İşkenceye maruz kaldım

.

.

  • Kendisine ait olmayan sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandıktan 5 gün sonra serbest bırakılan HDP İstanbul Gençlik Meclisi Üyesi Muhammed Ünal, gözaltında işkence gördüğünü söyledi. 

İSTANBUL

Sosyal medyada kendisine ait olmayan paylaşımlar gerekçe gösterilerek 7 Şubat’ta gözaltına alınıp tutuklanarak Metris T Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan ve 12 Şubat’ tahliye edilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Gençlik Meclisi Üyesi Muhammed Ünal, yaşadıklarını anlattı.

Gözaltında kendi avukatına ulaşmasının engellendiğini ve bilinçli bir şekilde kendisine barodan avukat gönderildiğini söyleyen Ünal, durumu kabul etmediğini belirterek, ifade vermediğini aktardı. Emniyet’te kendisine “Boğaziçi’ne niye geldin, seni buraya kim gönderdi, ne için buradasın, amacın ne, kime çalışıyorsun. Bize yardımcı ol, bizde sana yardımcı olalım” sözler sarf ettiğini dile getiren Ünal, şunları söyledi: “Yönelttikleri soruların resmi ifade olup olmadığını sorduğumda ise ‘hayır sadece sohbet ediyoruz’ cevabı verdiler. Yaptıklarının suç olduğunu, avukatım gelmeden konuşmayacağımı ve susma hakkımı kullanacağımı söyledim. Bunun üzerine fiziki ve psikolojik şiddet ile işkenceye maruz kaldım. ‘Ayağa kalk, hazır ol da bekle, arkanı dön, duvara bak’ vb. sözleriyle fiziki ve psikolojik işkenceyi sürdürdüler. Söylediklerini yapmadım.”

Emniyet sorgusunun ardından adliyeye sevk edildiğini belirten Ünal, savcılık ifadesinde paylaşımların yapıldığı hesabın kendisine ait olmadığını ifade etmesine rağmen ifadesinin dikkate alınmadığını kaydetti. Ünal, HDP Gençlik Meclisi Üyesi olduğu için talimatla bir yargılama sürecinin yaşandığını ve bu talimatla tutuklandığını kaydetti.
 
Tavrımız mücadele olacak

Cezaevine konulurken çıplak arama dayatmasına maruz kaldığını da aktaran Ünal, dayatmanın insanlık onurunu kırıcı olduğunu belirterek reddetmesi üzerine darp edildiğini söyledi. Gözaltı ve tutuklama süreçlerinde her türlü hakaret ve işkenceye maruz bırakıldıklarını vurgulayan Ünal, bunun direnişleri bastırma ve sindirme politikalarının bir parçası olduğunu dile getirdi. Ünal, “Direnişi susturmak ve bastırmak istiyorlar. Meşru zeminde direnen gençliği sindirmeye çalışıyorlar. Fakat iktidar şunu da bilmeli ki tavrımız nettir; o da mücadeledir” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.