İşçi grevine 'milli' yasak

Disk/Birleşik Metal-İş Grevi

Disk/Birleşik Metal-İş Grevi

  • AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, sendikaların Kocaeli’deki fabrikalarda yapacağı grev kararına ilişkin “milli güvenlik” gerekçesiyle yasak getirdi. 
  • AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikalarının aldığı grev kararlarını, “Milli güvenliği bozucu nitelikte” diyerek 60 gün yasakladı.  

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63. maddesi gereğince verildiği belirtilen yasak kararı, resmi gazetede “Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine Ait Kocaeli İli, İzmit İlçesi Ali Kahya Mahallesi, Sanayi Caddesi No: 88 Adresinde Yer Alan İşyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası ile Bekaert Kartepe Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine Ait Kocaeli İli, Kartepe İlçesi, Köseköy Mahallesi, Ankara Caddesi No: 269-5 Adresinde Yer Alan İşyerinde Özçelik-İş Sendikası Tarafından Alınmış Olan Grev Kararlarının, Millî Güvenliği Bozucu Nitelikte Görüldüğünden Altmış Gün Süreyle Ertelenmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 6540)" başlığıyla yayımlandı. 

Serdaroğlu: Kabul etmiyoruz

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Cumhuriyet TV'de yayımlanan Ebru Birçak Edebali'nin "Günaydın" programında, söz konusu grev yasağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Serdaroğlu, "Anayasa'ya aykırı bir tutum, uluslararası sözleşmelere aykırı bir uygulama. Bunun için biz bu grev yasağının hiçbir şekilde kabul edilebilir olmadığını iddia ediyoruz ve grevimizi de devam ettireceğimizi söylüyoruz. Gereken hukuki müracaatlarımızı elbette yapacağız ama elimizde Anayasa Mahkemesi kararları var. Anayasanın 90. maddesine uygun olarak uluslarası sözleşmelere imza atılan metinler var. Bu nedenle bugünkü yapılan işin, hiçbir şekilde hukuksal bir tutum olmadığını düşünüyoruz. Biz grevimizi başlatacağız" dedi.

Tercihi sermayeden yana

Grev kararının ertelenmesi sonrası Birleşik Metal İş “Cumhurbaşkanı yine tercihini sermayeden yana kullandı. Kocaeli'de ki Bekaert işçisinin grevini yasakladı. İşçiler bu hukuksuz grev yasağını tanımayacak Anayasa'nın ve uluslararası kabul edilen yasaların kendisine verdiği hakkı kullanarak saat 13.00'te yasal grevini başlatacaktır” açıklaması yaptı. Sendika ayrıca bir başka grev kararının Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmesi sonrası başvuru yaptığı Anayasa Mahkemesi’nden 2018’de çıkan ihlal hükmünün bir örneğini paylaştı.

Yasağa rağmen saat 13.00'te işbaşı yapmayan işçiler fabrika önünde buluştu. "Bu işyerinde grev var" pankartı açan işçiler, yürüyüş yaptı; grevin anayasal bir hak olduğunu ve engellenemeyeceğini vurguladı.

AKP iktidarı 19 grevi erteledi

AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den beri toplamda 19 grev "milli güvenlik, genel sağlık, ekonomik ve finansal istikrar ile şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu" gibi gerekçelerle ertelendi. 2016 öncesi Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenen grevler 2018’e kadar OHAL’le, bu tarihten sonra da Cumhurbaşkanı kararlarıyla ertelenmeye başladı. Ertelenen 19 grevden bugüne kadar 195 bine yakın işçi etkilendi.

Ertelenen grevler şöyle:

* 2003 Petlas A.Ş. 350 işçi

* 2003 Şişecam 5 bin işçi

* 2004 Şişecam 5 bin işçi

* 2004 Pirelli, Good Year, Brisa 5 bin işçi

* 2005 Erdemir Madencilik AŞ 400 işçi

* 2014 Şişecam 5 bin 800 işçi

* 2014 Çayırhan ve Çöllolar Kömür İşletmesi bin 500 işçi

* 2015 MESS Grup TIS 15 bin işçi

* 2017 (OHAL) Asil Çelik 600 işçi

* 2017 (OHAL) EMIS Grup TIS kapsamı 2 bin 200

* 2017 (OHAL) Akbank 14 bin işçi

* 2017 (OHAL) Şişecam 6 bin 500 işçi

* 2017 (OHAL) Mefar İlaç 500 işçi

* 2018 (OHAL) MESS Grup TIS 13 bin işçi

* 2018 (OHAL) Soda Kromsan-Şişecam 890 işçi

* 2019 İzban 342 işçi

* 2020 Soda Sanayii AŞ 557 işçi

* 2022 Bekaert Çelik Kord Sanayi 400 işçi

* 2022 Bekaert Çelik Kord Sanayi 560 işçi

 

*****

Yasa ne diyor?

Grev ve lokavtın ertelenmesi 

Madde 63 – Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt; genel sağlığı veya millî güvenliği bozucu nitelikte ise Cumhurbaşkanı bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararın yayımı tarihinde başlar.

Yeniden greve çıkılamıyor

Erteleme kararı sonrası tarafların anlaşmamaları halinde grevlerin yeniden başlaması yasal olarak olanaklı değil. Bu nedenle 60 gün içinde taraflardan ya anlaşmaları bekleniyor ya da toplu iş sözleşmesi Yüksek Hakem Kurulu tarafından sonuçlandırılıyor. Bu yapılmazsa sendikanın toplu iş sözleşme yetkisi düşüyor.

 

*****

Erdoğan: Anında müdahale ediyoruz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Erdoğan, 12 Temmuz 2017'de yabancı sermayeli yatırımcılarla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin kabul salonunda düzenlenen toplantıda bir araya gelmiş ve grevlere ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: "Biz göreve geldiğimizde OHAL vardı ama bütün fabrikalar grev tehdidi altındaydı. Hatırlayın o günleri. Şimdi böyle bir şey var mı? Tam aksine. Şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL'den istifadeyle anında müdahale ediyoruz. Diyoruz ki hayır, burada greve müsaade etmiyoruz, çünkü iş dünyamızı sarsamazsınız."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.