İstanbul’da polisler tarafından işkence edilen yeğeni ve yengesini korumak isterken kendisi de işkencenin hedefi olan Mehmet Yaman (52), işkence nedeniyle geçirdiği beyin kanaması sonucu 5 gündür yoğun bakımda.

İstanbul’un Fatih ilçesinde 15 Şubat (Cumartesi) günü polisler tarafından darp edilen yeğeni ve yengesini korumak isterken kendisi de polisler tarafından darp edilen 52 yaşındaki Mehmet Yaman, geçirdiği beyin kanaması nedeniyle 5 gündür yoğun bakımda. Aynı zamanda işkence sonucu sol tarafından felç geçiren Yaman’ın kaburgaları da kırıldı.

Aileden edindiğimiz bilgilere göre, olay günü Muhammet Yaman (16) isimli yurttaş akşam saatlerinde babasının işlettiği marketten evine gitmek üzere ayrıldı. Yolda polislerin kimlik sorduğu Yaman, kimliğini polislere teslim etti. Kimliğini teslim ettikten sonra polisler, “bu kimliği neden yenilemiyorsun” diye sert tepki göstererek, hakaretlerde bulundu. Bunun üzerine Yaman polislere, “Neden öyle kızıyorsun” diye itiraz etti. Yaman’ın bu söylemleri üzerine polisler Yaman’a hakaretin dozunu artırdı. Küfür ve hakaretlerini sürdüren polisler Yaman’ı yere yatırıp önce biber gazı sıktı, sonra ters kelepçe takarak, polis arabasına atıp işkence yapmaya devam etti.

   

Gözaltına alındı

Uğradığı işkence sonucunda vücudunun değişik yerlerinde darp izi oluşan Yaman, Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü Çocuk Büro’da gözaltına alındı.

Yapılanlar yetmezmiş gibi polislerin, Yaman hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen ailesi, Haseki Devlet Hastanesi’nden darp raporu aldıklarını ifade etti.

Provokasyon ve işkence

Yaman’ın gözaltına alındığını geç öğrendiklerini ve öğrenir öğrenmez Haseki Devlet Hastanesi’ne anne Güler Yaman ve Yaman’ın amcası Mehmet Yaman’ın gittiğini söyleyen Yaman Ailesi, “Bu daha çocuk nasıl böyle bir şey yapabilirsiniz, telefonla arayıp bu hastanededir, dediniz şimdi neden burada değil diyorsunuz, dememiz üzerine Yaman’ın annesi Güler Yaman’ın koluna copla vurdular. Biz de tepki gösterdi” dedi.

Beyin kanaması geçirdi

Edinilen bilgilere göre takviye polislerin de gelmesiyle beraber, polis işkencesinin dozunu arttırarak devam ettirdi. Mehmet Yaman ise yengesi ve yeğenini korumak istemesi üzerine onlarca polis tarafından uzun süre cop, tekme, tokat, silah dipçiği ile darp edildi. Gördüğü ağır işkence sonucu komaya giren Mehmet Yaman, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ne kaldırıldı. Mehmet Yaman’ın kardeşi Habip Yaman, ağabeyinin hastaneye kaldırılırken, “onları korumak için kendimi üzerlerine attım” dediğini ifade etti.

Bilinci kapalı

Gördüğü işkence üzerine beyin kanaması geçiren Mehmet Yaman, 5 gündür yoğun bakımda, bilinci kapalı bir şekilde yatıyor. Birçok yerinde kırık ve morluklar bulunan Yaman’ın vücudunun sol tarafı felç olurken, kaburgaları da kırılmış durumda. Bu haldeyken bile önceki gün polislerin ifade almak için hastaneye geldiği, ancak doktorların hastanın durumunun kötü olması nedeniyle polislerin talebini kabul etmediği ortaya çıktı.

Yaman Ailesi, avukatları aracılığıyla işkenceci polisler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

 

 MA/İSTANBUL