
Kürtlere karşı „yeni savaş konseptini“ hayata geçiren AKP Hükümeti’nin talimatıyla Medya Savunma Alanları’na yönelik 17 Ağustos akşamı hava harekatı başlatan Türk ordusu önceki gün MGK’den çıkan ‘PKK’ye karşı etkin mücadele edilecek’ kararı ardından borbardımana akşam saatlerinde yeniden başladı. Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü’nden kalkan F-16 savaş uçakları yerel saatle 22.30’da Metina, Xakurkê, Xinêrê ve Zap bölgesini bombaladı. Uçaklar Kandil bölgesinde de alçak uçuş yaptı. Gece saatle 02.30’a kadar sürdüğü belirtilen saldırıya onlarca savaş uçağının katıldığı bildirildi. Bombardıman dün de devam etti. Türk savaş uçakları yerel saatle 09.20’de Kandil üzerinde uçmaya başladı. Bombaların hedefi Kozine Köyü olurken, saldırı sonucu köylülere ait bağ ve bahçeler yandı, yollar hasar gördü, elektrik direkleri yıkıldı. Dünkü 2. saldırı ise öğlen saatlerinde gerçekleşti. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre; çok sayıda uçak saat 11.30’da tekrar Kandil bölgesini bombaladı.
Genelkurmay: 352 nokta vuruldu
Türk Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, „18 Ağustos Perşembe günü sabah ve akşam saatlerinde“ yapılan hava harekatında Kandil Dağı, Xakurkê, Avaşin-Basyan ve Zap bölgelerinde PKK kamplarına ait 28 hedefin bombalandığı, 96 hedefin de topçu saldırılarla vurulduğu ileri sürüldü. Genelkurmay 17 Ağustos gecesi de Kandil, Xakurke, Avaşin-Basyan, Zap ve Metina bölgelerinde 60 hedefin uçakla, 168 hedefin topla vurulduğunu açıklamıştı. Böylece TSK açıklamasına göre Güney Kürdistan’da 352 nokta vuruldu. Genelkurmay son açıklamasında da ‘sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmiştir’ iddiasını sürdürdü.
Kara saldırısına hazırlık
PKK kaynakları ise hava saldırısında özellikle köyler ve çevrelerinin yoğun bir şekilde bombalandığını bildirdi. ANF’ye açıklama yapan PKK kaynakları, Türk ordusunun kara operasyonuna zemin sağlamak için bölgeyi insansızlaştırmaya çalıştığına dikkat çekerek, sivil yerleşim alanlarının bu nedenle hedef alındığını belirtti. En son 2008 yılında gerçekleşen sınır ötesi operasyon da hava saldırısıyla başlamış, yaklaşık bir ay boyunca bölgeye hava saldırıları düzenlemiş, ardından 6 gün süren bir kara operasyonu düzenlenmişti. ANF’ye bilgi veren HPG komutanları ise Türk ordusunun hava bombardımanları, tampon bölge oluşturma ve kara operasyonuyla uzun süreli bir savaşa hazırlık yaptığını belirtti.
Maddi hasar büyük
Türk ordusu inkar etse de yerel kaynaklardan edinilen bilgiler sivillerin hedef olduğunu doğruluyor. Saldırının yapıldığı alanlarda yüzlerce köy bulunuyor ve saldırıdan en fazla etkilenenler sivil halk oluyor. 17 Ağustos gecesi düzenlenen saldırıda Kandil’in Zergele köyünde bir ev saldırının hedefi olarak yerle bir olmuştu. Saldırılarda alt yapı da ağır zarar görürken, 17 Ağustos gecesi Zap’ta 2 gerilla mezarlığı bombardımandan zarar görmüştü. Zagros bölgesine yönelik önceki günkü bombardımanda Erguşe köyünün de hedef olduğu öğrenildi. Saldırıdan ötürü köylüler evlerini terkettiği için can kaybı yaşanmazken, evlerde ciddi maddi hasar oluştu.
Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre; Kozine, Zergeli, Pırdeşal Geli Bedran ve Kurteki köyleri bombardımanın hedefi oldu, çok sayıda ev yıkıldı. Kandil alanındaki Zergele Köyü’ndeki evi bombardımanda yıkılan Kürt köylüsü Kwexan Qadır, „Allah’tan reva mıdır? Bu mübarek ayda ailemle beraber dışarıda kaldım; evimi yıktılar benim“ diyerek isyan etti.
Saldırıya tepki gösteren Wertê Beldesi İdari Müdürü Kwestan Ahmed, „Bu bombardımanlarla beldemizin idari sınırları içine giren bazı köyler ve açık alanlarda, köylerden uzak yerlerde yapılan evler bombalandı. Beldemize verdikleri büyük zararın yanında, kutsal Ramazan ayında oruçlu halkımıza büyük zulmedildi“ dedi.
‘Ramazan halka zehir edildi’
Sidekan Beldesi yöneticisi Ahmed Qadır Sor da Türk ordusunun saldırılarıyla ilgili, şunları söyledi: „Bombardıman halkımızın hayatını ve Ramazan ayını onlara zehir etmiş durumda. Beldemizin sınırları içinde kalan Xinere, Lolan, Xwakurk, Rubi, Ruwal, Deraw ve birçok yeri hedef olarak seçtiler. Bu bombardımanlar hayvancılık yapan ve hayvanları için meralara giden köylülerimiz ile bazı çiftçilerimize büyük zarar vermiş ve bunlar yerlerinden göç etmek zorunda bırakılmıştır“ dedi.
‘Köyler açıkça hedef alındı’
Sengeser Beldesi İdari Müdürü Hemin Abdullah da, PNA’ya yaptığı açıklamada, birçok sivil yerin hedef alındığını ve beldelerine büyük zarar verildiğini duyurdu. Qesri Beldesi İdari Müdürü Abdulwehab Mahmud da, „Türklerin yapmış olduğu bombardıman büyük bir zarara neden olmuştur. Bazı köylülerin evleri bundan etkilenmiş ve köylüler, köyünü terk etmek zorundan kalmıştır. Türk savaş uçakları açıkça köyleri hedef almış ve yaklaşık 18 köyün sınırında kalan yerler bombalanmıştır“ diye konuştu.
KANDİL
TSK’de izinler iptal
Türk ordusunun saldırıları sürerken, TSK tüm izinleri kaldırdı. İzindeki askerler de geri çağırıldı. Alınan bilgiye göre; Şırnak, Hakkari, Batman, Van, Dersim ve Amed’deki askeri personelin izinleri kaldırıldı. İzinli askerler için de „görev yerine dönme“ talimatı verildi. Aynı talimatın sınır ilçelerinde konumlanan polislere de verildiği öğrenildi. n AMED