İşçilerden işverene çağrı: Sendikayla uzlaşın

  • Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan Conta Elastik Ürünleri Fabrikası işçileri, “tek derdimiz ekmek davası” diyerek işverene sendikalarıyla uzlaşma çağrısında bulundu. 

 

Uluslararası Petrol İş Sendikası’na (IFPW) bağlı Petrol-İş Sendikası’na üye olan Conta Elastik Ürünleri Fabrikası’nda çalışan üç işçi, sendikalı oldukları için işten atıldı. Üç işçi, Kocaeli Gebze ilçesinde bulunan Tembelova Fabrikası önünde iki haftadır kurdukları çadırda bekliyor. Günde 12 saat ağır koşullar altında çalışan işçiler, derinleşen ekonomik krizle birlikte asgari ücretle geçinemedikleri için ücretlerinin dönemin şartlarına göre zamlanmasını ve yasal hakları olan sendikal haklarının tanınmasını istiyor. Eylemde olan Sezgin Durmaz ve Enver Kaplan yaşadıkları sorunları anlattı.

Sezgin Durmaz, artık geçinemediklerini belirterek, “Her yıl evimize giren ekmek sayısı azalıyor. İşveren kar ederken biz devamlı zarar ediyoruz. Yeni zamlarla maaşım 5 bin 400 TL oldu. Maaşımızı yüksek göstermeye çalışıyorlar ama piyasaya göre maaşımız çok düşük. Biz de bunun düşük olduğunu kendilerine belirttik” şeklinde konuştu. Düşük maaşlarının yükseltilmesi için işverenle görüştüklerini fakat işverenin kendilerine “İsteyen çalışabilir, isteyen çalışmaz koşullar bu” diyerek kapıyı gösterdiğini aktaran Durmaz, “Bunu yaptıkları zaman biz de sendikayla hakkımızı aradık. Sendika, anayasal bir hak ve biz de Petrol-İş Sendikası’na başvurduk. Yetki bize geçti. Bunun üzerine üç arkadaş conta bölümünden işten atıldık” dedi. 

İki çocuğunun olduğunu söyleyen Durmaz, “Evim kira ve iki çocuğum da okula gidiyor. Bir ay sonra okullar açılacak. Arkadaşımın da iki tane çocuğu var. Çocuğunun biri lösemi tedavisi görüyor. O da şu anda çok zor durumda biz de aynı şekilde çok zor durumdayız” diye konuştu. Haklarını alana ve atılan işçiler işe geri alınana kadar direnişlerini sürdüreceklerini vurgulayan Durmaz, şunları ekledi: “Çünkü bizim burada bir emeğimiz var. İşverene çağrıda bulunuyoruz; sendikayla uzlaşın. İçerideki arkadaşlar da sendika istiyor. İçeride 5 bölüm var, üç bölümde yetki gitti.” 

Asgari ücretin altında

Bir diğer işten atılan işçi Enver Kaplan da anayasal hak olan sendikal hakkın işveren tarafından tanınmadığını ifade etti. Kaplan, ücretlerinin artık patronların iki dudağı arasında sıkışıp kalmasını istemediklerini belirterek “Bundan dolayı biz de burada direnişimize başladık” dedi. Aldıkları maaşların çok düşük olduğunu belirten Kaplan, “Net aldığımız maaşlar çok düştü. Asgari ücretin altında maaş aldık. Zam talebimizi işverene söyledik, 2022 zammını devlet yüzde 30 açıklarken yüzde 20 verdi. Bize, ‘ben yüzde 12 buçuk geri alacağım’ diyor. Şu anda yüzde 7 buçuk zam veriyor. Bizi bunu kabul etmeye zorluyor. Biz de bunu kabul etmeyeceğimizi belirterek sendikaya üye olduk” diye aktardı.  

Mesaiye kalmazsam yetmiyor

Ailesinin ihtiyaçlarını gidermek için çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Kaplan, şöyle devam etti: “Evde sadece ben çalışıyorum. Mesaiye kalmak zorunda kalıyorum. Aylık 7 bin 8 bin ödemem var. Mesaiye kalmazsam o ay ihtiyaçları alamıyorum. Bunun için mesaiye kalıyorum. Artık sosyal yaşam bitti. 12 saat çalışıyorsun evine çocuğuna vakit ayırmaya çalışıyorsun, daha sonra tekrar işe geliyorsun. Artık bir kısır döngüye girdik. Gezemiyorsun, tek derdin ekmek davası oluyor. Tek derdin aileni kimseye muhtaç etmemek olmuş. Bu devirde bu maaşlarla ilerleyemiyoruz.”

Ağır iş koşullarından dolayı bel fıtığı olduğunu kaydeden Kaplan, işçi arkadaşlarına seslendi: "Arkadaşlar korkmayın, cesaretli olun, örgütlenin. Sendika bizim anayasal hakkımız. Bu yüzden siz korkarsanız yanınızdaki de korkar ve dağılır. Bölünmeyelim, örgütlenelim.”    KOCAELİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.