçanlara da ateş ettim” ifadelerini kullandı. 

Mahkeme başkanının “Sonradan tekrar ateş ettin mi” sorusuna Altun, “Hayır öyle bir şey yapmadım ama birine tekrar sıktım. Sonra yakmak geldi aklıma kamera delillerinin yok olması için. Benzin alıp geldim” dedi. Mahkeme tekrar yönlendiren sorular sordu. Mahkeme, “Nereye döktün benzini duvara mı eve mi” sorusuna Altun, “Eve döktüm” dedi. Kiraladığı araçla tek başına olay yerinden Bozkır’a gittiğini belirten Altun, telefonunun açık olduğunu söyledi. Kendisinin sadece aracı kiraladığı yerin aradığını ve çok hızlı gittiğini söylediğini belirten Altun, “Ailem beni aramadı. Çünkü Bozkır’a gittiğimde telefonu kapattım. Beni aramasınlar diye” yanıtını verdi. Kendisini kimsenin azmettirmediğin ileri süren Altun, “Böyle olmasını da istemedim pişmanım” diye konuştu. 

Telefonunu iki kez resetlemiş

 Avukatların, “Olay sonrası neden telefonunu resetledin” sorusuna Altun, “Telefonum kaybolur ne olur ne olmaz diye resetledim. Olaydan 13 gün önce de resetledim. Arada resetlerim” dedi. Avukatların “Olaydan 6-7 saat önce Kent Plazada sürekli telefonla meşgul kiminle konuşuyorsun ikinci bir telefonun var mı” sorusuna fail Altun, “Herhangi kimseyle iletişimim olmadı” dedi. “Olaydan birkaç ay sonra kredi çekiyordun, ne amaçla çektin nereye harcıyordun. Dönem dönem sıklıkla bin TL çekiyorsun neden” sorusuna Altun, “İhtiyacım vardı çekiyordum” dedi. Katliamdan önce gittiği illerde kaldığı otelleri ise Altun isimlerini hatırlamadığını söyledi. 

Çelişkili ifadeler

 Altun yakalandığında telefonun şarjının olduğunu hatırlatan müşteki avukatlar, “Telefonunuzu nasıl şarj ettin” sorusuna Altun, “Şarj etmedim” dedi. Avukat, “Android telefonun 4 gün şarjsız olması imkansız” demesine Altun, “Sürekli kapalıydı” dedi. Avukatların “Tasarlayarak olay yerine gitmedim, dedin ama silah götürdün, benzin götürdün, şarjör götürdün. Sürekli arabanda benzin taşıyor musun benzini neden aldın“ sorusuna Altun, “bilmiyorum” yanıtını verdi. Avukatların “önceki olaylardan haberin var mıydı” sorusuna Altun, “Duydum” dedi. Avukatın tekrar sorması üzerine “bilmiyorum” dedi. 

Askerliğini ne zaman ve nerede yaptığına dair sorulan soruya Altun, “2008’de Ankara’da yaptım Anıtkabir’de yaptım askerliğimi. Her gün piyade silahı yanımızdaydı. Silahı sadece acemi birliğinde kullandım. Acemi birliğinden sonra sadece babamın av tüfeğini kullandım. Uzak mesafeden ateş etmeyi askerlikten öğrendim. Silah eğitimini sadece askerde aldım” dedi. 

Avukat Ali Bozan, fail Altun’un katliam öncesi gittiği dört ilde kaldığı otellerin isimlerini sayarak, “İstanbul’da Hilton’da, Eskişehir’de Rixsos gibi lüks otellerde kalmışsın. Ücretini kim ödedi, nasıl ödedin” sorusuna Altun, otellerde kaç gün kaldığını hatırlamadığını ama ücretlerini kendisinin ödediğini öne sürdü. Altun, otel ücretini nakit mi kartla mı ödediğini ise tam olarak hatırlamadığını söyledi. Avukatların, “Bu lüks otellerde daha önce kaldın mı” sorusuna Altun, önce “Kalmadım” dedi, ardından “Hatırlamıyorum” şeklinde değiştirdi. 

Ardından duruşmaya SEGBİS’le bağlanan sanık Ali Keleş ve Lütfi Keleş ifade verdi. İfadelerden sonra duruşmaya bir buçuk saat ara verildi.

Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin 30 Temmuz’da katledilmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, katil zanlısı Altun’un da aralarında bulunduğu Keleş ve Çalık ailelerinden 11 kişi hakkında “Canavarca hisle tasarlayarak yedi kişiyi kasten öldürme”, “Azmettirme”, “Yakarak mala zarar vermeye azmettirme” suçlarından hapis cezası isteniyor. KONYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.